Έχοντας εργαστεί ως τραπεζίτης και έμπορος, που εισήγαγε βαμβάκι, αλλά και με μεράκι για τη δημοσιογραφία, ο Γάλλος Σαρλ Χαβάς, είχε από πολύ νωρίς αντιληφθεί ότι η πληροφορία συνιστά ένα από τα πλέον πολύτιμα εμπορεύματα στον κόσμο.
Το 1832, ο Χαβάς ίδρυσε το Bureau Havas στο Παρίσι για να προμηθεύσει τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό γαλλικών εφημερίδων με μεταφράσεις ξένων εκδόσεων. Το 1835, πρόσθεσε την υπηρεσία μετάφρασης γαλλικών εκδόσεων για ξένες εφημερίδες και το γραφείο μετονομάστηκε σε Agence Havas.
Ήταν ένα διεθνές πρακτορείο Τύπου, του οποίου ο επικεφαλής αναγνώριζε τη σημασία του να είναι ο πιο γρήγορος στην παροχή ειδήσεων στον Τύπο και εξερευνούσε συνεχώς νέες μεθόδους μεταφοράς πληροφοριών, από τα ταχυδρομικά περιστέρια μέχρι τον ηλεκτρικό τηλέγραφο. Επιπλέον επεδίωξε συνεργασία με την κυβέρνηση για να κερδίσει οικονομική υποστήριξη, να αποφύγει τις συγκρούσεις και να έχει αποκλειστική πρόσβαση σε κρατικές πληροφορίες.
Κρατικός προμηθευτής
Αυτή η ιδιότητα του επίσημου κρατικού παρόχου ειδήσεων διευκόλυνε την τεράστια επιτυχία του πρακτορείου.
Όταν ο Τσαρλς Χάβας πέθανε το 1858, οι γιοι του ανέλαβαν τον έλεγχο της επιχείρησης και κληρονόμησαν την πίστη του πατέρα τους στην ανάγκη να είναι πιστό όργανο του κράτους για να διατηρήσει το μονοπώλιο της υπηρεσίας στις πληροφορίες. Το 1862, ο Αύγουστος Χαβάς οριστικοποίησε μια συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών για να γίνει το Havas ο αποκλειστικός πάροχος των επίσημων ειδήσεων.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Πολ Τζούλιους Ρόιτερ, πρώην υπάλληλος του Havas, άνοιξε ένα πρακτορείο τύπου στο Λονδίνο και ένας άλλος πρώην εργαζόμενος του Havas, ο Μπέρναρντ Βολφ, άνοιξε και εκείνος το δικό του στο Βερολίνο.
Το 1856 τα πρακτορεία Havas, Reuters και Wolf είχαν υπογράψει μια συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία, διατηρώντας παράλληλα μονοπώλια στις περιοχές τους.
Τρεις σφαίρες επιρροής και μονοπώλιο
Στις 2 Φεβρουαρίου 1870, ωστόσο, ήρθε το μεγάλο deal. Tο Reuters της Αγγλίας, το Havas της Γαλλίας και το Wolff της Γερμανίας υπέγραψαν μία συμφωνία με την οποία μοίραζαν μεταξύ τους τον κόσμο. Ουσιαστικά ήρθαν να εφαρμόσουν στον τομέα της πληροφορίας την προπολεμική ιδέα για έναν κόσμο, που σπάει σε τρεις σφαίρες επιρροής: αγγλικής, γερμανικής και γαλλικής. Καθένα από αυτά είχε το μονοπώλιο στη δική του σφαίρα.
Το Wolff ήλεγχε Γερμανία, Αυστρία, Σκανδιναβία και Ρωσία, το Reuters κάλυψε την Αγγλία, την Ολλανδία και τις αποικίες τους. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν στην κυριαρχία της Havas.
Με τα χρόνια το Reuters επεκτάθηκε στην Αυστραλία, την Αίγυπτο, τις Αντίλλες και την Άπω Ανατολή, ενώ το Havas εγκαταστάθηκε στη Νότια Αμερική και την Ινδοκίνα.
Από το 1867, όταν το υπερατλαντικό τηλεγραφικό καλώδιο συνέδεσε το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύχθηκαν ουδέτερες, με κάθε πρακτορείο να δημιουργεί σχέσεις με πελάτες και να συλλέγει ειδήσεις ανεξάρτητα. Κάθε ένα από τα τρία πρακτορεία υπέγραψε ξεχωριστή συμφωνία με το αμερικανικό Associated Press. Για πολλές δεκαετίες τα 4 πρακτορεία διατήρησαν στενούς δεσμούς μεταξύ τους για να αποθαρρύνουν τη θεμελίωση του ανταγωνισμού.