Από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν και δόθηκε η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, τα προβλήματα προέκυπταν το ένα μετά το άλλο, με αποκορύφωμα τη χθεσινή απόφαση για μια διοργάνωση με «κλειστές πόρτες».
Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη αναδρομή για το τι συνέβη στη διάρκεια του χρόνου, από το 2013 μέχρι σήμερα, δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των Αγώνων.
Υποψίες διαφθοράς
Από τις εκλογές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Σεπτέμβριο του 2013, το Τόκιο μπήκε στο στόχαστρο.
Δύο ύποπτες πληρωμές από μια ιαπωνική εταιρεία, συνολικού ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, εντοπίστηκαν στο λογαριασμό της offshore εταιρείας Black Tidings, συμφερόντων του Πάπε Μασάτα Ντιάκ.
Πρόκειται για τον γιο του πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), Λαμίν Ντιάκ, με τον Πάπε Μασάτα να είναι ο απευθείας παραλήπτης άλλων 370.000 δολαρίων.
Ένας όμορφος «κύκλος» για να εξασφαλιστούν οι ψήφοι της ΔΟΕ εναντίον της Μαδρίτης και της Κωνσταντινούπολης. Από την υπόθεση δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί κάτι.
Λογότυπο με… λογοκλοπή
Το πρώτο λογότυπο της διοργάνωσης, ένα κεφάλαιο T, αποδείχθηκε λογοκλοπή ενός πρότζεκτ που πραγματοποιήθηκε για το θέατρο της Λιέγης, στο Βέλγιο.
Οι διοργανωτές ζήτησαν συγγνώμη και ξεκίνησαν διαγωνισμό για τον προσδιορισμό της νέας οπτικής ταυτότητας. Επιλέχθηκε το λογότυπο με τα μπλε και άσπρα ορθογώνια.
Το υπερτιμημένο στάδιο
Το Ολυμπιακό στάδιο, που βρίσκεται στην περιοχή Sendagaya, έπρεπε να γίνει από τον Ιρακινο-Βρετανό αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ. Μετά τις πρώτες διεργασίες ο λογαριασμός διογκώθηκε πολύ, πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Η οργανωτική επιτροπή έκλεισε το χαρτοφυλάκιο κι ανέθεσε το έργο στον Κένγκο Κούμα. Δημιουργήθηκε ένα στάδιο 69.000 θέσεων, πολύ φθηνότερο, περιτριγυρισμένο από βλάστηση στον πρώτο του δακτύλιο.
Είναι όμως καταραμένο αυτό το στάδιο; Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών βρέθηκαν λείψανα 187 ανθρώπινων σωμάτων στη θέση του.
Αφόρητη ζέστη
Μετά τα μέσα Ιουλίου, η Ιαπωνία μεταβαίνει στην «καυτή» περίοδο του θέρους. Η ΔΟΕ και οι διοργανωτές έχουν ξεχάσει προφανώς ότι, την αυγή, το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από 30 βαθμούς και το επίπεδο υγρασίας φτάνει το 80%.
Η ΔΟΕ και οι διοργανωτές φοβούνται για την υγεία των αθλητών, γι΄ αυτό ο Μαραθώνιος και το βάδην θα διεξαχθούν στο Σαπόρο, τη μεγάλη πόλη στα βόρεια του νησιωτικού κράτους, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Κρίμα για τους αθλητές του τριάθλου, που θα ιδρώσουν πολύ στον κόλπο του Τόκιο… Το 1964, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο, με ήπιες θερμοκρασίες.
Covid-19, η… χαριστική βολή
Όλα αυτά μπορεί να είχαν ξεχαστεί χωρίς τον κορωνοϊό. Η πανδημία Covid-19 έφθειρε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μήνα με μήνα.
Εκτός από τον συνολικό αριθμό αθλητών, που διατηρήθηκε, ζητήθηκε από όλους τους υπόλοιπους (ΔΟΕ, χορηγούς κ.α.) μείωση στα άτομα που θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες, οι οποίοι για πρώτη φορά στην Ιστορία θα τελεστούν χωρίς θεατές στις εξέδρες.
Το πρωτόκολλο υγείας είναι βαρύ και αποτέλεσε το τελευταίο πλήγμα στο πρότζεκτ: η απαγόρευση των θεατών ανακοινώθηκε χθες, μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Τόκιο για τέταρτη φορά.