Ο αθλητισμός μιλάει όλο και περισσότερο αραβικά. Η κατηγορία για greenwashing προς τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας συμβαδίζει με τις τεράστιες επενδύσεις στον τομέα τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από το τένις.
Αφού ανέλαβε τη διοργάνωση του Next Gen ATP Finals από το Μιλάνο, ανεβάζοντας την αξία του χρηματικού επάθλου στα 2 εκατομμύρια ευρώ, σε λίγες ώρες το Ριάντ θα φιλοξενήσει τους τελικούς του WTA, δηλαδή των κορυφαίων τενιστριών της χρονιάς.
Μετά την τριετία 2021-2024 στην Αμερική (Γουαδαλαχάρα, Φορτ Γουόρθ, Κανκούν), το τουρνουά μεταξύ των οκτώ καλύτερων αθλητριών σε απλό και διπλό ανατέθηκε στη Σαουδική Αραβία έως το 2026.
Μια χώρα, ως γνωστόν, όχι ακριβώς στην πρώτη γραμμή στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά που έκανε «καθαρό σκούπισμα» στη διοργάνωση χάρη στην προσφορά χρηματικού επάθλου σχεδόν 14 εκατ. ευρώ.
Οι φήμες κάνουν λόγο για περαιτέρω αυξήσεις το 2025 και το 2026, καθιστώντας το γεγονός όλο και πιο ελκυστικό για το διεθνές αθλητικό πανόραμα.
Φέρνοντας τους καλύτερους πρωταθλητές στη χώρα
Το πρόσφατο Six Kings Slam, το τουρνουά επίδειξης τένις που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, σηματοδότησε ένα νέο ορόσημο που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και αφορά το τουρνουά τένις με το υψηλότερο χρηματικό έπαθλο που δόθηκε ποτέ.
Αυτό αποτελεί μέρος μιας πολύ καλά καθορισμένης στρατηγικής: οι αραβικές επενδύσεις στον αθλητισμό συνεχίζουν να αυξάνονται σε εύρος και φιλοδοξίες, με τη Σαουδική Λίγκα να προσελκύει ήδη αστέρια όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2034.
Όχι μόνο ποδόσφαιρο και τένις
Όμως, αυτές οι επενδύσεις δεν περιορίζονται στο ποδόσφαιρο. Η Formula 1, η Formula E, ακόμη και το γκολφ έχουν δεχθεί επανάσταση από τα κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας.
Η πυγμαχία δεν έμεινε πίσω: η συνάντηση των βαρέων βαρών μεταξύ Ούσικ και Φιούρι ορίστηκε για τις 18 Μαΐου στο Ριάντ, σε μια συμφωνία 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ένας νέος επαναληπτικός αγώνας έχει ήδη οριστεί για τις 21 Δεκεμβρίου.
Στο ραντάρ των αραβικών επενδύσεων έχουν μπει και οι ιπποδρομίες, με το Κύπελλο Σαουδικής Αραβίας να μοιράζει εντυπωσιακά χρήματα: για τη διοργάνωση του 2025 αναμένεται έπαθλο σχεδόν 35 εκατ. ευρώ.
Το πρότζεκτ Vision 2030
Πίσω από κάθε αραβικό αθλητικό πρότζεκτ υπάρχει ένα μόνο μεγάλο κοινό νήμα: το «Όραμα 2030».
Αν και οι επενδύσεις στο εξωτερικό έχουν μειωθεί τον τελευταίο καιρό, η αραβική οικονομική εμβέλεια έχει ήδη διεισδύσει βαθιά στην παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.
Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, που ξεκίνησε από τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας.
Πως θα γίνει αυτό; Μειώνοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο κι επενδύοντας σε στρατηγικούς τομείς όπως ο αθλητισμός, για να εδραιώσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.
naftemporiki.gr