Οι δασμοί που εισήγαγε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έχουν ήδη πυροδοτήσει πτώσεις στα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη.
Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν πέσει καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν εν μέσω φόβων για πληθωρισμό, αλλά πέρα από την ευρύτερη οικονομική αναταραχή, πώς αλλιώς θα μπορούσαν οι κυματισμοί ενός εμπορικού πολέμου να επηρεάσουν τον κόσμο του αθλητισμού, λαμβάνοντας υπόψη το φάσμα των εταιρειών που συνδέονται με αυτόν τον κόσμο μέσω επενδύσεων και χορηγιών;
Ξεκινώντας από αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν μερικά από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο τα επόμενα χρόνια, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2026 και τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2028, στο Λος Άντζελες.

Λογικά, αυτές οι εκδηλώσεις θα έπρεπε να προσφέρουν στις ξένες εταιρείες μια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν την προβολή και τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ. Είναι όμως έτσι;
Ο αντίκτυπος στους χορηγούς
Η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai, για παράδειγμα, σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη συμφωνία χορηγίας της με τη FIFA κατά το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και στη συνέχεια στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026. Θα μπορούσαν όμως οι επιθετικές εμπορικές πολιτικές του Τραμπ να αλλάξουν τη γνώμη αυτών των εταιρειών;
«Φαντάζομαι ότι ορισμένοι χορηγοί επανεξετάζουν πώς “ενεργοποιούν” τέτοιες συμφωνίες στις ΗΠΑ, δεδομένων των εμπορικών φραγμών που έχουν πλέον επιβληθεί», λέει ο Τζον Ζεράφα, υπεύθυνος στρατηγικής προσφοράς αθλητικών εκδηλώσεων. «Γιατί ένας χορηγός να ξοδεύει εκατομμύρια λίρες αν έχει γίνει πλέον απαγορευτικό να πουλήσει στην Αμερική;».
Πολλές εταιρείες και αθλητές χρηματοδοτούνται από μάρκες αθλητικών ειδών. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες βασίζονται στα υλικά και την κατασκευή στην Ασία –όπου ο Τραμπ έχει επιβάλει μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς– δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετοχές της Nike, της Adidas και της Puma υποχώρησαν απότομα, λόγω του φόβου ότι το υψηλότερο κόστος εισαγωγής θα μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Σύμφωνα πάντως με τον ειδικό σε θέματα οικονομικών του αθλητισμού, Κίραν Μαγκουάιρ, ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι περιορισμένος:
«Για μια φανέλα αντίγραφο που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες 100 δολάρια, το κόστος παραγωγής στην πηγή θα είναι περίπου 12-15 δολάρια, ίσως και λιγότερο. Έτσι, ακόμη και με εισαγωγικό δασμό 40% θα ήταν μόνο περίπου 4 δολάρια περισσότερο».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χορηγιών είπε στο BBC Sport ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα αναζητήσει ενεργά τις απόψεις της κοινότητας των αθλητικών χορηγών. Ως αντιπροσωπευτικό όργανο θα ανταποκριθούμε αναλόγως εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποιο σημάδι ουσιώδους αρνητικού αντίκτυπου στον κλάδο».
Πιθανές συνέπειες σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα
Στο πλαίσιο των εμπορικών εντάσεων, οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αίσθηση της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκινώντας από το Ryder Cup που είναι προγραμματισμένο για φέτος.
Καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν έντονα την πολιτική Τραμπ, δεν θα ήταν έκπληξη αν ενταθεί το αντιευρωπαϊκό αίσθημα μεταξύ των Αμερικανών οπαδών.
Ύστερα, είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, το οποίο θα φιλοξενήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το Μεξικό και τον Καναδά. Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ είπε ότι οι πολιτικές και οικονομικές εντάσεις με τους συνδιοργανωτές θα ήταν καλές για το τουρνουά: «Νομίζω ότι θα το κάνει πιο συναρπαστικό. Η ένταση είναι καλό πράγμα».

Όταν ο ίδιος δήλωσε προκλητικά ότι θα κάνει τον Καναδά «51η πολιτεία της Αμερικής», το αποτέλεσμα ήταν να αποδοκιμαστεί ο ύμνος των ΗΠΑ από Καναδούς οπαδούς σε αγώνες του NBA και του NHL.
Θα μπορούσαν λοιπόν οι πρόσθετες εντάσεις για τους δασμούς να σημαίνουν ότι τέτοιες σκηνές θα επαναληφθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Πηγές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) δήλωσαν στο BBC βέβαιες ότι η αγάπη του Τραμπ για τον αθλητισμό -και η επιθυμία του να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 μια επιτυχημένη παγκόσμια πλατφόρμα προς το τέλος της δεύτερης θητείας του- θα διασφαλίσουν πως οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση δεν θα παρεμποδιστούν από τη γεωπολιτική.
Ωστόσο, «δεν είναι μόνο οι δασμοί. Από τους αναγκαστικούς επαναπατρισμούς και την εχθρότητα προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μέχρι την πιθανή κατάληψη της Γροιλανδίας και τη βλέψη για τον Καναδά, όλα αυτά καθιστούν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 και τους Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 για την προώθηση αυτής της αφήγησης», εκτιμά ο Ζεράφα.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ειδικής ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο -της οποίας θα προεδρεύει προσωπικά- για να διασφαλίσει ότι το τουρνουά θα διεξαχθεί ομαλά.
Ωστόσο, οι προστατευτικές πολιτικές του εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα και την προθυμία των τριών χωρών να συνεργαστούν σε τομείς όπως η ασφάλεια ή η έκδοση βίζας για οπαδούς και η ελεύθερη διασυνοριακή μετακίνηση.
Επίσης, με τα εισαγόμενα υλικά -π.χ. χάλυβας και αλουμίνιο- να γίνονται πιο ακριβά, εμφανίζονται ανησυχίες ακόμα και για την πρόοδο των απαιτούμενων υποδομών της διοργάνωσης.
Αθλητικά προϊόντα και υπηρεσίες
Ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να επηρεάσει οποιονδήποτε –άτομο, ομάδα ή λίγκα– που αγοράζει αθλητικό εξοπλισμό κατασκευασμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και Αμερικανούς καταναλωτές προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό.
Η Premier League εξάγει το περιεχόμενό της στις ΗΠΑ μέσω της κερδοφόρας τηλεοπτικής συμφωνίας ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών με το NBC, αλλά επειδή αυτό θεωρείται υπηρεσία και όχι προϊόν, οι δασμοί δεν ισχύουν.
Ωστόσο, ένα πιο σοβαρό πρόβλημα για την ποδοσφαιρική βιομηχανία της Ευρώπης θα είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών εάν εκπληρωθούν οι φόβοι για ύφεση, καθώς θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα να δαπανηθούν για εισιτήρια και συνδρομητική τηλεόραση.
naftemporiki.gr