«Ας φτιάξουμε ραδιόφωνα!» αναφώνησε ο Μασάρου Ιμπούκα με ενθουσιασμό. «Εφόσον πρόκειται να παράγουμε τρανζίστορ, ας τα φτιάξουμε για ένα προϊόν που μπορεί να αγοράσει ο οποιοσδήποτε. Διαφορετικά, θα χάσουμε τον χρόνο μας. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ένα ραδιόφωνο. Ας δουλέψουμε πάνω σε ένα τρανζίστορ – ραδιόφωνο, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσουμε» εξήγησε ο συνιδρυτής της εταιρείας Tokyo Telecommunications Engineering Corporation (που αργότερα θα γινόταν γνωστή ως Sony) στο τεχνικό προσωπικό.
Εκείνη την εποχή, ακόμη και στις ΗΠΑ, τα μόνα διαθέσιμα τρανζίστορ ήταν χαμηλής συχνότητας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε στην αμυντική βιομηχανία είτε σε προϊόντα όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας. Η ιδέα του Iμπούκα ήταν τολμηρή, αλλά ήταν γεμάτος αυτοπεποίθηση. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να παράγουμε τρανζίστορ για ραδιόφωνα» διαβεβαίωσε τους μηχανικούς και ηλεκτρονικού της εταιρείας, όπως διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο της Sony που παρουσιάζει την ιστορία της.
Ο Ιγουάμα φτάνει στις ΗΠΑ
Υπήρχε βέβαια ένα πρόβλημα. Τότε το προσωπικό της εταιρείας δεν είχε ακόμη ιδέα από την κατασκευή τρανζίστορ. Έτσι ο Ιμπούκα έστειλε έναν επιστήμονα, τον Καζούο Ιγουάμα στις αρχές Ιανουαρίου του 1954 στις ΗΠΑ και στη Western Electric για να μάθει ό,τι περισσότερο μπορούσε για τα τρανζίστορ.
Όταν πήγε στη Western Electric είχε ελάχιστες γνώσεις. Εκεί του έδειξαν όλη τη γραμμή παραγωγής και ο ίδιος έκανε δεκάδες ερωτήσεις. Κατέγραφε τα όσα έβλεπε και άκουγε και σχεδίαζε διαγράμματα.
Και οι σημειώσεις του φτάνουν στο Τόκιο
Στις 19 Φεβρουαρίου 1954 έστειλε στο Τόκιο το δεύτερο μεγάλο πακέτο σημειώσεων, τα περιβόητα Iwama Reports. Συνολικά 7 τέτοιες πολυσέλιδες αναφορές εστάλησαν από τον 35χρονο μηχανικό έως τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Κρατούνται ακόμη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, που ως Sony, έφερε επανάσταση στην αγορά των ηλεκτρονικών ειδών.
Με βάση τις αναφορές του Ιγουάμα οι συνάδελφοί του άρχισαν να φτιάχνουν ένα δικό τους τρανζίστορ για να το δει όταν θα επιστρέψει.
Η βελόνα ταλαντώθηκε – Τα είχαν καταφέρει
Το πρώτο τρεμόπαιγμα της βελόνας χαιρετίστηκε με ένα ξέσπασμα χαράς. Κανείς δεν περίμενε να δει ένα τρανζίστορ ολοκληρωμένο τόσο σύντομα. Και ο ίδιος ο Ιγουάμα δεν μπορούσε να το πιστέψει. Όταν του έδειξαν τους κρυστάλλους γερμανίου, δεν ήταν καθόλου πεπεισμένος ότι ήταν οι αληθινοί. Στην πραγματικότητα, μόνο όταν είδε τον ταλαντωτή να κουνάει τη βελόνα του ήξερε ότι τα είχαν καταφέρει.
Η εταιρεία αποφάσισε έκτοτε να επενδύσει στην ανάπτυξη τρανζίστορ, σε μία ριψοκίνδυνη και δαπανηρή απόφαση, που όμως τη μετέτρεψε σε έναν κολοσσό.
Η Sony λάνσαρε το πρώτο ιαπωνικό τρανζίστορ ραδιοφώνου, το TR-55, τον Σεπτέμβριο του 1955.
Και η μαγεία του ραδιοφώνου έγινε… φορητή
Ήταν το ραδιόφωνο που παρείχε προσβάσιμη ψυχαγωγία στα χαοτικά μεταπολεμικά χρόνια. Εκείνη την εποχή, τα ραδιόφωνα ήταν ακόμη μεγάλα και χρησιμοποιούσαν σωλήνες κενού. Όλη η οικογένεια μαζευόταν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν το ραδιόφωνο για να ακούσει τις ειδήσεις και τα μουσικά προγράμματα. Η Sony ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που κατασκεύασε ραδιόφωνο χρησιμοποιώντας τα δικά της τρανζίστορ. Η παρουσίαση του TR-55 σηματοδότησε την αναγέννηση του ραδιοφώνου ως φορητής συσκευής.
Το τρανζίστορ θεωρείται πια μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ου αιώνα. Είναι το κυριότερο συστατικό όλων σχεδόν των σύγχρονων ηλεκτρονικών κατασκευών. Η πλατιά χρήση του οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα παραγωγής του σε τεράστιες ποσότητες που μειώνουν το κόστος ανά μονάδα. Και το ραδιόφωνο παραμένει μία μεγάλη αγάπη.