Skip to main content

Κόκο Γκοφ, η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια στον κόσμο

REUTERS/Hamad I Mohammed

Η Αμερικανίδα τενίστρια θριάμβευσε στους τελικούς της WTA δέκα χρόνια μετά την τελευταία επιτυχία που έκανε στις ΗΠΑ η Σερένα Γουίλιαμς

Η Κόκο Γκοφ διέπρεψε στους WTA Finals, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, νικώντας την Κινέζα Ζενγκ Κινβέν στον τελικό ενός αγώνα που αποφασίστηκε στο τάι μπρέικ του τρίτου σετ.

Μια νίκη που έκανε πλουσιότερη τη νεαρή Αμερικανίδα κατά 4,5 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα δημιούργησε νέο ρεκόρ για το υψηλότερο χρηματικό έπαθλο στην ιστορία του γυναικείου τένις, ξεπερνώντας τα 4,14 εκ. που είχε κερδίσει η Άσλεϊ Μπάρτι στους τελικούς WTA 2019 (Σεντζέν).

Η Γκοφ ξεχώρισε αυτή τη σεζόν για την κατάκτηση του πρώτου και του τελευταίου τουρνουά του ημερολογιακού έτους. Το 2024 ξεκίνησε με τον θρίαμβο στο Auckland Open (WTA 250).

REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Συνολικά η αθλήτρια κέρδισε τρία τουρνουά αυτή τη σεζόν, καθώς στα δύο προαναφερόμενα πρέπει να προστεθεί το Master 1000 China Open, με τα συνολικά χρηματικά έπαθλά της εντός του 2024 να φτάνουν στα 8,75 εκατομμύρια ευρώ.

Έσοδα εκτός γηπέδου

Σε ηλικία μόλις 20 ετών, η Γκοφ έχει καθιερωθεί ως η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια στον κόσμο, κερδίζοντας 21,2 εκ. ευρώ πέρυσι σε έπαθλα και χορηγίες, σύμφωνα με το Sportico.

Πρόσφατα, η τενίστρια επέκτεινε το χαρτοφυλάκιό της με νέα συμβόλαια που αφορούν brands όπως η L’Oreal και η Naked Juice.

Από την πλευρά της, η 22χρονη Ζενγκ Κινβέν, που έφυγε από το Ριάντ με κέρδος 2,16 εκ. ευρώ έχει επίσης σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην καριέρα της.

Μετά την κατάκτηση του Ολυμπιακού χρυσού μεταλλίου στους Αγώνες του Παρισιού, η Ζενγκ ανέβηκε σημαντικά στη διεθνή κατάταξη.

Η δημοφιλία της αυξήθηκε περαιτέρω χάρη στη συμφωνία μετάδοσης με το κανάλι CCTV-5, η οποία επέτρεψε στους Κινέζους θαυμαστές της να παρακολουθήσουν τους φετινούς τελικούς.

Η Ζενγκ δήλωσε ότι εμπνεύστηκε τη Λι Να, την πρώτη Κινέζα που κέρδισε έναν τίτλο Grand Slam και η οποία αντιπροσώπευε επίσης ένα σημείο καμπής για τις χορηγίες Ασιατών αθλητών.

Το Ριάντ στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού

Οι τελικοί της WTA αντιμετώπισαν κάποιες προκλήσεις όσον αφορά τη συμμετοχή του κοινού στο Ριάντ, καθώς οι πρώτες συναντήσεις δεν συγκέντρωσαν παρά μόνο λίγες εκατοντάδες θεατές.

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός αυξανόταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με αποκορύφωμα το sold out για τον τελικό Γκοφ-Ζενγκ, στην King Saud University Indoor Arena.

REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Η επιλογή να φιλοξενήσει τους τελικούς της WTA στο Ριάντ είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να καθιερωθεί ως κέντρο αναφοράς στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Για την εφετινή διοργάνωση, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, κατανεμήθηκε το συνολικό έπαθλο-ρεκόρ των 14 εκ. ευρώ, φτάνοντας σε ύψος εκείνο των ATP Finals στο Τορίνο. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού προγραμματίζονται περαιτέρω αυξήσεις για τους τελικούς του 2025 και του 2026.

Ο διευθύνων σύμβουλος του WTA Tour, Στιβ Σάιμον, υπογράμμισε την αφοσίωση της Σαουδικής Ομοσπονδίας στην ανάπτυξη του αθλήματος.

«Η μεταφορά των τελικών του WTA στο Ριάντ είναι μια συναρπαστική νέα ευκαιρία για εμάς και ένα θετικό βήμα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του γυναικείου τένις ως παγκόσμιου και χωρίς αποκλεισμούς άθλημα», επισήμανε.

«Έχουμε εντυπωσιαστεί από τη δέσμευση που έδειξε η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει το άθλημα σε όλα τα επίπεδα».

naftemporiki.gr