Η Διεθνής Αμνηστία και η Συμμαχία Sport & Rights (Sport & Rights Alliance/SRA) δήλωσαν ότι η FIFA πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία επιλογής της Σαουδικής Αραβίας ως διοργανώτριας του Μουντιάλ 2034, εκτός αν ανακοινωθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από την ψηφοφορία τον επόμενο μήνα, ανέφερε το Reuters.
Η ψηφοφορία για την ανάθεση των διοργανώσεων το 2030 και το 2034 θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο στο συνέδριο της FIFA αλλά οι επιλογές είναι μονόδρομος, αφού για το τουρνουά του 2030 υπάρχει μόνο η προσφορά της κοινής υποψηφιότητας Μαρόκου, Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ για εκείνη που έπεται η Σαουδική Αραβία «παίζει» μόνη της.
Η Διεθνής Αμνηστία και η SRA δήλωσαν πως αξιολόγησαν τις στρατηγικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρότειναν οι υποψήφιες χώρες και κατέληξαν σε μια νέα έκθεση, σύμφωνα με την οποία καμία από τις υποψηφιότητες δεν περιέγραφε επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο θα πληρούσαν τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαιτούνται από τη FIFA.
Οι δύο οργανισμοί υπογράμμισαν ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι στη Σαουδική Αραβία και η φιλοξενία του τουρνουά στη χώρα του Κόλπου θα οδηγούσε σε «σοβαρές κι εκτεταμένες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Θα υπάρξει πραγματικό και προβλέψιμο ανθρώπινο κόστος για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 στη Σαουδική Αραβία χωρίς να ληφθούν αξιόπιστες εγγυήσεις μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν, επικεφαλής των εργασιακών δικαιωμάτων και του αθλητισμού της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Οι φίλαθλοι θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις, οι μετανάστες εργάτες θα αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση και πολλοί θα πεθάνουν. Η FIFA πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία έως ότου εφαρμοστεί η κατάλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποφευχθεί η επιδείνωση μιας ήδη δεινής κατάστασης».
Ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας είναι ότι τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ θα υποστούν διακρίσεις κι ενδέχεται να καταδικαστούν σε θάνατο, εάν αποδειχθεί ότι έχουν εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις με άτομα του ίδιου φύλου.
Ο Χαμάντ Αλμπαλαουί, επικεφαλής της μονάδας υποβολής υποψηφιότητας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι οι οπαδοί αυτής της κοινότητας είναι ευπρόσδεκτοι και το απόρρητό τους θα γίνει σεβαστό, αναφέροντας τα εκατομμύρια των φιλάθλων που ταξίδεψαν στην αραβική χώρα για αθλητικές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο Κόκμπερν επισήμανε ότι η Σαουδική Αραβία θα χρειαζόταν έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών εργαζομένων για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών, σε μια χώρα που ούτε έχει καθορίσει κατώτατο μισθό για μη πολίτες της ούτε έχει εισαγάγει μέτρα για την πρόληψη θανάτων εργαζομένων.
Η έκθεση της Αμνηστίας ανέφερε επίσης ότι η καταστολή της ελευθερίας του λόγου προκαλεί ανησυχία, με τον Κόκμπερν να λέει ότι δεν υπάρχει σοβαρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις.
Η Σαουδική Αραβία ξοδεύει δισεκατομμύρια για να μετατρέψει την παγκόσμια εικόνα της από μια χώρα γνωστή για τους αυστηρούς θρησκευτικούς περιορισμούς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κόμβο τουρισμού και ψυχαγωγίας, όμως δεν κατάφερε να κερδίσει μια έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο μήνα.
Πηγή: Reuters