Skip to main content

Γιατί ο Αρνό και η Red Bull στοιχηματίζουν στην Παρί;

Η πλουσιότερη οικογένεια στην Ευρώπη και ο γίγαντας των ενεργειακών ποτών ξεκινούν τη «μάχη» με τους εμίρηδες για να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα-εικόνα για το Παρίσι

Η είδηση είχε πολύ μεγάλη απήχηση, όπως είναι φυσικό, στη Γαλλία, όπου πλέον υπάρχει το όνειρο ότι η πρωτεύουσα θα μπορούσε να έχει σύντομα ένα τοπικό ντέρμπι υψηλού επιπέδου κι ως εκ τούτου να γίνει μια πρωτεύουσα του κόσμου και στο ποδόσφαιρο, όπως είναι ήδη σε πολλούς άλλους τομείς.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά από τη στιγμή που δύο γίγαντες της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως ο κολοσσός πολυτελείας LVMH του Μπερνάρ Αρνό και η Red Bull μπαίνουν στο ποδόσφαιρο, το σενάριο που προκύπτει, με την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, να φτάνει σε εξαιρετικό timing, δεδομένου ότι θα βοηθήσει τη γαλλική Λίγκα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μετά την πτώση της Mediapro τα προηγούμενα τρία χρόνια, έχουν μειωθεί από τα περίπου 580 εκατομμύρια ετησίως που εγγυήθηκαν η Amazon και το Canal+ σε περίπου 500 εκατομμύρια για την τρέχουσα μορφή τους, από το DAZN και το beIN Sports.

Επιπλέον, από προοπτική, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η είσοδος αυτών των δύο βιομηχανικών κολοσσών στο παριζιάνικο ποδόσφαιρο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας να πλησιάσει τη Serie A και την Bundesliga, τα δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που βρίσκονται πάνω από το γαλλικό ως προς τον τζίρο.

Αρνό, Red Bull και το εγχείρημα Παρί

Η είδηση ​​είναι ότι η Παρί, η κορυφαία ομάδα της Ligue 2 (Β΄ Εθνική) πρόκειται να αγοραστεί μέσω της εταιρείας Agache από την οικογένεια του Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτη του πολυτελούς κολοσσού LVMH, που -σύμφωνα με το Forbes- είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με πλούτο άνω των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αρνό είναι σίγουρα ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο οι Αμερικανοί μεγάλοι μεγιστάνες της τεχνολογίας μπορούν να συμβαδίσουν μαζί του στην παγκόσμια κατάταξη.

Η επιχειρησιακή ηγεσία θα πέσει στον Αντουάν Αρνό, έναν από τους πέντε γιους του Μπερνάρ, αλλά η δυναστεία δεν θα είναι μόνη στη μετοχική δομή της. Θα τη συνοδεύει επίσης η Red Bull, η ομάδα ενεργειακών ποτών που κατέχει ήδη πολλούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Λειψία, η Σάλτσμπουργκ και η Νέα Υόρκη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει πολλά βήματα σε τεχνικό επίπεδο. Το πρώτο προβλέπει ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες, ο επιχειρηματίας Πιερ Φερατσί και η Investcorp, το ταμείο του Μπαχρέιν που προηγουμένως είχε ενδιαφερθεί για Ίντερ και Μίλαν και είναι μέτοχος μειοψηφίας του παρισινού συλλόγου από το 2020, θα πουλήσουν αμέσως μερίδιο 55% στους Αρνό και 15% στη Red Bull.

Με αυτόν τον τρόπο, η Investcorp θα αποχωρήσει άμεσα από την επένδυση και ο Φερατσί θα παραμείνει στο μερίδιο, διατηρώντας το 30% μέχρι το 2027. Την ημερομηνία εκείνη ο βιομήχανος θα πουλήσει τις τελευταίες μετοχές στους Αρνό, που θα ανέλθουν συνολικά στο 85%.

Τέλος, αλλά είναι μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φερατσί δεν είναι οποιοσδήποτε άντρας στη Γαλλία. Ο γιος του Μαρκ είναι μάλιστα αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας της σημερινής κυβέρνησης και ήταν κουμπάρος στον γάμο του Μακρόν.

