Skip to main content

Τόκιο 2020: Η Ιαπωνία έτοιμη να απορροφήσει μέρος των δαπανών, κατά τη ΔΟΕ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δεσμεύθηκε να απορροφήσει μέρος των πρόσθετων δαπανών που απαιτούνται για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 στον επόμενο χρόνο, όπως ορίζεται στην τρέχουσα σύμβαση με την πόλη υποδοχής.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) το ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπό της, ενώ εξηγεί ότι η επιτροπή θα συνεχίσει να συμμετέχει στις δαπάνες που την αφορούν.

«Είναι ήδη σαφές ότι το πρόσθετο κόστος ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε η ΔΟΕ. Συγκεκριμένα υπολογίζει ότι, σύμφωνα με αναλυτές, ανέρχεται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια γιεν, δηλαδή 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αξιολογούμε πώς θα διανέμουν τα έκτακτα έξοδα το εκτελεστικό στέλεχος της Ιαπωνίας, η μητροπολιτική κυβέρνηση και οι διοργανωτές» δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Γιούρικο Κόικε, ως απάντηση στην τοποθέτηση της ΔΟΕ.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα, ωστόσο, αρνήθηκε ότι ο πρωθυπουργός κατέληξε σε συμφωνία. Η σύμβαση μεταξύ της ΔΟΕ με τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο και την Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή (JOC) υπογράφηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013, μία ημέρα μετά την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως πόλης υποδοχής.

Στις 24 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Άμπε ανακοίνωσε την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω της έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021 και θα ακολουθήσουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, από τις 24 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο δήλωσε ότι θα διαβεβαιώσει καταρχάς τους κατόχους εισιτηρίων που αγοράστηκαν για τους Αγώνες που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος προκειμένου να έχουν τα ίδια δικαιώματα και για το επόμενο, ενώ για τα άτομα που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση το 2021, τα χρήματα θα επιστραφούν.

Όσον αφορά μια πιθανή αναβολή, η ΔΟΕ πρόσθεσε: «Η ιαπωνική κυβέρνηση, μέσω του πρωθυπουργού, ήταν πολύ ξεκάθαρη για την απίθανη περαιτέρω αναβολή το επόμενο καλοκαίρι».