Το ρολόι έδειχνε 19:30, όταν ένας άγνωστος άνδρας, γύρω στα 35, εισήλθε στα γραφεία της εφημερίδας Βραδυνής και φανερά εκνευρισμένος ζήτησε να δει τον εκδότη, Τζώρτζη Αθανασιάδη, για να του παραδώσει ένα επείγον μήνυμα. Εκείνος αιφνιδιάστηκε, αλλά δέχτηκε. Ήταν στο γραφείο με τον αδελφικό του φίλο, Βαγγέλη Κουρλιμπίνη, από τον οποίο και ζήτησε να τους αφήσει μόνους.
«Δεν είναι δυνατόν! Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό!». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκε να λέει από το γραφείο του ο εκδότης το μοιραίο βράδυ της 19ης Μαρτίου 1983. Ήταν Σάββατο βράδυ, πριν από την Καθαρά Δευτέρα και στα γραφεία δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι.
Ο δράστης βγήκε σε έξαλλη κατάσταση από το γραφείο, πήρε ένα τσαντάκι, ξαναμπήκε και ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί. Ο Βαγγέλης Κουρλιμπίνης έτρεξε να δει τι συμβαίνει και ο δράστης τον πυροβόλησε για να τον τρομάξει. Διέφυγε και δεν τον είδε ποτέ ξανά κανείς. Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης είχε πέσει νεκρός από τρεις σφαίρες. Και η ταυτότητα του δολοφόνου του παραμένει έως και σήμερα άγνωστη.
Η Αντιστρατιωτική Πάλη και ο πράκτορας της ΚΥΠ
Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, μια γυναίκα τηλεφώνησε στη Βραδυνή και είπε ότι την ευθύνη για την εκτέλεση του Αθανασιάδη αναλαμβάνει η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη», υποδεικνύοντας μάλιστα τη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου ως το σημείο, όπου είχε αφεθεί η προκήρυξη. Αν και η προκήρυξη εντοπίστηκε, η ίδια η οργάνωση διέψευσε κατηγορηματικά την όποια ανάμειξή της. Από την έρευνα των αρχών δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος των μελών της.
Είχαν περάσει περίπου 2,5 χρόνια, όταν τον Σεπτέμβριο του 1985, η Ασφάλεια Αττικής συνέλαβε τον πράκτορα της ΚΥΠ, Ντάνο Κρυστάλλη. Στο σπίτι του βρέθηκαν αδημοσίευτες προκηρύξεις της Αντιστρατιωτικής Πάλης, αλλά εκείνος δήλωσε ότι είχε διεισδύσει στα ενδότερα της οργάνωσης, με εντολή της ΚΥΠ. Δικάστηκε και αθωώθηκε.
Έκτοτε πολλά σενάρια ήρθαν στο φως για τη δολοφονία του εκδότη, που άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του στον ελληνικό Τύπο. Αλλά κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, τίποτα που να μπορεί να οδηγήσει στον εκτελεστή. Η δολοφονία του παραμένει έως και σήμερα ανεξιχνίαστη. Αλλά και η παρακαταθήκη του ζωντανή.
Από την Μικρά Ασία στον Πειραιά και την έκδοση της Ναυτεμπορικής
Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης υπήρξε από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στο ελληνικό Τύπο και το επιχειρείν. Ήταν τολμηρός εκδότης και επιχειρηματίας, στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΟΠΑΠ, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Και ήταν ένας άνθρωπος, όπως τον περιγράφουν όσοι τον έζησαν, που δεν ξεχνούσε τις ρίζες του. Γεννήθηκε το 1912 στην Κωνσταντινούπολη και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά. Αρχικά εργάστηκε ως λογιστής έως ότου αποφάσισε να μπει δυναμικά στον γοητευτικό κόσμο των εκδόσεων και της οικονομικής ενημέρωσης, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Πάνο.
Στις 8 Μαρτίου 1924 κυκλοφόρησε το πρώτο δαχτυλογραφημένο φύλλο με τίτλο «Ναυτικόν και Εμπορικόν Δελτίον Πειραιώς». Η κυκλοφορία του διεκόπη την περίοδο της γερμανικής κατοχής και επαναλήφθηκε στις 8 Μαρτίου 1945, ενώ στις 2 Αυγούστου 1948 μετονομάστηκε σε «Ναυτεμπορική». Ήταν η πρώτη εφημερίδα στον ελλαδικό χώρο που εκδόθηκε από το πρώτο φύλλο της σε σχήμα tabloid.
Η σχέση με τον Καραμανλή και η Βραδυνή
Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης είχε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ήδη από τη δεκαετία του 1940. Ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Αθλητισμού εισηγήθηκε, το 1958, τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), και το 1959 ίδρυσε τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), του οποίου έγινε και ο πρώτος πρόεδρος μέχρι το 1963 και την πτώση του Καραμανλή.
Tο 1962 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας «Βραδυνή», η οποία έγινε σημείο αναφοράς των καραμανλικών την περίοδο 1963-1974.
Η εργασία του «Μελέτη επί της συνεργασίας των ημερησίων οικονομικών εφημερίδων της Ευρώπης» αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση της KPEFE (Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομικού Τύπου).
Το 1977 ο Αθανασιάδης έγινε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ την ίδια χρονιά ανέλαβε και την προεδρία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.