Skip to main content

ΑΕΚ: Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές του Δήμου και των κατοίκων

Ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια που υπήρχαν στην ΑΕΚ για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεπεράστηκε.

Το Συμβούλιο Επικρατείας με απόφασή του απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της κατασκευής της «Αγιά-Σοφιάς» στην φυσική έδρα του συλλόγου και ο δρόμος, πλέον, για να μπουν οι μπουλντόζες και να ξεκινήσουν τα έργα είναι ορθάνοιχτος.

Μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και έντονες αντεγκλίσεις, οι «κιτρινόμαυροι» ζουν μία πραγματικά «ιστορική μέρα», μιας και με την ετυμηγορία του το ΣτΕ δίδει το «πράσινο φως» στη διοίκηση να βάλει μπροστά τα σχέδια που έχει κάνει για το νέο «σπίτι» της Ένωσης. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Σωτήρης Ρίζος, δημοσίευσε τις υπ’ αριθμ. 2153-2154/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας, σύμφωνα με τις οποίες απορρίπτεται ομόφωνα η προσφυγή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, αλλά και αυτή των κατοίκων της περιοχής.

Η δημοτική αρχή, όπως γνωστοποιήθηκε, ζητούσε και την ακύρωση της από 3.11.2014 απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής με την οποία επέρχεται τροποποίηση και επικαιροποίηση της μελέτης «προστασία, διαχείριση και ανάπλαση του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας».

Όσον αφορά την προσφυγή των 17 κατοίκων της περιοχής, υποστήριζαν ότι η κατασκευή της «Αγιά-Σοφιάς» είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Αυτό που μετράει, όμως, από δω και πέρα είναι τι αποφάσισε στο Συμβούλιο Επικρατείας, που όπως προαναφέρθηκε απέρριψε όλες τις προσφυγές, κρίνοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς του Δήμου ως αβάσιμους και ορισμένους αόριστους.

Επίσημα, πλέον, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την ΑΕΚ. Η απόφαση αυτή ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επιστροφή της ομάδας στην ιστορική και φυσική της έδρα, που είναι η Νέα Φιλαδέλφεια. Με αυτή (σ.σ. απόφαση) μπορεί να προχωρήσει και η έκδοση της οικοδομικής άδειας (διαδικασία που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 1,5 μήνα) η οποία θα σηματοδοτήσει με τη σειρά της την πολυπόθητη έναρξη των εργασιών.