Skip to main content

Στ. Κοντονής: Έγινε σοβαρότατη προσπάθεια να μην υπάρξει αποβολή ελληνικών ομάδων

«Ακούσαμε τη φωνή της λογικής και του συμφέροντος του ελληνικού αθλητισμού. Κάναμε σοβαρότατη προσπάθεια να μην υπάρξει ενδεχόμενο αποβολής των ελληνικών ομάδων, πρώτα και κύρια γιατί σκεφτόμαστε την εθνική ομάδα, που δεν είναι των Ομοσπονδιών, αλλά του ελληνικού λαού», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με τον αθλητισμό.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου ο κ. Κοντονής υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της μία τέτοια εξέλιξη», αλλά «τονίσαμε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού». «Είχαμε δηλώσει ότι δεν το επιθυμούμε. Διάλογο θέλαμε και μάλιστα ουσιαστικό και σε βάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είπε με τη FIFA και την UEFA για το νομοσχέδιο. «Αποστείλαμε στην ΕΠΟ και στις διεθνείς ομοσπονδίες το τελικό νομοσχέδιο. Η FIFA και η UEFA μας έστειλαν επιστολή στην οποία αναφέρονται τρεις παρατηρήσεις. Επί των παρατηρήσεων αυτών εμείς δεν συμφωνήσαμε. Σας το λέω με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό», υπογράμμισε.

Η πρώτη παρατήρηση, σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, «ήταν ανώδυνη και αφορούσε τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων με απόφαση της κυβέρνησης. Η UEFA μας παρότρυνε να διαγραφεί. Είχαμε σκοπό να το κάνουμε δεκτό, και τους το είπαμε».

Η δεύτερη παρατήρηση αφορούσε τους τακτικούς δικαστές. «Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτά που αφορούν τους τακτικούς δικαστές», τόνισε ο κ. Κοντονής και υπογράμμισε πως «από τους πρώτους που έλαβαν κλήση για απολογία σε βαθμό κακουργήματος από τον ανακριτή ήταν όσοι είχαν διοριστεί από την ΕΠΟ για να στελεχώνουν τις αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές. Γι’ αυτό παρενέβημεν ως κυβέρνηση. Η πρόταση της UEFA και της FIFA ήταν μη εποικοδομητική. Γι’ αυτό μετέβην στη Γενεύη για να εκθέσω τον προβληματισμό μου, Έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις Οι διεθνείς ομοσπονδίες δέχθηκαν τα πειθαρχικά όργανα να τα αποτελούν τακτικοί δικαστές. Δεν δεχθήκαμε να τους ορίζει η ΕΠΟ. Καταλήξαμε να τους επιλέγει η ΕΠΟ από μία που θα ορίζουν οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων και της εισαγγελίας».

Η τρίτη παρατήρηση ήταν το αυτοδιοίκητο (άρθρο 15 του νομοσχεδίου). «Οι διεθνείς ομοσπονδίες είχαν ενστάσεις για το άρθρο 15. Είναι ευχάριστο και ενδιαφέρον ότι δεν έδωσαν κανένα αγώνα, ούτε μας πρότειναν να συνεχίσει το καθεστώς αυτονομίας. Ζήτησαν όμως να γίνει προσθήκη για το αυτοδιοίκητο», επεσήμανε και ανακοίνωσε ότι τελικά κατέληξαν στην διατύπωση ότι θέματα του ποδοσφαίρου ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο του κανονισμού και του καταστατικού της που είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα.

O υφυπουργός Αθλητισμού κάλεσε τις Ομοσπονδίες «να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή και ενάργεια τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους» όταν αναφύονται τα θέματα και να μην περιμένουν να οξυνθούν οι καταστάσεις για να παρέμβουν.

newsroom naftemporiki.gr