Skip to main content

Όλο και πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς οι ποδοσφαιριστές

ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Πλέον, όλες οι φωνές συμφωνούν ότι FIFA, UEFA και Λίγκες πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των αγώνων

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων έχει και το ανάλογο τίμημα στην υγεία των πρωταγωνιστών του αθλήματος, καθώς οι τραυματισμοί των παικτών αυξάνονται σεζόν με τη σεζόν.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τον Howden (έναν παγκόσμιο ασφαλιστικό όμιλο), οι παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ κάτω των 21 ετών υφίστανται τους περισσότερους τραυματισμούς και είναι επίσης εκείνοι που περνούν τον περισσότερο χρόνο εκτός γηπέδου.

Το 2023-2024, παίκτες κάτω των 21 ετών στην Πρέμιερ Λιγκ πέρασαν κατά μέσο όρο 43,92 ημέρες στο ιατρείο, σε σύγκριση με 26,5 το 2022-2023, αύξηση 187% σε σύγκριση με τη σεζόν 2020 -2021. Αυτή η αύξηση στον αριθμό των τραυματισμών έχει επίσης παρατηρηθεί σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.

Οι πιο συνηθισμένοι; Τραυματισμοί στο γόνατο. Τις τελευταίες τέσσερις σεζόν οι παίκτες του αγγλικού πρωταθλήματος υπέστησαν 297 τραυματισμούς στο γόνατο και μόνο οι συνάδελφοί τους στην Μπουντεσλίγκα τους ξεπέρασαν (384).

Όλα αυτά έχουν αναπόφευκτα τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους συλλόγους. Οι 915 τραυματισμοί που σημειώθηκαν στη διάρκεια της σεζόν 2023-2024 στην Αγγλία κόστισαν στις ομάδες συλλόγους 318,8 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 288,55 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Σε μια αναφορά παρακολούθησης του φόρτου εργασίας των παικτών του 2024, η FIFPRO ισχυρίζεται ότι το 78% των προπονητών και το 72% των παικτών που ερωτήθηκαν υποστηρίζουν την εφαρμογή μιας εγγυημένης περιόδου ανάπαυσης στο ημερολόγιο.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα η FIFPRO Europe, η Ένωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και η ισπανική LaLiga υπέβαλαν κοινή καταγγελία για το πρόγραμμα διεθνών αγώνων της FIFA στις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η FIFA παρουσίασε ένα νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 32 ομάδες από την επόμενη χρονιά κι έχει διευρύνει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε 48 ομάδες από το 2026, ενώ η UEFA αύξησε τον αριθμό των αγώνων στο Champions League από αυτή τη σεζόν και (το 2018) εισήγαγε το Nations League.

Στην υπόθεση παρενέβη ένας γνώστης του θέματος, ο παλαίμαχος αμυντικός της Μπαρτσελόνα Γεράρδ Πικέ, υπογραμμίζοντας ότι τα κυβερνητικά όργανα του ποδοσφαίρου δεν θα πρέπει να εισάγουν νέες διοργανώσεις και τα πρωταθλήματα της κορυφαίας κατηγορίας θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των ομάδων για να ελαφρύνουν το βάρος των παικτών.

«Καταλαβαίνω ότι θέλουν περισσότερα έσοδα, αλλά για χάρη του ποδοσφαίρου πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να έχουμε λιγότερα παιχνίδια, περισσότερα premium και πιο αποκλειστικές (εμπειρίες). Θα είναι πολύ πιο εύκολο να το παρακολουθήσεις, και από την άποψη του κοινού και για τους παίκτες θα είναι λιγότερα παιχνίδια», υπογράμμισε ο Πικέ.