Skip to main content

Η Μπαρτσελόνα επιστρέφει στην κερδοφορία

Η αύξηση των εσόδων θα βασιστεί στην επιστροφή των Καταλανών στην έδρα τους και τη συμφωνία με τη Nike

Ο Ζοάν Λαπόρτα, πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, συγκάλεσε τη συνεδρίαση των μελών για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του καταλανικού συλλόγου για την περίοδο 2023-24, ενώ παραδόθηκε κι εκείνος για την τρέχουσα χρονιά.

Όπως αναφέρει το Palco23, το μπάτζετ του συλλόγου για φέτος  περιλαμβάνει έσοδα 893 εκατ. ευρώ έναντι δαπανών 873 εκατ., ήτοι θετικό καθαρό αποτέλεσμα 5 εκατ. ευρώ.

Ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με τη ζημία των 91 εκατομμυρίων στις 30 Ιουνίου 2024, λόγω της υποτίμησης μιας σειράς πιστώσεων που προέρχονταν από τις μετοχές της εταιρείας Bridgeburg Invest (γνωστή και ως Barça Vision), που κατέχει τις άδειες για την εκμετάλλευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Αύξηση εσόδων χάρη στο νέο «Καμπ Νου» και τη Nike

Το ποσό που αναγνωρίστηκε ως έκτακτη δαπάνη ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Για να αντιστραφεί η κατάσταση, η διοίκηση του συλλόγου επικεντρώνεται στην επιστροφή στο Spotify «Καμπ νου», στη νέα συμφωνία με τη Nike, στην ώθηση της BLM που διαχειρίζεται το merchandising της Μπαρτσελόνα, καθώς και στο κλείσιμο νέων συμβολαίων συνεργασίας.

Ο σύλλογος εκτιμά ότι θα κερδίσει περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα χάρη στο γεγονός ότι θα μπορέσει να επιστρέψει για να παίξει στο ανακαινισμένο γήπεδό του, έστω και με τη χωρητικότητα (προσωρινά) στο 60%.

Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, ο εμπορικός τομέας θα σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο, περνώντας από τα έσοδα των 374 εκατ. ευρώ το 2023-24 στα 446 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα νούμερα, η Μπαρτσελόνα περιλαμβάνει και το νέο χορηγικό συμβόλαιο με τη Nike.

Τόσο στις μεταγραφές όσο και στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η Μπαρτσελόνα αναμένει σημαντικές μειώσεις κεφαλαίου: μέσω της αγοράς παικτών ο σύλλογος αναμένει έσοδα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 81 εκατ. ευρώ το 2023-24.

Ο στόχος της μείωσης δαπανών

Η μείωση των δαπανών είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας για τη μετάβαση από τις ζημίες στα κέρδη το 2024-25.

Η εταιρεία αναμένει κόστος 873 εκατ. φέτος, λίγο κάτω από το 1% σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Τα 510 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε αθλητικό μισθολόγιο (5 εκατ. περισσότερα από το 2023-2024) και 68 εκατ. σε μισθούς μη αθλητικού προσωπικού (1 εκατ. ευρώ λιγότερο).

Τα έξοδα διαχείρισης θα αυξηθούν κατά 17,2% (από 215 εκατ. πέρυσι σε 252 εκατ. φέτος) λόγω της επιστροφής στο «Καμπ Νου», αφού η αυξημένη προσέλευση κοινού συνεπάγεται επιπλέον κόστος, όπως ασφάλεια και διαθέσιμες λειτουργίες, μεταξύ άλλων.

naftemporiki.gr