Και αυτό δεν ακούγεται μόνο ως επιβεβαίωση ότι η έναρξη μιας νέας και δυνητικά σημαντικής ομάδας στο Παρίσι είχε την έγκριση των Ηλυσίων, πάντοτε απαραίτητη στη Γαλλία όταν μιλάμε για στρατηγικές επιχειρήσεις που έχουν μια ελάχιστη στρατηγική σημασία.

Η τεχνογνωσία της Red Bull στο επίκεντρο

Μπαίνοντας στο αμιγώς αθλητικό πλάνο, το σχέδιο δεν θα είναι να ξεκινήσει άμεσα με τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες θα ήταν εφικτές δεδομένων των δύο κολοσσών πίσω από τη νέα Παρί.

Αντίθετα, θα είναι προτιμότερο να ακολουθηθεί το παράδειγμα που ανέπτυξε η Red Bull στο Σάλτσμπουργκ και τη Λειψία: νεανικές ομάδες με ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, που προϊόντος του χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο στόχος είναι μια μέρα να μπορέσει να αμφισβητήσει την αδιαμφισβήτητη μέχρι σήμερα πρωτοκαθεδρία στο πρωτάθλημα της χώρας από την Παρί Σεν Ζερμέν των εμίρηδων του Κατάρ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Παρί υπήρξε η ανακοίνωση της Red Bull για τον διορισμό του πρώην προπονητή της Μπορούσια Ντόρτμουντ και της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, ως Head of Global Football της Red Bull.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, πέρα ​​από τις τεχνικές λεπτομέρειες, είναι ότι το Παρίσι, που δεν είχε ομάδα υψηλού επιπέδου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, θα μπορούσε να γίνει μια πραγματική πρωτεύουσα του διεθνούς ποδοσφαίρου μέσα σε λίγα χρόνια.

Θα ήταν μια εποχή αλλαγής του σεναρίου αν αναλογιστούμε, για παράδειγμα, ότι η Παρί ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία ήθελε να αναδημιουργήσει έναν επαγγελματικό σύλλογο στην πρωτεύουσα μετά την έξοδο από τη σκηνή τριών ιστορικών ομάδων της πόλης: της Σερκλ Ατλετίκ το 1963, της Ρασίνγκ Κλαμπ το 1966 (τώρα στην πέμπτη κατηγορία) και της Σταντ Φρανσέ το 1968.

Μόλις το 1970 ιδρύθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν, γεννημένη από η συγχώνευση μεταξύ της ίδιας της Παρί και της Σταντ Σεν-Ζερμέν, μιας πόλης στα περίχωρα της πρωτεύουσας, πριν η Παρί χωριστεί το 1972 για να παραμείνει ανεξάρτητη.

Προφανώς και το σχέδιο μιας δεύτερης κορυφαίας ομάδας στην πρωτεύουσα δεν θα είναι εύκολο. Πρώτον, γιατί θα χρειαστεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον και μια βάση φιλάθλων πρακτικά από την αρχή, δεδομένου ότι ο σύλλογος στερείται οπαδών και ταυτότητας.

Στο στάδιο «Σαρλετί» (19.000 θέσεις), παρά την πρωτοβουλία της δωρεάν εισόδου, δεν υπάρχουν ποτέ περισσότεροι από 1.000 ή 2.000 θεατές. Και είναι επομένως σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναπτυχθεί το σχέδιο.

Ένα άλλο σημείο, είναι το ίδιο το γήπεδο. Το «Σαρλετί» βρίσκεται στα νότια της πόλης, στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο Ορλί, και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα γιατί θα μπορούσε αρχικά να δημιουργήσει μια γειτονιά ή τοπική βάση οπαδών, όπως εκείνων που εδρεύουν στο Λονδίνο ή το Μπουένος Άιρες.

