Skip to main content

ΕΠΟ: Σφοδρή επίθεση στον Κοντονή

Σφοδρότατη επίθεση στον Σταύρο Κοντονή εξαπέλυσε η ΕΠΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η Ομοσπονδία καθιστά τον υφυπουργό αθλητισμού αποκλειστικά υπεύθυνο σε περίπτωση Grexit, ενώ τον κατηγορεί πως με κάποιους άλλους θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην ανακοίνωση γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Ο κ. Κοντονής απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα», «υπάρχει πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης της Ομοσπονδίας από τον Υφυπουργό με στόχο τον πλήρη έλεγχο από τον ίδιο και κάποιους άλλους του ελληνικού ποδοσφαίρου», «από τις πράξεις του θα κριθεί το μέλλον του ποδοσφαίρου» είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν στην ΕΠΟ εναντίον του κυβερνητικού παράγοντα.

Αναλυτικά η μακροσκελής ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η φίλαθλη κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τη δραστηριότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού και διαπιστώνει με θλίψη τον τρόπο με τον οποίο αυτός αντιλαμβάνεται τον θεσμικό του ρόλο σε σχέση με το άθλημα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

Γίναμε, δυστυχώς, πάλι – για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του έτους-  μάρτυρες μίας σειράς απερίσκεπτων ενεργειών και δηλώσεών του, που με αποκλειστική, δική του ευθύνη δημιούργησαν και κλιμάκωσαν ξανά μία τεραστίων διαστάσεων κρίση στις σχέσεις της χώρας μας με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, η οποία πλέον απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Η συνολική συμπεριφορά του μαρτυρά πλήρη άγνοια της φύσης και της ιδιαιτερότητας του οργανωμένου ποδοσφαίρου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με βάση το ισχύον διεθνές νομικό πλαίσιο και γίνεται σεβαστό σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με ένα μόνιμο ανεπίτρεπτο παρεμβατισμό σε ουσιώδη εσωτερικά ποδοσφαιρικά ζητήματα, χωρίς καμία διάθεση σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται από την έννομη τάξη και θα έπρεπε ο ίδιος, ως μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, να εγγυάται και να προστατεύει. 

Η FIFA και η UEFA με την από 21/3/2016 κοινή επιστολή τους, κάλεσαν τον Υφυπουργό Αθλητισμού να αναθεωρήσει, έως την 1η Απριλίου 2016, την απόφαση οριστικής  διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδας, διότι ήταν εμφανώς δυσανάλογη των γεγονότων που είχαν συμβεί στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και συγχρόνως συνιστούσε  απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα του ποδοσφαίρου, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Καταστατικού της FIFA.

Του κατέστησαν σαφές ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων και την αποβολή του από την διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα. Ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι  έπρεπε να λάβει αυτή την απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας, προφασιζόμενος γενικά και αόριστα λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Στις 31/3/2016 ακολούθησε επίσκεψη κοινής αντιπροσωπείας εκπροσώπων των διεθνών και τοπικών ποδοσφαιρικών αρχών στον Υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος, προς κατάπληξη όλων των παρευρισκομένων, έθεσε ως όρους διεξαγωγής του Κυπέλλου, όχι κάποιο μέτρο αντιμετώπισης της βίας, αλλά την αποχώρηση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όλων των πρόσωπων που μετέχουν στην διοίκηση αυτής και εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις καθώς και την αντικατάσταση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ομοσπονδίας.

