Skip to main content

Η FIFA ξεκινά διάλογο για την τροποποίηση των κανονισμών μεταγραφών

Έτοιμη να αλλάξει τους μεταγραφικούς κανονισμούς είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Λασανά Ντιαρά.

Η FIFA θα ανοίξει παγκόσμιο διάλογο για το σύστημα μεταγραφώ, με τη συμμετοχή βασικών ενδιαφερομένων, για να προσαρμόσει το Άρθρο 17 των Κανονισμών για την Κατάσταση και τις Μεταγραφές Ποδοσφαιριστών (RSTP).

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπόθεση Ντιαρά και είναι σύμφωνη με τον στρατηγικό στόχο της FIFA για περαιτέρω βελτίωση του συστήματος μεταγραφών, στο οποίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από το 2016.

Τις επόμενες ημέρες, η FIFA θα καλέσει επίσημα τα ενδιαφερόμενα μέρη να σχολιάσουν και να προτείνουν ιδέες σε σχέση με το άρθρο 17 του RSTP («Συνέπειες καταγγελίας συμβολαίου χωρίς δικαιολογημένη αιτία»), με στόχο την ενοποίηση των προτάσεων και τον εντοπισμό της καλύτερης διαδρομής που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

«Η FIFA προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κανονιστικού της πλαισίου, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών», δήλωσε ο Εμίλιο Γκαρσία Σιλβέρο, Chief Legal & Compliance Officer της FIFA.

«Η FIFA βλέπει την απόφαση για τον Ντιαρά ως ευκαιρία για να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού της πλαισίου, ο οποίος είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρός της από το 2016».

«Τώρα, θα ξεκινήσει ένας παγκόσμιος διάλογος με τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Μαζί τους, η FIFA θα καθορίσει τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την απόφαση για τον Ντιαρά και τις κατάλληλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο άρθρο 17 του RSTP».