Skip to main content

Πιο εμπορική αθλητής/αθλήτρια στον κόσμο για το 2024 η Σιμόν Μπάιλς

REUTERS/Hannah Mckay

Η γυμνάστρια-φαινόμενο από τις ΗΠΑ πρωτοστατεί στη 15η ετήσια κατάταξη των 50 πιο εμπορεύσιμων αθλητών στον πλανήτη

Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης της γυμναστικής, Σιμόν Μπάιλς, ανακηρύχθηκε ως η πιο εμπορεύσιμη αθλήτρια στον κόσμο για το 2024.

Η περισσότερο πολυβραβευμένη γυμνάστρια στην Ιστορία επιστρέφει στην κορυφή της κατάταξης στην ετήσια λίστα της εξειδικευμένης ιστοσελίδας SportsPro, με τους 50 πιο εμπορεύσιμους αθλητές στον κόσμο (ΜΜ) για δεύτερη φορά μετά το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι η Μπάιλς γίνεται μόνο η τρίτη αθλήτρια στην ιστορία των 50ΜΜ που κατακτά την πρώτη θέση δύο φορές, μπαίνοντας στο ίδιο κάδρο με τους αστέρες του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη γυναίκα που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Πίσω από την Μπάιλς βρίσκεται ο Βραζιλιάνος αστέρας του ποδοσφαίρου Βινίσιους Τζούνιορ (Νο2), λίγο πιο μπροστά από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς αφού ο θρύλος του μπάσκετ έπεσε μία θέση σχέση με τη βαθμολογία του 2023.

Η Κέιτλιν Κλαρκ κάνει ντεμπούτο στη λίστα (Νο4), ενώ ο περσινός πρώτος, Λιονέλ Μέσι, φέτος είναι πέμπτος. Η λίστα 50MM 2024 περιλαμβάνει 28 άνδρες αθλητές και 22 αθλήτριες, με την πρώτη δεκάδα να έχει διαχωρισμό φύλων 50-50.

Η πρώτη είσοδος του 17χρονου Λαμίν Γιαμάλ (Νο41) τον καθιστά πιο εμπορεύσιμο έφηβο, ενώ στα 39 χρόνια τους ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιούις Χάμιλτον είναι οι «γηραιότεροι» στην πρώτη 50άδα.

Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι πολύ μπροστά όσον αφορά την εκπροσώπηση των αθλητών (15 και 11 αντίστοιχα), ενώ το ράγκμπι επέστρεψε χάρη στην Αμερικανίδα Ολυμπιονίκη Ιλόνα Μάχερ (Νο8).

Φέτος εκπροσωπούνται επίσης αθλητές από το National Football League (NFL), το κρίκετ, την κολύμβηση, το τένις, το αλπικό σκι και τον στίβο.

Συνολικά, στη λίστα εμφανίζονται αθλητές από 18 χώρες. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 42%, ενώ 21 από τους 50 πρώτους αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Με έξι αθλήτριες να εμφανίζονται στην κατάταξη, η γυναικεία Λίγκα μπάσκετ των ΗΠΑ (WNBA) έχει τις φέτος τις περισσότερες παρουσίες από κάθε άλλο πρωτάθλημα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, στο Νο4 πέρυσι, φέτος βρέθηκε εκτός του Τοπ-50, όπως και οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Αλφόνσο Ντέιβις, Έμα Ραντουκάνου.

Η φετινή κατάταξη από το SportsPro συντάχθηκε ξανά σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων NorthStar Solutions Group, η οποία έχει αναπτύξει μια βελτιωμένη μεθοδολογία κι ένα πολύπλευρο μοντέλο αξιολόγησης.

Η NorthStar χρησιμοποίησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα βαθμολόγησης τριών πυλώνων για να καθορίσει την εμπορευσιμότητα κάθε αθλητή:

  • Ισχύς επωνυμίας – αξιολόγηση της παγκόσμιας παρουσίας ενός αθλητή και της συγγένειας της επωνυμίας.
  • Συνολική Διευθυνσιοδοτούμενη Αγορά – αξιολόγηση της εμβέλειας και της δυνατότητας αφοσίωσης της βάσης θαυμαστών του αθλητή.
  • Οικονομικά – αντανακλώντας τον αντίκτυπο του αθλητή στους ανθρώπους, τα κέρδη και τον πλανήτη, τονίζοντας την επιρροή τους στο πεδίο της κοινωνικής ευθύνης.

Η βαθμολογία εμπορευσιμότητας κάθε αθλητή προήλθε από 16 ποιοτικούς και ποσοτικούς παράγοντες, οι οποίοι σταθμίστηκαν κι αναλύθηκαν μέσω αποκλειστικών μαθηματικών και στατιστικών τύπων που αντλούσαν δεδομένα από πολλαπλές πρωτογενείς και δευτερεύουσες πηγές.

Η πρώτη δεκάδα:

  1. Σιμόν Μπάιλς – ΗΠΑ, γυμναστική
  2. Βινίσιους Τζούνιορ – Βραζιλία, ποδόσφαιρο
  3. ΛεΜπρόν Τζέιμς – ΗΠΑ, μπάσκετ
  4. Κέιτλιν Κλαρκ – ΗΠΑ, μπάσκετ
  5. Λιονέλ Μέσι – Αργεντινή, ποδόσφαιρο
  6. Ρεμπέκα Αντράντε – Βραζιλία, γυμναστική
  7. Κιλιάν Μπαπέ – Γαλλία, ποδόσφαιρο
  8. Ιλόνα Μάχερ – ΗΠΑ, ράγκμπι
  9. Κριστιάνο Ρονάλντο – Πορτογαλία, ποδόσφαιρο
  10. Κέιτι Λεντέκι – ΗΠΑ, κολύμβηση

naftemporiki.gr