Skip to main content

Καταγγελία κατά της FIFA στην ΕΕ από ποδοσφαιριστές και λίγκες για το βεβαρημένο καλεντάρι

REUTERS/Dylan Martinez

Καταγγελία στην Κομισιόν κατά της της FIFA από ECA, Fifpro Europe και LaLiga

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων (ECA), η FIFPRO EUROPE (η Ένωση ποδοσφαιριστών) και η ισπανική ποδοσφαιρική Λίγκα (LaLiga) υπέβαλαν επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της FIFA.

Οι προαναφερόμενοι φορείς την κατηγορούν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην επιβολή του διεθνούς ημερολογίου αγώνων την αγωνιστική περίοδο 2025-26, με ιδιαίτερη αναφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2025 στις ΗΠΑ και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, που θα φιλοξενηθεί σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Μεξικό.

«Το υπερβολικά κορεσμένο διεθνές ποδοσφαιρικό καλαντάρι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των παικτών και απειλεί την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα σημαντικών εθνικών διοργανώσεων που εκτιμώνται για γενιές από τους οπαδούς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», καταγγέλλουν τα εθνικά πρωταθλήματα και η FIFPRO.

Η καταγγελία, λεπτομερής και τεκμηριωμένη με αποδεικτικά στοιχεία, παρουσιάστηκε επίσημα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με νομικές ενέργειες που κρίθηκαν «απαραίτητες για την προστασία του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού τομέα».

Η υποβολή ακολουθεί εκτεταμένη εξέταση της υπόθεσης από δικηγόρους που εκπροσωπούν τη FIFPRO EUROPE και τις Ευρωπαϊκές Λίγκες, οι οποίες είχαν εγκρίνει την καταγγελία τον Ιούλιο.

Τα εθνικά πρωταθλήματα και η Ένωση Παικτών υπογραμμίζουν τη «σύγκρουση συμφερόντων» της FIFA, καταγγέλλοντας την έλλειψη ανάμειξής τους στις αποφάσεις σχετικά με το ημερολόγιο και κατηγορούν τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για κατάχρηση της κυβερνητικής εξουσίας της με στόχο την προώθηση των δικών της εμπορικών συμφερόντων.

Η πρόσφατη ευρωπαϊκή νομολογία, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στις υποθέσεις της Σούπερ Λίγκας και του Λασανά Ντιαρά, υπογραμμίζεται, «διευκρινίζει ότι, λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων, η FIFA πρέπει να ασκεί τις ρυθμιστικές της λειτουργίες με διαφάνεια, αντικειμενικά, αμερόληπτα και αναλογικά».

Ως προς το μέτωπο των διεθνών ημερολογίων, οι εμπλεκόμενες πλευρές εξακολουθούν να καταγγέλλουν ότι, «οι κανόνες και η συμπεριφορά της FIFA πέφτουν πολύ κάτω από αυτό που απαιτεί η νομοθεσία της Ε.Ε. και βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα των εθνικών πρωταθλημάτων και την υγεία και την ασφάλεια των παικτών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».

Τέλος, οι εθνικές Λίγκες, η FIFPRO και η LaLiga δηλώνουν έτοιμες να συνεργαστούν με τις Βρυξέλλες και τους αρμόδιους θεσμούς.

naftemporiki.gr