Skip to main content

Όχι από ΔΟΕ στο Κουβέιτ για προσωρινή άρση του αποκλεισμού

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέρριψε αίτημα της κυβέρνησης του Κουβέιτ να άρει τον αποκλεισμό της χώρας από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι αρχές του Εμιράτου αιτήθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 2016 προσωρινή άρση της τιμωρίας, που βρίσκεται εν ισχύ εδώ και 14 μήνες, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία.

Η ΔΟΕ, από την πλευρά της, απάντησε ότι δεν είναι έτοιμη να επανεξετάσει το ζήτημα πριν το αραβικό κράτος εναρμονιστεί με τους κανόνες της.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας μίας σειράς αποφάσεων που παραβιάζουν τις αρχές και τους κανονισμούς της Ολυμπιακής Χάρτας», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην απαντητική επιστολή της ΔΟΕ.

Ταυτόχρονα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζητεί άμεση αποκατάσταση της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κουβέιτ και τη διακοπή λειτουργίας κάθε άλλου παρεμφερούς οργανισμού που δεν αναγνωρίζεται από την Ολυμπιακή οικογένεια.

Να σημειωθεί πως το Κουβέιτ τελεί υπό διεθνή αποκλεισμό και από τη FIFA, από τον Οκτώβριο του 2015. Ως εκ τούτου κατατέθηκε το ίδιο αίτημα και η απάντηση ήταν ότι το θέμα θα κριθεί στις 9 ή 10 Ιανουαρίου.

Η απόφαση της FIFA θα καθορίσει αν η αραβική χώρα θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο Κύπελλο Εθνών Ασίας, κι ενώ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει ήδη αποβληθεί από την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018.