Το «Παρκ ντε Πρενς», η έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν, βρίσκεται στα δυτικά της πόλης και είναι αρκετά απόμακρο. Ωστόσο, το «Σαρλετί» η εγκατάσταση συνθλίβεται από διάφορες υποδομές (το νεκροταφείο Ζαντιλί, η Μπουλβάρ Περιφερίκ και η Μπουλβάρ Κέλερμαν (οι δύο τελευταίες βασικές αρτηρίες κυκλοφορίας για την πόλη) και δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης προς τα έξω.

Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται η μεταφορά στο γήπεδο «Ζαν Μπουάν» (20.000 θέσεις), το γήπεδο όπου αγωνίζεται η ομάδα ράγκμπι Σταντ Φρανσέ, ακριβώς μπροστά από το «Παρκ ντε Πρενς». Σχεδόν σαν να ξεκινά αμέσως η πρόκληση για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Το Παρίσι και η κοσμοπολίτικη εστία του Ile-de-France

Εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες πολλών συλλόγων που πιέζουν για την πώληση σε τιμή ευκαιρίας, υπάρχει επίσης ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές ποδοσφαίρου έχουν στοχεύσει την υπεραλπική πρωτεύουσα.

Το Ile-de-France, η περιοχή του Παρισιού, έχει πάνω από 12 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η πολυπληθέστερη στη Γαλλία κι επίσης η πλουσιότερη, ενώ εκεί συγκεντρώνονται όλες οι εξουσίες: πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές.

Σε ποδοσφαιρικούς όρους έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: εκμεταλλευόμενη τον κοσμοπολιτισμό της, που συνδέεται με τη μετανάστευση από την Αφρική, την ανατολική Ευρώπη και τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη, είναι επίσης το μεγαλύτερο έδαφος ανάπτυξης κι εξέλιξης για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στον κόσμο.

Όπως υπολογίστηκε, το 2019 από το Παρίσι ή τη γύρω περιοχή βρέθηκαν 159 ποδοσφαιριστές στα πέντε βασικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία), ενώ 60 Παριζιάνοι (συμπεριλαμβανομένων των Μπαπέ, Ανρί, Πογκμπά, Εβρά, Μενιάν, Κιμπέμπε) συμμετείχαν στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η έκρηξη ταλέντων συνδέθηκε, όπως επιώθηκε, με τον κοσμοπολιτισμό της περιοχής αλλά και με πολιτικές επιλογές, δεδομένου ότι το σχέδιο «J Sports» που ψηφίστηκε το 1991 οδήγησε στην εγκατάσταση 1.000 τοπικών αθλητικών εγκαταστάσεων στα προάστια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Παρί Σεν Ζερμέν έχει αναπτύξει μια δομή αξιολόγησης που χτενίζει τα γήπεδα των οκτώ τμημάτων του Île-de-France επτά ημέρες την εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγούν στη Γαλλία, για τη νέα Παρί ένα πρότζεκτ τύπου Red Bull που εστιάζει σε τοπικά ταλέντα θα μπορούσε να είναι το ιδανικό αντίστοιχο της Παρί Σεν Ζερμέν των εμίρηδων. Και με αυτό, σιγά-σιγά, να κερδίσει τη συμπάθεια νέων οπαδών που μπορεί να αισθανθούν πιο κοντά σε μια «πιο παριζιάνικη» ομάδα από τη σημερινή πολυεθνική Παρί Σεν Ζερμέν.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ένα τελευταίο στοιχείο. Στη Γαλλία βιώνεται συχνά ένας δυισμός μεταξύ του Παρισιού, της πρωτεύουσας των πάντων, και της επαρχίας.

Υπό αυτή την έννοια, εξηγούν αναλυτές, αν υπήρχαν κι άλλοι σύλλογοι από την πρωτεύουσα στη Ligue 1, κάθε επαρχιακός σύλλογος θα είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό αγώνων εναντίον ομάδων από το μισητό Παρίσι, προσελκύοντας περισσότερους θεατές.

Και μάλιστα, σε συνολικό επίπεδο, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των θεατών στη Ligue 1, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό θεατών μεταξύ των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

naftemporiki.gr