Skip to main content

Το Παρίσι 2024 επιβεβαίωσε ότι οι Ο.Α. δεν είναι βιώσιμοι στην υπάρχουσα μορφή τους

Kirby Lee-USA TODAY Sports via Reuters

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1992 και ύστερα δημιουργούν μια αόρατη «καταστροφή» στις πόλεις που τους φιλοξενούν, αν και η γαλλική πρωτεύουσα τα πήγε λίγο καλύτερα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι, αναμφίβολα, ένα μεγάλο γεγονός: μια πλανητική κινητή γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού που προσελκύει την παγκόσμια προσοχή, κοστίζει και δημιουργεί περιουσίες κι αλλάζει τα φυσικά και κοινωνικά τοπία.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τους ακολουθεί μια ιστορία αόρατης «καταστροφής» των πόλεων και των κοινωνιών που τους φιλοξενούν.

Οι αρνητικές συνέπειες συχνά περιλαμβάνουν υπερδιογκωμένους προϋπολογισμούς που επιβαρύνουν το δημόσιο πορτοφόλι, απαιτούν υποδομές «λευκού ελέφαντα», στρατιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου κι εκδίωξη των κατοίκων, κάτι απ΄ το οποίο δεν ξέφυγε ούτε το Παρίσι.

Συνολικά, η μέτρηση της κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας από το 1992 και ύστερα καταδεικνύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι βιώσιμοι.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προχώρησε πρόσφατα σε μια ευρεία σειρά οργανωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι Ολυμπιακές αρχές υποσχέθηκαν να προσαρμόσουν τους Αγώνες στην πόλη αντί να προσαρμόσουν την πόλη για να φιλοξενήσει τους Αγώνες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024 ήταν οι πρώτοι που σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Η γαλλική πρωτεύουσα παρουσίασε κάποιες επιτυχίες στη μεταρρύθμιση των Αγώνων προς πιο βιώσιμα αποτελέσματα, με σημαντικότερη την χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε ποσοστό από 80 έως 95%.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, όμως, δείχνει πως τα έργα που σχετίζονταν με τους Αγώνες προκάλεσαν μεγάλο τίμημα στους ντόπιους: για παράδειγμα, περίπου 400 μετανάστες εργάτες εκδιώχθηκαν για να δημιουργηθεί χώρος για το Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο στέγασης γι΄ αυτούς.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης τόσο το τουριστικό κέντρο όσο και η μείζονα περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν μάρτυρες μιας συντριπτικής αστυνομικής και στρατιωτικής παρουσίας, με οδοφράγματα ασφαλείας, αυστηρούς περιορισμούς στα προσωπικά ταξίδια και την εισαγωγή καμερών ασφαλείας αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη.

Ενώ η μεγάλη εκδήλωση σαφώς και πρέπει να προστατεύεται από τρομοκρατικές απειλές, αυτές οι πρακτικές ασφαλείας εφαρμόστηκαν κατά των κατοίκων.

Το πλάνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού συνδυάστηκε με αναπτυξιακά σχέδια για το Grand Paris, το οποίο επιδιώκει να διασυνδέσει και να μεταμορφώσει τις περιοχές που περιβάλλουν την πρωτεύουσα.

Αυτό το σχέδιο για ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού προσπάθησε να εναρμονίσει την αστική και οικονομική ανάπτυξη, να εκσυγχρονίσει την περιοχή και να την επαναχαρακτηρίσει ως παγκόσμια δύναμη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ήταν λιγότερο επιζήμιοι για τους τοπικούς πληθυσμούς από προηγούμενους, αλλά δεν σημαίνει ότι ήταν και άψογοι.

Οι μέγα-διοργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να φέρουν κοντά καρδιές απ΄ όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αντί για αστραφτερές «υποσχέσεις Ποτέμκιν», οι κάτοικοι θα πρέπει να ενημερώνονται για το πιθανό κόστος της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων, να έχουν λόγο και φωνή και όχι να τη χάνουν όταν διακινούνται σχέδια δισεκατομμυρίων.

naftemporiki.gr