Skip to main content

Η Σαουδική Αραβία μετρά πάνω από 900 συμφωνίες χορηγών για το Μουντιάλ 2034

Η διοργάνωση πρόκειται να απονεμηθεί στο βασίλειο του Κόλπου την επόμενη εβδομάδα χωρίς να υπάρξει επίσημη ψηφοφορία

Η Σαουδική Αραβία έχει συνάψει περισσότερες από 900 συμφωνίες χορηγίας σε όλο το αθλητικό τοπίο κι έχει κάνει δεκάδες επίσημες συμφωνίες με ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, καθώς προετοιμάζεται για μια αμφιλεγόμενη στέψη για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034.

Ο ασφυκτικός φραγμός της χώρας αποκαλύφθηκε από το Play the Game, έναν οργανισμό που διοικείται από τη Δανία και στοχεύει στην προώθηση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ελευθερίας της έκφρασης στον αθλητισμό.

Χαρτογραφεί αυτό που οι συντάκτες του περιγράφουν ως «στρατηγική προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια εικόνα του Βασιλείου αξιοποιώντας τον αθλητισμό ως εργαλείο γεωπολιτικής επιρροής».

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει υπογράψει περισσότερα από 35 μνημόνια συνεννόησης με ομοσπονδίες διαφορετικών χωρών, πιο πρόσφατα με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουκρανίας τον Οκτώβριο.

Συνολικά μετρά 48 με μεμονωμένα έθνη και περαιτέρω συμφωνίες με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ωκεανίας και τη Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου. Όλες, εκτός της συμφωνίας της Ουκρανίας και των πρόσθετων συμφωνιών με τη Γαλλία και την Κροατία, περιλαμβάνουν χώρες εκτός Ευρώπης.

Ενώ τέτοιες ρυθμίσεις, οι οποίες γενικά περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασία σε πτυχές ανάπτυξης, δεν είναι ασυνήθιστες στο ποδόσφαιρο, το εύρος της επιρροής και της διπλωματικής επιρροής της Σαουδικής Αραβίας είναι εντυπωσιακά.

Η προσφορά της για το τουρνουά του 2034 θα ψηφιστεί στις 11 Δεκεμβρίου χωρίς επίσημη ψηφοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι οι διεθνείς συνομοσπονδίες ουσιαστικά θα το κάνουν μέσω μιας διαδικτυακής συνάντησης.

Από τις 910 χορηγίες της Σαουδικής Αραβίας που καταγράφονται από το Play the Game, οι 194 επικεντρώνονται ειδικά στο ποδόσφαιρο.

Αυτές περιλαμβάνουν συμφωνίες που έκλεισε η Aramco, η κρατική εταιρεία πετρελαίου, για τη χορηγία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών 2026 και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών 2027, καθώς και περαιτέρω παγκόσμιων τουρνουά ηλικιακών ομάδων και 17 σημαντικών διοργανώσεων στην περιοχή της Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής.

Μεταξύ των 71 συμφωνιών της Aramco είναι μια ετήσια συνεργασία 100 εκατομμυρίων δολαρίων με τη FIFA, η οποία περιγράφηκε ως «γροθιά στο στομάχι» πριν από έξι εβδομάδες σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από περισσότερες από 100 γυναίκες ποδοσφαιρίστριες.

Η έκκλησή τους να επανεξεταστεί για ανθρωπιστικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανησυχία για το ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας και στα δύο μέτωπα, έχει μέχρι στιγμής πέσει στο κενό.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο ανήκει η Νιούκαστλ, και οι θυγατρικές του, αντιπροσωπεύουν 346 χορηγίες σε μια σειρά αθλημάτων.

Η πυγμαχία, τα esports και το γκολφ έχουν ενταχθεί στο ποδόσφαιρο ως κύριοι στόχοι για τη συμμετοχή της χώρας στον αθλητισμό, ενώ η ευρεία «Σεζόν του Ριάντ» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον αγώνα του παγκόσμιου πρωταθλήματος βαρέων βαρών ανάμεσα στον Ολεξάντρ Ούσικ και τον Τάισον Φιούρι, στις 21 Δεκεμβρίου.

Η έρευνα του Play the Game υπογράμμισε επίσης τη θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ των κρατικών μηχανισμών της Σαουδικής Αραβίας και βασικών θέσεων στον αθλητισμό.

\Διαπιστώνει ότι 1.412 θέσεις σε 207 οντότητες της Σαουδικής Αραβίας κατέχουν βασικά μέλη της πολιτικής ελίτ της χώρας, με τον πρόεδρο της Νιούκαστλ, Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν, έμπιστο του πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να κατέχει 22 ρόλους.

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι υπάρχουν διάφορες συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ προσώπων που ασχολούνται τόσο με τον αθλητισμό όσο και με κρατικούς φορείς.

«Η απότομη άνοδος των επενδύσεων και των στρατηγικών συνεργασιών μιλάει πολύ για τις φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας και τη διευρυνόμενη λαβή του διεθνούς αθλητισμού», δήλωσε ο Στάνις Έλσμποργκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο οποίος επίσης ισχυρίζεται ότι η δίψα της χώρας για συμμετοχή έχει «αναδιαμορφώσει τον κόσμο του αθλητισμού».

Το Σάββατο η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη FIFA για «εκπληκτικό ασβέστωμα», μετά τη δημοσίευση της έκθεσης αξιολόγησης στην πρόταση των Σαουδαράβων για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2034, στην οποία απενεμήθηκε υψηλή βαθμολογία (4,2 στα πέντε).

naftemporiki.gr