Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 κοστίζει πολλά χρήματα…
Συγκεκριμένα, η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF) εκτιμά ότι θα χρειαστούν 540 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση των έντεκα γηπέδων και των βασικών προπονητικών κέντρων στη διοργάνωση του 2030.
«Πρόκειται για γήπεδα, βάσεις ομάδων, προπονητικά κέντρα και καταλύματα», υπογράμμισε η Μαρία Τάτο, διευθύντρια της Ομοσπονδίας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του τουρνουά.
Και πρόσθεσε: «Σχεδιάζουμε μια επένδυση 540 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των έντεκα γηπέδων και όλων των υπόλοιπων βασικών εγκαταστάσεων που απαιτούνται».
Συνολικά έχουν επιλεγεί έντεκα χώροι και 45 υπο-χώροι, οι οποίοι πρέπει να ανακαινιστούν για να «διασφαλιστεί η βέλτιστη κατάσταση των πεδίων προπόνησης».
Επί του παρόντος, το 60% των γηπέδων είναι πλήρως λειτουργικά και «ικανά να φιλοξενήσουν αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου», διαβεβαίωσε η Τάτο.
Τα έντεκα επιλεγμένα στάδια είναι κατανεμημένα σε όλη την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των Μαδρίτης, Βαρκελώνης, Σεβίλης, Μάλαγα, Μπιλμπάο, Σαν Σεμπαστιάν, Κορούνια, Λας Πάλμας και Σαραγόσα.
Ωστόσο, στη λίστα θα μπορούσαν να εισαχθούν και άλλες πόλεις, όπως η Βαλένθια για παράδειγμα, αφού ο πρόεδρος της RFEF, Ραφαέλ Λουζάν, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν υποψήφιοι.
Παρά την επένδυση πολλών εκατομμυρίων για την ανακαίνιση των επιλεγμένων σταδίων, η απόδοση της φιλοξενίας μιας διοργάνωσης όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πολύ μεγαλύτερη.
Μάλιστα, η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά θα αποφέρει έσοδα 10 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός διαιρείται σε άμεσο αντίκτυπο στο ΑΕΠ 5,12 δισ. ευρώ και παραγωγή άνω των 5,5 δισ. ευρώ, μέσω του τουρισμού.
Η FIFA έχει επίσης εκτιμήσει ότι θα δαπανήσει περίπου 238 εκατομμύρια ευρώ, δαπάνη που είναι η χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες διοργανώσεις.
Το κύριο κόστος για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα είναι οι τηλεοπτικές λειτουργίες, η διαχείριση προσωπικού, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες μεταφοράς και εξοπλισμού.
Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, τα γήπεδα του ισπανικού ποδοσφαίρου επιδιώκουν μεγαλύτερη κερδοφορία.
Ο τομέας των αθλητικών ακινήτων, που διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις αλλά χρησιμοποιείται σπάνια (μία ή δύο φορές την εβδομάδα τις ημέρες των αγώνων), επιδιώκει να ανακαινιστεί με πολλούς κοινούς στόχους: να λειτουργεί η εγκατάσταση 365 ημέρες το χρόνο, να τονώσει τον τομέα της φιλοξενίας και, φυσικά, να φιλοξενήσει περισσότερους φιλάθλους στις κερκίδες.
naftemporiki.gr