Skip to main content

Η Σαουδική Αραβία βάζει στο τραπέζι 600 δισ. για το ποδόσφαιρο

Το έργο Vision 2030 στοχεύει να αλλάξει την εικόνα του Σαουδαραβικού βασιλείου με επενδύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ την ημερομηνία του Μουντιάλ 2034

Το 2034 το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία. Αλλά κοιτάζοντας το εγγύς μέλλον και ξεκινώντας από τον Ιανουάριο, η χώρα της Μέσης Ανατολής θα φιλοξενήσει το ιταλικό και το ισπανικό Super Cup με διαφορά μίας εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας τη νεοϊδρυθείσα κεντρική θέση της στον κόσμο του διεθνούς ποδοσφαίρου.

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα χρήματα θα έχουν δαπανηθεί μέχρι το 2034. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που θα επενδυθούν σε διάφορους τομείς: από την προώθηση του εθνικού ποδοσφαίρου έως τις διεθνείς χορηγίες, από την αγορά σούπερ σταρ για τη Σαουδική Pro League έως την κατασκευή 11 νέων γηπέδων και την υποδομή που απαιτείται για μια διοργάνωση αυτής της κλίμακας.

Για να πάρουμε μια ιδέα, θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε στους αριθμούς του Κατάρ το 2022: για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που κέρδισε η Αργεντινή του Μέσι και παίχθηκε για πρώτη φορά χειμώνα, η ασιατική χώρα επένδυσε περίπου 200 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που όμως θα μπορούσε να τριπλασιαστεί από το Σαουδαραβικό βασίλειο, φτάνοντας τα 600 δις.

Ο μετασχηματισμός της χώρας

Ο λόγος είναι το περίφημο σχέδιο που ξεκίνησε το 2016 από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος της χώρας (όχι πλέον μόνο το πετρέλαιο) και περιλαμβάνει τεράστιες δαπάνες για τη μεταμόρφωση της εικόνας του έθνους.

Ο αθλητισμός, ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, μαζί με τη Formula 1, την πυγμαχία και το γκολφ, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Στην πραγματικότητα, δεν διακυβεύεται μόνο ο εθνικός αθλητισμός. Η φιλοξενία μεγάλων γεγονότων, με το Παγκόσμιο Κύπελλο ως το πιο πολύτιμο κόσμημα στο στέμμα, θα βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να εμφανιστεί στον κόσμο με ένα νέο φως, πολύ μακρινό από το παρελθόν, όταν η χώρα ήταν γνωστή για την κλειστή κοινωνία της και την ανισότητα των δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ο αθλητισμός έχει αλλάξει εν μέρει την κατάσταση και το ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει ως περαιτέρω επιταχυντής αυτής της αλλαγής, η οποία έχει φέρει εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό, επίσης και λόγω της επιθυμίας να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό γεγονός σε μια χώρα που παραδοσιακά ποτέ δεν ήταν το κέντρο του αθλητισμού.

Το τεράστιο έργο των υποδομών

Για τους επισκέπτες ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034 θα κατασκευαστούν 230.000 νέα δωμάτια ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα. Σχεδιάζονται πολυτελή ξενοδοχεία (πέντε αστέρων, αλλά και τεσσάρων), εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, χώροι πρασίνου και νέες συγκοινωνιακές υποδομές.

Αύξηση θα δοθεί και στην απασχόληση, όπως συμβαίνει πάντα ενόψει μιας τεράστιας εκδήλωσης. Μόνο το ποδόσφαιρο θα δημιουργήσει περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά αν λάβουμε υπόψη όλους τους άλλους τομείς, οι ευκαιρίες απασχόλησης θα αυξηθούν δραστικά: ορισμένοι μιλούν ακόμη και για ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2034 θα διεξαχθεί σε 15 γήπεδα. Από αυτά, μόνο τέσσερα, που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για το Saudi Pro League, θα ανακαινιστούν, τα άλλα 11 θα κατασκευαστούν από την αρχή.

Τρία από αυτά είναι ήδη υπό κατασκευή και θα είναι έτοιμα για το Ασιατικό Κύπελλο, που έχει προγραμματιστεί μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2027, ένα άλλο σημαντικό γεγονός που κατάφερε να εξασφαλίσει η Σαουδική Αραβία. Τα υπόλοιπα οκτώ, ωστόσο, βρίσκονται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού.

Εκτός από τα στάδια, σχεδιάζεται να δημιουργηθούν 72 γήπεδα προπόνησης σε 15 πόλεις του βασιλείου, συν άλλα 60 στις πέντε πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επιπλέον, δύο κέντρα εκπαίδευσης διαιτητών θα κατασκευαστούν στην πόλη του Ριάντ.

Σίγουρα όμως ένα μεγάλο γεγονός όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα επικεντρωθεί μόνο στα γήπεδα. Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις αφορούν και δρόμους, αυτοκινητόδρομους, ξενοδοχεία, εστιατόρια ακόμη και μια νέα πόλη, που ονομάζεται Neom.

Παγκόσμιοι αστέρες κι εξαγορές/χορηγίες

Χωρίς να ξεχνάμε τις επενδύσεις για ποδοσφαιριστές: τα τελευταία χρόνια πρωταθλητές όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μπενζεμά, ο Νεϊμάρ και ο Καντέ έφτασαν στη Σαουδική Pro League με αστρονομικά ποσά και μια συνολική επένδυση που πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Αν και σημειώθηκε επιβράδυνση τον Αύγουστο του 2024, το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο PIF συνεχίζει να κατέχει το 75% των μετοχών των τεσσάρων κύριων συλλόγων της Σαουδικής Αραβίας -Αλ Χιλάλ, Αλ Νασρ, Αλ Ιτιχάντ και Αλ Αχλί- ενώ είναι κοντά στην απόκτηση της πλειοψηφίας άλλων έξι.

Όμως, όπως αναφέρθηκε, η ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας γίνεται επίσης και στο εξωτερικό όσον αφορά τον κόσμο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα.

REUTERS/Molly Darlington

Οι επενδύσεις κυμαίνονται από τον έλεγχο της Νιούκαστλ, επίσης μέσω PIF, μέχρι τις συμφωνίες με τη Serie A και τη La Liga για τη φιλοξενία των αντίστοιχων Super Cup. Τα δύο τελευταία γεγονότα έχουν δημιουργήσει μια επένδυση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η βιτρίνα που άνοιξε στη χώρα της Μέσης Ανατολής είναι σίγουρα σημαντική.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η Σαουδική Αραβία χορηγεί περίπου 900 ομάδες και αθλητικές εκδηλώσεις: μεταξύ πολλών παραδειγμάτων, η Riyadh Air έχει συνάψει συνεργασία με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ η Riyadh Season έχει συνδεθεί με τη Ρόμα.

Όλα όσα μόλις αναφέρθηκαν, και πολλά άλλα, είναι μέρος του έργου Saudi Vision 2030, το οποίο ωστόσο ξεπερνά πολύ αυτή την ημερομηνία. Ένας άλλος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αθλητών, όπως ο Σαούντ Αμπντουλαχμίντ που παίζει αυτή τη στιγμή στη Ρόμα, και ταλέντα σε όλα τα αθλήματα.

Για το λόγο αυτό αναπτύσσονται αθλητικές ακαδημίες και όλο και περισσότερα αγόρια και κορίτσια ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν λείπουν τα σχέδια και οι οικονομικοί πόροι, ακόμα κι αν το ταξίδι είναι μόνο στην αρχή…

naftemporiki.gr