Skip to main content

Από το καλαντάρι ως τους μάνατζερ: οι υποθέσεις που μπορούν να αλλάξουν το ποδόσφαιρο στην Ε.Ε.

EPA/OLIVIER MATTHYS

Υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά ακόμη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτές είναι οι υποθέσεις για τις οποίες αναμένεται η τελική απόφαση

Το ποδόσφαιρο έχει γίνει επίκαιρο θέμα τα τελευταία χρόνια, ακόμη και στα πιο ασυνήθιστα περιβάλλοντα.

Πραγματικά, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις (ορισμένες  αναζητούν μέχρι σήμερα οριστική λύση) κατά τις οποίες το άθλημα έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως ενώπιον του Δικαστηρίου της.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι της ευρωπαϊκής Super League, ένα σχέδιο που ξεκίνησε το 2021 αλλά τέθηκε γρήγορα σε κατάσταση αναμονής μετά από μερικές ημέρες πλήρους χάους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων συλλόγων αποσύρθηκε άμεσα, υπό τις απειλές της UEFA και την πολιτική πίεση.

Έχοντας περάσει απαρατήρητο λόγω της κατακραυγής των μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση της Super League, την ίδια μέρα το Δικαστήριο της ΕΕ εξέφρασε τη γνώμη του για ένα άλλο σημαντικό θέμα: αυτό των λιστών ποδοσφαιριστών για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα και τους περιορισμούς που συνδέονται με τους νέους παίκτες.

Τέλος, η υπόθεση Ντιαρά. Σε αυτήν την περίπτωση, στο επίκεντρο του ζητήματος ήταν η αλληλέγγυα ευθύνη ενός συλλόγου που εγγράφει έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος καταγγέλλει ύστερα το συμβόλαιο για «δίκαιη αιτία», εάν ο σύλλογος από τον οποίο αποδεσμεύθηκε ο παίκτης καταφέρει να λάβει αποζημίωση για ζημία.

Υποθέσεις σε αναμονή εκδίκασης

Αυτές είναι οι υποθέσεις για τις οποίες το Δικαστήριο εξέφρασε τη γνώμη του, αλλά υπάρχουν ακόμη δύο που αναμένουν απόφαση.

Η πρώτη αφορά τον νέο κανονισμό για τους μάνατζερ που θέσπισε η FIFA, ο οποίος επιβάλλει -μεταξύ άλλων- ανώτατα όρια στις προμήθειες, προκειμένου να προσπαθήσει να ρυθμίσει πιο αυστηρά μια δραστηριότητα που πάντα συζητούνταν πολύ. Η απόφαση αναμένεται το 2025.

Η δεύτερη, αφορά το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Σε αυτήν την περίπτωση, ζητείται να διαπιστωθεί εάν η εξουσιοδότηση που χορηγείται σε αυτό το όργανο αντίκειται στη γενική αρχή της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας που θεσπίζεται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Αυτή η υπόθεση θα κρίνει την εγκυρότητα των ρητρών διαιτησίας που επιβάλλονται από τις αθλητικές ομοσπονδίες στα μέλη τους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Η απόφαση αναμένεται επίσης το 2025.

Τέλος, από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα προκύψει η απόφαση για την τελευταία καταγγελία, εκείνη που υποβλήθηκε από τις ευρωπαϊκές Λίγκες και τη FIFPRO κατά της FIFA για το καλαντάρι.

Η καταγγελία κάνει λόγο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην επιβολή του διεθνούς ημερολογίου αγώνων 2025-2026, με ιδιαίτερη αναφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2025 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026.

naftemporiki.gr