Skip to main content

Υπόθεση Ντιαρά: Η FIFA ανέστειλε τις πειθαρχικές διαδικασίες

Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της αλλαγής των κανόνων του κυβερνώντος οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Η απόφαση ανεστάλη. Μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υπόθεση Ντιαρά, η FIFA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πειθαρχικές διαδικασίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, υποθέσεις διεθνών μεταγραφών ποδοσφαιριστών βάσει του άρθρου 17 των «Κανονισμών FIFA για την κατάσταση και τις μεταγραφές των παικτών».

Το Δικαστήριο της ΕΕ κλήθηκε να αποφασίσει για τη διαμάχη που ξεκίνησε ο Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής. Το 2014, ο Γάλλος Λασανά Ντιαρά έφυγε από τη Λοκομοτίβ Μόσχας έχοντας συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο από το τετραετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει.

Ο σύλλογος πήγε το θέμα στο Επιμελητήριο Επίλυσης Διαφορών της FIFA (DRC), ισχυριζόμενος ότι ο Ντιαρά παραβίασε τους κανόνες αποφασίζοντας να φύγει χωρίς αιτία, μετά από περικοπή του μισθού του.

Ο Ντιαρά έλαβε πρόταση από τη βελγική ομάδα Σαρλερουά, η οποία αποχώρησε από τη συμφωνία αφού η FIFA αρνήθηκε να υπογράψει το Διεθνές Πιστοποιητικό Μεταγραφής (ITC), εμποδίζοντας έτσι τον παίκτη να εγγραφεί στη βελγική ομοσπονδία.

Το 2015 η FIFA διέταξε τον Ντιαρά να καταβάλει αποζημίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ στη Λοκομοτίβ, με αποτέλεσμα ο πρώην ποδοσφαιριστής της Τσέλσι, της Άρσεναλ και της Ρεάλ Μαδρίτης να μηνύσει το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και τη Βελγική Ομοσπονδία στο τοπικό δικαστήριο.

Στο τέλος, το βελγικό δικαστικό σύστημα -θέτοντας μια προκαταρκτική ερώτηση- ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθοδήγηση, ρωτώντας εάν οι κανόνες της FIFA ήταν σύμφωνοι με τα άρθρα 45 (ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων) και 101 (απαγόρευση των καρτέλ) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με μια ιστορική απόφαση, τον περασμένο Οκτώβριο, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε υπέρ του παίκτη, καθορίζοντας ότι ορισμένοι κανόνες για τις μεταγραφές «κινδυνεύουν να παρεμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ποδοσφαιριστών που θα ήθελαν να πάνε σε νέο σύλλογο σε άλλο κράτος της ΕΕ» και ως εκ τούτου, ορισμένοι κανόνες της FIFA σχετικά με το θέμα είναι αντίθετοι με το κοινοτικό δίκαιο.

naftemporiki.gr