Η οικονομική δραστηριότητα της Γαλλίας αναμένεται να σημειώσει μικρή πρόοδο το τέταρτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της «αντίδρασης» μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και στάση αναμονής, ανέφερε η Τράπεζα της Γαλλίας.
Η δραστηριότητα θα πρέπει να καταγράψει μια «ελαφρώς θετική εξέλιξη» μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Όμως, η αύξηση θα αντισταθμιστεί από την «αντίδραση» που προκλήθηκε από το τέλος των Αγώνων κι «εκτιμάται σε -0,2 μονάδες του ΑΕΠ», προσδιορίζει το ίδρυμα στη μηνιαία οικονομική έρευνά του, χωρίς να ποσοτικοποιηθεί το αναμενόμενο επίπεδο ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τροφοδότησαν την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο (+0,4%), προς όφελος του τομέα των υπηρεσιών. Η δραστηριότητα ωφελήθηκε ιδίως από τα έσοδα από τα εισιτήρια και τις πωλήσεις δικαιωμάτων οπτικοακουστικής μετάδοσης.
Για ολόκληρο το 2024, η Banque de France αναμένει ανάπτυξη 1,1%, όπως η κυβέρνηση και το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee), που αναμένει μηδενική ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Αστάθεια
Σύμφωνα με την οικονομική έρευνα η οποία διενεργήθηκε σε περίπου 8.500 εταιρείες που ερωτήθηκαν μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου, η δραστηριότητα αυξήθηκε τον Οκτώβριο στη βιομηχανία, υποστηριζόμενη από την αεροναυπηγική και τη βιομηχανία αγροδιατροφής.
Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας συνέχισε να υποφέρει, ιδιαίτερα «η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία υποφέρουν από τον κινεζικό ανταγωνισμό και την πτώση της ζήτησης γι΄ αυτά τα μοντέλα», υπογράμμισε η Τράπεζα της Γαλλίας.
Τα βιβλία βιομηχανικών παραγγελιών εξακολουθούν να θεωρούνται «γυμνά», εκτός από την αεροναυπηγική. Στις εμπορικές υπηρεσίες η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε, ενώ στις κατασκευές οι δομικές εργασίες ωφελήθηκαν από την επανέναρξη έργων που είχαν αναβληθεί λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τον Νοέμβριο, η Banque de France εκτίμησε ότι η δραστηριότητα θα έπρεπε να αλλάξει «λίγο» στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες και ότι θα μειωνόταν στις κατασκευές, ενώ σημειώνει ότι ο μηνιαίος δείκτης αβεβαιότητας, με βάση τα σχόλια των επιχειρήσεων, παραμένει «σχετικά υψηλός σε όλους τους τομείς».
«Οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναφέρουν την αβεβαιότητα για την εθνική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και την αστάθεια της γεωπολιτικής κατάστασης (ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ), που τείνουν να θέσουν σε αναμονή τα επενδυτικά σχέδια», σύμφωνα με αυτήν.
Έτσι, στις υπηρεσίες, η προσωρινή εργασία μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, «ιδιαίτερα για λόγους στάσης αναμονής που αποδίδεται στο πλαίσιο αβεβαιότητας».
naftemporiki.gr