Μία εντελώς διαφορετική εκδήλωση διοργάνωσε στα γραφεία της ΕΟΕ η Επιτροπή Αθλητών της.
Στόχος αυτής ήταν η ενεργοποίηση και η αφύπνιση των αθλητών για την «επόμενη ημέρα» μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία εντελώς διαφορετική εμπειρία, καθώς οι «πρωταγωνιστές» της εκδήλωσης χωρίστηκαν σε ζευγάρια.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, με τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος με την πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητών, Βασιλική Μιλλούση, ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας, Παύλος Καγιαλής με τον Brand Marketing Communication and Sponsorship Director του ΟΠΑΠ Πάνο Μπόλα και ο Παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάλκης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Stoiximan, Γιώργο Δασκαλάκη.
Με έναν αυθόρμητο και αληθινό διάλογο ανέλυσαν τα προβλήματα, τις σκέψεις και τις αγωνίες τους, ενώ εξήγησαν τι ζητούν από τους ανθρώπους, τους φορείς και τις εταιρείες που βρίσκονται γύρω τους και τους στηρίζουν στην προσπάθεια που κάνουν.
Την εκδήλωση άνοιξε η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας Βιργινία Κραβαριώτη και έκλεισε η πρωταθλήτρια της χιονοδρομίας, Μαρία Ντάνου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Μαρία Παπαδοπούλου (κωπηλασία) και ο παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ, Κώστας Φιλιππίδης.
Στόχος της βιωματικής εμπειρίας μέσα από τα παραδείγματα των ζευγαριών που μίλησαν, ήταν η ενημέρωση των αθλητών και η αφύπνισή τους να ακολουθήσουν το πρόγραμμα dual career πριν σταματήσουν τον πρωταθλητισμό.
Η Επιτροπή Αθλητών της ΕΟΕ προγραμματίζει και άλλες εκδηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, με την παρουσία ειδικών που θα καθοδηγήσουν τους αθλητές και τις αθλήτριες να μεταβούν ομαλά και με πάθος στο επόμενοι βήμα της καριέρας τους.
Ο Σπύρος Καπράλος εκδήλωσε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Επιτροπής και τόνισε ότι είναι διεθνής η τάση να πάρουν οι αθλητές την κατάσταση στα χέρια τους.
Μίλησε για το πρόγραμμα της ΕΟΕ «Υιοθετήστε ένα αθλητή» που ξεκίνησε δειλά εδώ χρόνια με στόχο να δώσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα και την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς, αλλά πλέον έχει μπει σε καλό δρόμο, ενώ στόχος επίσης ήταν η πολύπλευρη βοήθεια, από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέχρι και τις σπουδές τους.
Ο Γιώργος Βασιλειάδης ρώτησε τον Λευτέρη Πετρούνια για το πώς αισθάνθηκε μετά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε λόγω της σοβαρής επέμβασης στην ωμοπλάτη.
«Ήταν δύσκολα για μένα μετά το χειρουργείο. Δύο ημέρες μετά το χρυσό μετάλλιο να μην μπορώ να καλύψω τις ατομικές ανάγκες μου, να μην μπορώ να κουμπώσω το πουκάμισο και το παντελόνι μου. Να μην μπορείς να κινηθείς καθόλου αυτόνομα. Ένιωσα ανάμεικτα συναισθήματα, ότι πρέπει να σταματήσω τώρα που είμαι στην κορυφή, μέχρι που αντιλήφθηκα ότι σιγά σιγά όλα βελτιώνονται και να είμαι σε θέση να πω ότι τον Οκτώβριο που είναι η πρόκριση θα κερδίσω και πάλι το παγκόσμιο πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι δεν έχω κάνει ακόμη κρίκους».
Όσο για το πώς καταφέρνει να διαχειρίζεται τις επιτυχίες του, τόνισε: «Έχω την τύχη να έχω τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα μου που με κρατούν προσγειωμένο και μου συμπαραστέκονται. Όταν με στήριξε η Stoiximan, μετά από μερικούς μήνες αναδείχθηκα πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ τις προηγούμενες χρονιές ήμουν 5ος. Θέλει προσοχή, είναι θέμα ψυχολογίας, θέλει οικογένεια με αρχές και ανθρώπους γύρω σου προκειμένου να μπορείς να πορευτείς και να μην στραβώσει κάτι και την ψωνίσεις».
Όμως και ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης είχε τις δικές του ερωτήσεις για τον κ. Βασιλειάδη και σε μια από αυτές σχετικά με τι θα άλλαζε στον ελληνικό αθλητισμό, απάντησε:
«Αν είχα ένα μαγικό ραβδί και ήμουν υπουργός, θα γύριζα τον χρόνο είκοσι χρόνια πίσω για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη στον αθλητισμό. Για να μπορούμε σήμερα το θέμα συζήτησής μας να είναι όχι το τι δεν κάναμε, αλλά τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Να έχουμε υποδομές που να είναι οικονομικά βιώσιμες, να μην έχουμε κουφάρια ανά την επικράτεια που ξεκίνησαν και δεν τελείωσαν ποτέ, και κυρίως να μην έχω δεκάδες φακέλους με υποθέσεις προβληματικής κακοδιαχείρισης στοιβαγμένες σε ένα γραφείο ή στο δρόμο προς την εισαγγελία. Με την ευκαιρία αυτή να ξαναδομούσαμε χωρίς να χρειαστεί να χαθεί μια γενιά».
Όσο για τον Κώστα Φιλιππίδη, η άποψή του είναι ότι: «Όλοι έχουμε αγωνία για την επόμενη ημέρα μετά τον πρωταθλητισμό, είτε έχουμε σπουδάσει είτε όχι. Για να πω την αλήθεια η σημερινή ημερίδα που γίνεται εδώ, πιστεύω ότι αφορά τους πάντες. Και αυτούς που ετοιμάζονται να σταματήσουν και αυτούς που έχουν σταματήσει και αυτούς που ξεκινάνε τώρα τον αθλητισμό κι έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους. Κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι Ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι ιδιώτες, όλοι αυτοί μπορούν να επενδύσουν και να χτίσουν πάνω στον αθλητή. Διότι ο πρωταθλητής χρειάζεται μια κατάρτιση, μια καθοδήγηση και μια κατεύθυνση. Είτε έχει τα εφόδια είτε δεν τα έχει. Οπότε πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε σήμερα είναι πολύ διαφωτιστικό. Θα ακολουθήσουν σίγουρα και άλλες ενδιαφέρουσες ημερίδες και σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να βοηθήσουν και να ενισχύσουν έναν πρωταθλητή. Σε αυτό που λέμε τον πρωταθλητισμό της ζωής μετά τον πρωταθλητισμό των γηπέδων».