Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Νίκος Σαργκάνης, το «Φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο παλαίμαχος γκολκίπερ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας σε κώμα, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.
Ton πατέρα της αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτησή της η κόρη του, Μιρέλλα.
Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Νίκος Σαργκάνης πέθανε σε ηλικία 70 ετών.
Ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας νοσηλευόταν σε κώμα στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και έδινε μεγάλη μάχη το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον καρκίνο.
Η βραδιά που έγινε «Φάντομ»
Ήταν το «Φάντομ», χαρακτηρισμό που πήρε μετά την εκπληκτική του εμφάνιση στο ντεμπούτο του με την εθνική Ελλάδας στις 15 Οκτωβρίου 1980 στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Δανίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982.
Τη βραδιά εκείνη ο Σαργκάνης έκανε εκπληκτικές του αποκρούσεις, με κορυφαία μια αστραπιαία αντίδρασή του σε σουτ βολέ του περίφημου Άλαν Σίμονσεν από πολύ κοντά, που ανάγκασαν τους Δανούς δημοσιογράφους να τον αποκαλέσουν «Φάντομ». Με την εθνική Ανδρών αγωνίστηκε ως το 1991 σε συνολικά 58 αγώνες.
Από επιθετικός τερματοφύλακας
Ξεκίνησε την καριέρα του στον Ηλυσιακό στον οποίο εντάχθηκε το 1966 στην ηλικία των 12 ετών και το 1969 στην ηλικία των 15 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα, όπου αγωνίστηκε χωρίς να έχει αναπληρωματικό τερματοφύλακα.
Αρχικά ξεκίνησε ως επιθετικός και άρχισε να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας έπειτα από υπόδειξη και επιμονή του παλιού διεθνή τερματοφύλακα Χρήστου Ρίμπα.
Στον Ηλυσιακό είχε μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής, όταν σημείωσε ένα μεγάλο σερί αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ.
Η Καστοριά:Το Κύπελλο
Το 1977 πήγε στην Καστοριά, με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική στις 11/9/1977. Έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στην εκπληκτική πορεία της ομάδας στο Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1979-80, το οποίο κατέκτησε νικώντας με 5-2 τον Ηρακλή.
Ο Ολυμπιακός: Τα τρία πρωταθληματα
Εμφανίσεις που τον οδήγησαν Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) και ένα κύπελλο Ελλάδας (1980-81).
Ο Παναθηναϊκός: Οι τίτλοι και ο τελικός του 1988
Το 1985 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε για πέντε περιόδους, κατακτώντας δύο ακόμη πρωταθλήματα (1985-86, 1989-90) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1985-86, 1987-88, 1988-89).
Στον τελικό του 1988, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι, ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς εκτέλεσε εύστοχα ένα πέναλτι και απέκρουσε δύο, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτησή του.
Αθηναϊκός, Κυπελλούχων και Μάντσεστερ
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1990 μεταγράφηκε στον Αθηναϊκό, με τον οποίο τερμάτισε στην 6η θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (1990-91), για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου., εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου (1991-92), όπου κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Στους δύο αγώνες ο Νίκος Σαργκάνης ήταν πρωταγωνιστής και με τις καταπληκτικές του αποκρούσεις, ειδικά στον επαναληπτικό του «Ολντ Τράφορντ», κράτησε την εστία του ανέπαφη. Οι δύο αγώνες έληξαν με 0-0 και ο δεύτερος αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, όπου τελικά νίκησε η Γιουνάιτεντ με 2-
Και τα ρεκόρ του
Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους και ο πρώτος που το κατέκτησε με τρεις διαφορετικές ομάδες.
Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ο Νίκος Σαργκάνης ακολούθησε καριέρα προπονητή.
Είχε δίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου Α΄ και εκπαιδευτή τερματοφυλάκων στην εκπαιδευτική ομάδα της UEFA.
Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 τοποθετήθηκε στη δέκατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
ΣΥΡΙΖΑ: Αθλητής – σύμβολο
«Ο θρυλικός Νίκος Σαργκάνης πέταξε στους ουρανούς. Αθλητής σύμβολο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική μας ομάδα, το «φάντομ» υπερασπίστηκε τα γκολπόστ μιας ολόκληρης γενιάς φιλάθλων. Προοδευτικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον ελληνικό αθλητισμό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Ο Νίκος Σαργκάνης, που «κατέβαζε ρολά» στα τέρματα του Αθηναϊκού, της Καστοριάς, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Αθηναϊκού και φυσικά της Εθνικής Ελλάδος, ήταν το είδωλο κάθε πιτσιρικά που τη δεκαετία του ’80 έπαιζε ποδόσφαιρο στις αλάνες και τα γήπεδα σε οποιαδήποτε γωνιά της χώρας.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».