Skip to main content

Ναυτεμπορική: 100 χρόνια πρωτιές

Τα ιστορικά ορόσημα της «Ναυτεμπορικής», που σήμερα γιορτάζει 100 χρόνια κυκλοφορίας

Πλώρη για τον δεύτερο αιώνα της ιστορίας της βάζει η «Ναυτεμπορική», που γιορτάζει σήμερα τα 100 χρόνια από την κυκλοφορία της με την αρχική της μορφή ως «Ναυτικόν και Εμπορικόν Δελτίον Πειραιώς» στις 8 Μαρτίου 1924.

Δύο μόλις χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια Ελλάδα εμπλουτισμένη πλέον με το «φως» και τον πολιτισμό των Ελλήνων των μικρασιατικών παραλίων, οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες επιχειρηματίες αρχίζουν ήδη να συμβάλουν δραστικά στην οικονομία της χώρας, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη: βιομήχανοι, έμποροι, βιοτέχνες, τεχνίτες, εφοπλιστές και τραπεζίτες δίνουν νέα πνοή στο ελληνικό «επιχειρείν».

Σε αυτήν την πολύτιμη «δεξαμενή» επιχειρηματικότητας και νέας αντίληψης των πραγμάτων αντλεί τις ρίζες της και η «Ναυτεμπορική», η πρώτη σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα οικονομική εφημερίδα της χώρας, που χωρίς υπερβολή έθεσε τα θεμέλια του οικονομικού Τύπου στην Ελλάδα. Και η μοναδική που συνεχίζει να πλέει ακάθεκτη στα πελάγη της παγκοσμιοποιημένης ενημέρωσης -ξεπερνώντας τις φουρτούνες- και έχοντας εξελιχθεί σε πολυσχιδή Όμιλο.

Γεννημένος στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας το 1899 και αξιοποιώντας τις σπουδές του στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης, ο Πάνος Αθανασιάδης εκδίδει δελτίο στην αγγλική και γαλλική γλώσσα για τις θαλάσσιες μεταφορές. Ο κλοιός για το ελληνικό στοιχείο στενεύει, όμως, από τις εξελίξεις στο μικρασιατικό μέτωπο και η απόφαση για μετοίκηση στην Ελλάδα αποτελεί μονόδρομο. Στην Κωνσταντινούπολη του 1912 είχε γεννηθεί, επίσης, ο Τζώρτζης Αθανασιάδης.

Στις 8 Μαρτίου 1924 κυκλοφορεί το πρώτο δαχτυλογραφημένο φύλλο με τίτλο «Ναυτικόν και Εμπορικόν Δελτίον Πειραιώς», με έδρα φυσικά τον Πειραιά. Η κυκλοφορία του διακόπτεται από την επέλαση του Χίτλερ και επαναλαμβάνεται στις 8 Μαρτίου 1945, ενώ στις 2 Αυγούστου 1948 μετονομάζεται σε «Ναυτεμπορική» και είναι η πρώτη εφημερίδα στον ελλαδικό χώρο που εκδόθηκε από το πρώτο φύλλο της σε σχήμα tabloid.

Σήμα κατατεθέν της αποτελούσε ανέκαθεν και παραμένει η υπεύθυνη και ψύχραιμη ενημέρωση, κρατώντας τις παραδοσιακές αρχές της δημοσιογραφίας, αλλά ενσωματώνοντας παράλληλα στη σύγχρονη εποχή τα εργαλεία του ψηφιακού περιβάλλοντος και πρωτοπορεί στις «λεωφόρους» του Διαδικτύου με το πολυβραβευμένο της site.

Παράλληλα προσφέρει στους αναγνώστες της περισσότερες από 30 Ειδικές Εκδόσεις τον χρόνο και διαθέτει ανταποκριτές στη Θεσσαλονίκη επί σειρά δεκαετιών μέχρι και σήμερα, παρακολουθώντας στενά το ρεπορτάζ του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και των παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Μετά τον θάνατο του Πάνου Αθανασιάδη τον Ιούλιο του 1981 και τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη τον Μάρτιο του 1983, τα ηνία αναλαμβάνει η δεύτερη γενιά της Οικογένειας Αθανασιάδη.

Στα τέλη του 1995 «γεννιέται» το Naftemporiki.gr. Το 2000 η εταιρεία μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο ταμπλό του οποίου παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ενώ το 2007 εγκατέστησε νέα σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, αναλαμβάνοντας και την παραγωγή εντύπων τρίτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και με νέο «καπετάνιο» την Οικογένεια Μελισσανίδη η «Ναυτεμπορική» επιστρέφει στον φυσικό της χώρο και σημείο εκκίνησης, τον Πειραιά, όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, ιστορικά συνυφασμένη με την πορεία της εφημερίδας.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2022 η «Ν» πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά, αφού τότε κάνει το ντεμπούτο του το Naftemporiki TV, το νέο διαδικτυακό τηλεοπτικό εγχείρημα του Ομίλου, που για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Παράλληλα, το naftemporiki. gr αναβαθμίζεται και εμπλουτίζει την ύλη του και η εφημερίδα χάρη στην πείρα και την κατάρτιση των συντακτών της εντείνει την ενημέρωση του κοινού της με αποκλειστικά θέματα, έρευνες και συνεντεύξεις.