Skip to main content

Τίτλοι τέλους για Σαουδική Αραβία και Μαντσίνι

Η περιπέτεια του Ιταλού τεχνικού ως ομοσπονδιακός προπονητής τελειώνει εν μέσω αντιπαράθεσης και κακών αποτελεσμάτων

Μετά τις απογοητεύσεις στον αγωνιστικό χώρο και τις διαμάχες εκτός γηπέδου, ο Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι είναι έτοιμος να φύγει οριστικά από τη Σαουδική Αραβία για να επιστρέψει στην Ιταλία, όπου ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός πριν αποδεχτεί την σαουδαραβική προσφορά των 25 εκατομμυρίων.

Όπως αναφέρει η Gazzetta Dello Sport, μόλις πριν από μια εβδομάδα, μετά την ήττα από την Ιαπωνία, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Ριάντ φαινόταν ακόμα να υποστηρίζει τον προπονητή. Ωστόσο, η ισοπαλία που ακολούθησε απέναντι στο μέτριο Μπαχρέιν άλλαξε την κατάσταση.

Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, υπήρξε μια σκληρή αντιπαράθεση με έναν οπαδό, στον οποίο ο Μαντσίνι απάντησε με μια κραυγαλέα προσβολή, ενώ ακολούθησε μια συζήτηση με έναν Ιάπωνα δημοσιογράφο που τον είχε προκαλέσει για την πρόσληψή του:

«Θέλεις να δεις τον τραπεζικό μου λογαριασμό;», είχε απαντήσει ο προπονητής. Τελικά το διαζύγιο ήταν αναπόφευκτο, τόσο που η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδία διαπραγματεύεται τη λύση του συμβολαίου.

Η αποχώρηση περιλαμβάνει μια ρήτρα που κυμαίνεται γύρω από τον ετήσιο μισθό του, μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν μια τελική συμφωνία, ακόμη κι αν χρειαστεί βασιλική άδεια.

Ωστόσο, η οικογένεια Σαλμάν ήταν απασχολημένη με ένα άλλο αθλητικό γεγονός, το «Six Kings Slam» με τον τελευταίο αγώνα μεταξύ Τζόκοβιτς-Ναδάλ και τον τελικό που κέρδισε ο Σίνερ εναντίον του Αλκαράθ, ένα από τα πολλά γεγονότα που χρησιμοποιήθηκαν για προώθηση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Το 2024 είχε ξεκινήσει για την Εθνική Σαουδικής Αραβίας με τον χειρότερο τρόπο, με τον αποκλεισμό στη φάση των «16» του Κυπέλλου Ασίας και τη διαμάχη γύρω από την πρόωρη αποχώρηση της ομάδας του Μαντσίνι στα πέναλτι απέναντι στη Νότια Κορέα, αλλά τώρα η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Από τη μεγάλη φιλοδοξία να οδηγήσει ο Ιταλός την ομάδα προς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, το οποίο ελπίζει να φιλοξενήσει η Σαουδική Αραβία, προχωρήσαμε στον φόβο της μη πρόκρισης για το Μουντιάλ του 2026.

Η κρίση επικυρώθηκε επίσημα μετά την ισοπαλία με το Μπαχρέιν, όταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιασέρ Αλ Μισεχάλ, παραδέχτηκε: «Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τους φιλάθλους μας, το να πάρουμε 2 βαθμούς σε 3 εντός έδρας παιχνίδια είναι απαράδεκτο και οι αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα».

Η τρίτη φάση των προκριματικών αποδείχθηκε πιο δύσκολη από ό,τι περίμεναν οι Σαουδάραβες, με μόλις μία νίκη απέναντι στην Κίνα, δύο ισοπαλίες (με Ινδονησία και Μπαχρέιν) και μια ήττα από την Ιαπωνία.

Η ομάδα του Μαντσίνι τερμάτισε τρίτη στον όμιλο, πίσω από το Μπαχρέιν και την Αυστραλία. Οι δύο πρώτες ομάδες προκρίνονται απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ οι υπόλοιπες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πλέι οφ.

Όταν τον Αύγουστο του 2023 ο Μαντσίνι έφυγε ξαφνικά από τον πάγκο της Εθνικής Ιταλίας, με την οποία είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ, έγινε δεκτός στο Ριάντ ως φιγούρα που προοριζόταν να θριαμβεύσει στο Ασιατικό Κύπελλο του 2027.

Ωστόσο, ουδείς πίστευε κι ανέμενε μια τόσο γρήγορη πτώση. Εκτός από τα απογοητευτικά αποτελέσματα, η σχέση προπονητή και ομάδας φαινόταν να έχει ξεφτίσει εδώ και καιρό.

Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι στις 14 Νοεμβρίου, όταν θα γίνει ο καθοριστικός αγώνας με την Αυστραλία στη Μελβούρνη, ο Μαντσίνι θα έχει ήδη αποχωρήσει από το πόστο του μετά από λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Η Σαουδική Αραβία, ωστόσο, είναι αποφασισμένη να κάνει γρήγορα το restart. Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Ιταλού είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος αναφέρεται ως «όνειρο», ενώ έχουν ήδη υπάρξει επαφές με τον Αργεντινό Ραμόν Ντίας (νυν προπονητής της Κορίνθιανς) και τον Γάλλο Ερβέ Ρενάρ.

Να σημειωθεί ότι ο Ρενάρ είχε ήδη ηγηθεί της εθνικής Σαουδικής Αραβίας με μισθό ένα εκατομμύριο το μήνα και την είχε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το 2022.

naftemporiki.gr