Skip to main content

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Σικάγο

Patrick Gorski-Imagn Images

Η Τσέπνγκετιχ βελτίωσε κατά 2 λεπτά την προηγούμενη επίδοση ενώ έγινε η πρώτη γυναίκα με χρόνο μικρότερο από 2 ώρες και 10 λεπτά

Απούσης της Ολλανδής κατόχου του τίτλου, Σιφάν Χασάν, η οποία ξεκουράζεται μετά τα επιτεύγματά της στους Αγώνες του Παρισιού (τρία μετάλλια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού στον Μαραθώνιο), η Ρουθ Τσέπνγκετιχ ήταν η ταχύτερη απ΄ όλες τις συμμετέχουσες στον Μαραθώνιο του Σικάγο.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2019, ήδη δύο φορές νικήτρια στην αμερικανική μεγαλούπολη (2021, 2022) και με ατομικό ρεκόρ 2:14.18, η Κενυάτισσα ήταν πιο γρήγορη και από την Τζοϊσλίν Τζεπκοσγκέι (Κένυα, νικήτρια στο Λονδίνο το 2021) και την Σουτούμε Κεμπέντε (Αιθιοπία), την ταχύτερη γυναίκα μέχρι σήμερα για το 2024 με 2:15.55 στο Τόκιο, τον Μάρτιο.

Η Τσέπνγκετιχ επιβεβαίωσε γι΄ άλλη μια φορά πόσο μεγάλη αθλήτρια είναι, καθώς όχι μόνο πρώτευσε (τρίτη φορά) στον 46ο Μαραθώνιο του Σικάγο, έναν από τους έξι μεγαλύτερους στον κόσμο, αλλά το έκανε με ένα μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ Γυναικών, βελτιώνοντας δύο λεπτά την προηγούμενη κορυφαία επίδοση.

Η Αφρικανή δρομέας κάλυψε την απόσταση σε 2 ώρες, 09 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα κάνοντας θρύψαλα το 2:11.53 που ανήκε στην Τιγκστ Ασέφα από την Αιθιοπία και είχε σημειωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 στο Βερολίνο, ενώ έγινε η πρώτη γυναίκα με χρόνο μικρότερο από 2 ώρες και 10 λεπτά.

Ο εφετινός αγώνας αποτέλεσε φόρο τιμής στη μνήμη του Κενυάτη Κέλβιν Κίπτουμ, ο οποίος σημείωσε εκεί ένα εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ πριν από ένα χρόνο, πριν πεθάνει τον Φεβρουάριο του 2024 σε τροχαίο δυστύχημα.

Στις 8 Οκτωβρίου 2023 ο Κίπτουμ, ένας ελάχιστα γνωστός 23χρονος αθλητής, πέτυχε το αδιανόητο κερδίζοντας σε 2 ώρες και 35 δευτερόλεπτα για να πάρει το παγκόσμιο ρεκόρ από τον συμπατριώτη του Έλιουντ Κιπσόγκε (2:01.09), τον βασιλιά του Μαραθώνιου.

Νέος σταρ του αγωνίσματος, με στόχευση μια επίδοση κάτω από δύο ώρες τον Απρίλιο του 2024 και στη συνέχεια το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Κίπτουμ σκοτώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου όταν έφυγε από το δρόμο στην πόλη Κάπταγκατ, στην κοιλάδα του Ριφτ, όχι μακριά από τον τόπο διαμονής και προπόνησής του.

Σε εκείνο το δυστύχημα σκοτώθηκε και ο προπονητής του, ο Τζερβάις Χακιζιμάνα από την Ρουάντα.

naftemporiki.gr