Skip to main content

Γερμανία: Ερώτηση στη Βουλή για τις δραστηριότητες Μπαχ πριν την προεδρία στη ΔΟΕ

Ερώτηση για την εργασιακή σχέση του Τόμας Μπαχ με μεγάλη εταιρεία ως νομικός σύμβουλος τη δεκαετία του 2000, κατέθεσε στη γερμανική βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων. 

Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε ο Οζκάν Μουτλού, υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού της παράταξης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα πρέπει να δώσει διευκρινίσεις για τις εργασιακές δραστηριότητές του κατά το παρελθόν, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποίησε τη θέση του στον αθλητισμό για να προωθήσει προσωπικά συμφέροντα.

Το θέμα ξεκίνησε από δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο, το οποίο κάνει λόγο για συμβόλαιο εκατομμυρίων που είχε συνάψει ο Μπαχ με την MAN Ferrostaal και το οποίο διήρκεσε από το 2005 ως το 2009.

Βάσει αυτού ο Μπαχ είσπραττε ποσό 125.000 ευρώ για 20 ημέρες εργασίας ανά έτος κι επίδομα 5.000 ευρώ για κάθε ταξίδι στο εξωτερικό. Ο Μπαχ εξελέγη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ το διάστημα 2006-2013 κι ανέλαβε πρόεδρος τον Σεπτέμβριο του 2013. Σύμφωνα πάντως με αναφορές των ΜΜΕ, δεν μπορεί να κατηγορηθεί άμεσα ότι παραβίασε κάποιο νόμο ή κανονισμό.

«Είναι προφανές ότι ο Τόμας Μπαχ χρησιμοποίησε τον αθλητισμό και τις θέσεις που κατείχε ως εφαλτήριο για τις προσοδοφόρες εργασιακές δραστηριότητές του» υποστήριξε ο Οζκάν Μουτλού, ο οποίος ζήτησε να απαγορευτεί στους ανώτερους αξιωματούχους του αθλητισμού να ασκούν ανάλογες δραστηριότητες.