Skip to main content

Το νέο μνημόνιο συναντίληψης UEFA – ECA

Με μια μακρά ομιλία κατά τη διάρκεια της 31ης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρός της, Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, ανακοίνωσε ότι η Ένωση υπέγραψε νέο μνημόνιο συναντίληψης με την UEFA, το οποίο θα ισχύει μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2032-33.

Ουσιαστικά, οι δύο πλευρές ενισχύουν τη συνεργασία τους με βλέμμα στα τηλεοπτικά κι εμπορικά δικαιώματα των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων ως το 2033.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε ο Καταριανός αξιωματούχος και πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, χάρη στην κοινοπραξία με την UEFA, τα έσοδα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 25%, φτάνοντας τα 4,4 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα παροχών συλλόγων με την UEFA εγγυάται επίσης σημαντικά κεφάλαια σε ομάδες για την αποδέσμευση παικτών σε διοργανώσεις Εθνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων 240 εκατομμυρίων ευρώ για το EURO 2024, ενώ χάρη στο μνημόνιο συνεννόησης με τη FIFA, είναι εγγυημένα συνολικά 355 εκατομμύρια δολάρια για συλλόγους (εντός κι εκτός Ευρώπης) για την αποδέσμευση παικτών στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2026 και του 2030.

«Όποιες κι αν είναι οι προκλήσεις ή τα προβλήματά σας, εκπροσωπούμε τις απόψεις σας στην UEFA, τη FIFA, τα πρωταθλήματα και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σέβονται την ECA με τη σειρά τους και να μην αναγνωρίζουν την ατελείωτη σειρά ομάδων διαμαρτυρίας ή να κάνουν πολιτική», υπογράμμισε ο Αλ Κελαϊφί.

Τι συνεπάγεται όμως η ανανέωση αυτής της συμφωνίας, πέρα από την ενίσχυση της στενής συνεργασίας μεταξύ UEFA και ECA; Κατ΄ αρχάς ενίσχυση της μακροπρόθεσμης συνεργασίας σε βασικά θέματα διακυβέρνησης, αθλητικά κι εμπορικά για αγώνες ανδρών και γυναικών.

Η επέκταση διασφαλίζει ότι οι σύλλογοι σε όλη την Ευρώπη θα συνεχίσουν να επωφελούνται από ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων κι επιβεβαιώνει τη δέσμευση των δύο οργανισμών να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα.

Το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) επεκτείνεται πλέον στον κύκλο 2030-33, επιτρέποντας στην UEFA Club Competitions SA (UCCSA), δηλαδή την κοινοπραξία μεταξύ UEFA και ECA, να προχωρήσει στον διορισμό ενός ή περισσότερων πρακτορείων μάρκετινγκ και την πώληση για τη διαχείριση των εμπορικών δικαιωμάτων στις ανδρικές διοργανώσεις συλλόγων της UEFA, συμπεριλαμβανομένων των Champions League, Europa League και Conference League για τους κύκλους 2027-30 και 2030-33.

Αυτό είναι επιπλέον της συνεχιζόμενης κοινής διαχείρισης του Women’s Champions League και της νέας διοργάνωσης συλλόγων Γυναικών της UEFA (θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν) για τον κύκλο 2025-30 και, τώρα, μέχρι το 2033.

naftemporiki.gr