Με τον τρόπο αυτό, η αυλαία του δήθεν ειλικρινούς ενδιαφέροντος του Υφυπουργού για τη δημόσια τάξη και την αντιμετώπιση της βίας, σηκώθηκε, αποκαλύπτοντας το πραγματικό θεατρικό έργο που θα παρακολουθούσαμε στη συνέχεια: Την πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τον Υφυπουργό με στόχο τον πλήρη έλεγχο από τον ίδιο και κάποιους άλλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.  Το έργο αυτό, το οποίο έγραψε, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Υφυπουργός, δυστυχώς τελειώνει με την καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι εκπρόσωποι των FIFA και UEFA άκουσαν με προσοχή τις απαιτήσεις του Υφυπουργού. Του κατέστησαν σαφές ότι οι όροι που έθετε συνιστούσαν στην πραγματικότητα νέες, ευθείες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα του ποδοσφαίρου.  Ότι δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με το φαινόμενο της βίας ως απειλής για την δημόσια τάξη και ασφάλεια, λόγο για τον οποίο είχε υποτίθεται διακόψει οριστικά το Κύπελλο. Του πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους συνέχισης και ολοκλήρωσης του διακοπέντος θεσμού, που θα απέκλειαν πλήρως την τέλεση βιαίων συμβάντων (αγώνες χωρίς θεατές, με παιδιά κλπ). Ο Υφυπουργός απέρριψε τις προτάσεις αυτές, απαξιώντας να εξηγήσει τον λόγο. Κατά την αποχώρηση τους οι εκπρόσωποι του επανέλαβαν, κατά τρόπο που δεν κατέλειπε πλέον κανένα περιθώριο παρανόησης, ότι η συγκεκριμένη παρεμβατική του ενέργεια, εάν δεν αρθεί,  θα έχει ως μοναδική συνέπεια τον διεθνή αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με την απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA, που εστάλη προσωπικά στον Υφυπουργό στις 5/4/2016, επαναλήφθηκε η παραπάνω αυστηρή προειδοποίηση. Του δόθηκε επιπλέον τελική προθεσμία έως τις 15/4/2016 για την ανάκληση της απόφασης οριστικής διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδας, ειδάλλως το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ετίθετο αυτόματα εκτός της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας, με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες, που ο καθένας εύκολα μπορεί να αντιληφθεί.

Ο νόμος, στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, προσδιορίζει με σαφήνεια τόσο το περιεχόμενο όσο και το εύρος των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού. Οι περιορισμοί στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας καθώς και η έκπτωση από το σχετικό αξίωμα νόμιμα εκλεγμένων μελών  είναι συγκεκριμένοι και προκύπτουν μόνο σε περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, είτε με βάση διάταξη νόμου, είτε – το σημαντικότερο- με βάση διατάξεις του καταστατικού της Ε.Π.Ο., αλλά σίγουρα όχι σύμφωνα με τις εκβιαστικά διατυπωμένες επιθυμίες του Υφυπουργού.

Ο Υφυπουργός κατασκευάζει εκ των προτέρων ενόχους προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων, τα οποία και με τον τρόπο αυτό επιχειρεί απροκάλυπτα να επηρεάσει παραβιάζοντας βάναυσα την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, που αποτελεί θεμέλιο λίθο του κράτους δικαίου.

Σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να αποτελέσει ηθικά ή θεσμικά αποδεκτή κυβερνητική πρακτική η εξώθηση σε παραίτηση κάποιου που έχει εκλεγεί νόμιμα, απλώς και μόνο επειδή έχει ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη, πριν δηλαδή αυτός δικαστεί ( αν δικαστεί) για την πράξη που κατηγορείται από τον φυσικό του δικαστή. Το τεκμήριο αθωότητας ( άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) δεν αποτελεί απλά ένα ευχολόγιο, αλλά θεμελιώδη κανόνα ουσιαστικού δικαίου και μία από τις μέγιστες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι προβλεπόμενες για το επόμενο χρονικό διάστημα εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες με αποκλειστικό υπεύθυνο, όπως σαφώς η FIFA και η UEFA τον κατέστησαν τόσο στη διάρκεια της συνάντησης όσο και με την επιστολή τους, τον Υφυπουργό.

Από τις δικές του αποκλειστικά πράξεις θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και ίσως και του ελληνικού αθλητισμού, ως ενεργού και ισότιμου μέλους της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας».