Skip to main content

Το βόλεϊ Γυναικών γίνεται επαγγελματικό

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ υπουργείου και θεσμικών φορέων έγινε σήμερα με στόχο να δρομολογηθούν οι εξελίξεις

Η 14η Οκτωβρίου 2024 είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί μια πολύ σημαντική ημερομηνία για το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα, μετά τη συνάντηση που είχαν οι φορείς του αθλήματος με την κορυφαία αρχή του ελληνικού Αθλητισμού για τη δημιουργία επαγγελματικού πρωταθλήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Γιώργο Καραμπέτσο, μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, τον πρόεδρο (Γιάννη Αχιλλεόπουλο) και την αντιπρόεδρο (Αθηνά Παπαφωτίου) του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών κι εκπροσώπους των αθλητριών της VolleyLeague Γυναικών.

Ο χώρος του γυναικείου βόλεϊ στην Ελλάδα έχει αιτηθεί στον κ. Βρούτση τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την μετατροπή της οικείας Λίγκας σε επαγγελματική, κατά συνέπεια δε στη συνάντηση έγινε μία πρώτη διερευνητική συζήτηση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη, η ομοθυμία των ανθρώπων που περιβάλλουν το βόλεϊ γυναικών επίσης, εκείνο που απομένει και φυσικά είναι το κρίσιμο, αφορά στο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα ώστε να διασφαλίζεται τη βιωσιμότητα της Λίγκας και να κατοχυρώνεται νομικά», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

«Ζήτησα από τον κ. Καραμπέτσο και τους συνεργάτες του να διενεργηθεί οικονομικοτεχνική μελέτη και σε ένα δίμηνο από τώρα, στις 21 Δεκεμβρίου, να έχουμε απτά στοιχεία και να εξετάσουμε τα βήματα που θα χρειάζονται για να έχουμε μία νέα επαγγελματική Λίγκα», πρόσθεσε.

Ο κ. Βρούτσης στάθηκε στη δυναμική του αθλήματος ανάμεσα στις γυναίκες αθλήτριες, όπως αυτή καταγράφεται από τα στοιχεία του e-kouros, και κατατάσσει το βόλεϊ ως το πιο δημοφιλές άθλημα για τα νέα κορίτσια (20.822 αθλήτριες, ήτοι το 19,1% του συνόλου των γυναικών που κάνουν αθλητισμό στη χώρα).

«Αυτό το γεγονός μας κάνει να πιστεύουμε πως το βόλεϊ μπορεί να γίνει το όχημα για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στον αθλητισμό, η οποία σήμερα στη χώρα μας βρίσκεται μόλις στο 26,4% του συνόλου των αθλητών και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη, προωθώντας και την ισότητα των φύλων», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Οι αθλήτριες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ήταν οι Αθηνά Παπαφωτίου (Παναθηναϊκός), Εύα Χαντάβα (ΑΕΚ), Άννα Σπανού (Αμαζόνες), Έμιλυ Κωνσταντέλλου (Αμαζόνες), Μαρία Νομικού (Πανιώνιος), Κατερίνα Σουφλέρη (Μαρκόπουλο), Μαρία Γενιτσαρίδη (Μίλωνας), Μαριαλένα Αρτακιανού (Ολυμπιακός) και Τζίνα Λαμπρούση (Ολυμπιακός).