Skip to main content

Η Goldman Sachs εξηγεί γιατί να επενδύσει κάποιος στον αθλητισμό

Την τελευταία δεκαετία ο αθλητισμός έχει υποστεί μεταμόρφωση χάρη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών, τις τεχνολογικές προόδους και την ποικιλόμορφη μηχανή πολυμέσων

Το παγκόσμιο αθλητικό οικοσύστημα έχει υποτιμηθεί και παρεξηγηθεί εδώ και χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία, το αθλητικό τοπίο έχει υποστεί μια μεταμόρφωση, καθώς το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι τεχνολογικές εξελίξεις και μια ποικιλόμορφη μηχανή μέσων έχουν δημιουργήσει ένα δυναμικό αθλητικό οικοσύστημα που είναι ενσωματωμένο στην κουλτούρα μας όπως ποτέ άλλοτε.

«Οι επενδυτές που χρησιμοποιούν κεφάλαιο τοποθετούνται στο επίκεντρο της στρατηγικής λήψης αποφάσεων, με την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον του αθλητισμού».

Αυτή είναι η θέση της Goldman Sachs, μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, σχετικά με το μέλλον του αθλητισμού και την ευκαιρία για επενδύσεις στον κλάδο.

Γιατί να επενδύσει κάποιος στον αθλητισμό

Σε μια μακροσκελή έκθεση, η τράπεζα διερεύνησε τους λόγους για τους οποίους είναι σκόπιμο να δούμε τον κόσμο του αθλητισμού ως μια κερδοφόρα επένδυση.

«Ο αθλητισμός αντανακλά το πνεύμα των καιρών, προσφέροντας μια ματιά στις συλλογικές φιλοδοξίες της κοινωνίας. Το γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ NCAA του 2024 τράβηξε την προσοχή-ρεκόρ 24 εκατομμυρίων θεατών, περισσότεροι από τους τελικούς του NBA το 2023 (…) ενώ ο ενθουσιασμός για το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Τα έσοδα του πρωταθλήματος αυξήθηκαν κατά 50% και περισσότερες από τις μισές ομάδες σημείωσαν ρεκόρ συμμετοχής», ανέφερε σε επιστολή του ο Νταν Ντας, συν-επικεφαλής του Global Banking and Markets της Goldman Sachs..

Ανάμεσα στις υπόλοιπες αναφορές του Ντας, σημειώνεται ότι ο αθλητισμός διαποτίζει τους πολιτισμούς κάθε χώρας, με συνολική αγορά ίση με τον παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ η ανάπτυξη του αθλητισμού δεν περιορίζεται σε μία ή δύο ηπείρους.

Οι επιχειρηματικές ανάγκες των παγκόσμιων αθλητικών φορέων είναι τεράστιες και περίπλοκες. Και καθώς η αγορά του αθλητισμού και η αλυσίδα αξίας έχουν αυξηθεί δραματικά, το ίδιο ισχύει για το κεφάλαιο που χρειάζεται για να συμβαδίσει.

Ενώ οι ομάδες παραδοσιακά ανήκουν σε άτομα και οικογένειες, η εισροή θεσμικού κεφαλαίου στον αθλητισμό επιταχύνεται. Αυτή η πρακτική δεν είναι εντελώς νέα, αλλά δεν είναι και τόσο συνηθισμένη, το MLB υποδέχθηκε για πρώτη φορά το θεσμικό κεφάλαιο μόλις το 2019, ακολουθούμενο από το NBA και το NHL το 2021.

Το αθλητικό τοπίο εξελίσσεται επίσης ραγδαία από άποψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και το premium ζωντανό αθλητικό περιεχόμενο παραμένει σε υψηλή ζήτηση, αυξάνοντας την αξία των δικαιωμάτων και των εσόδων των μέσων ενημέρωσης μαζί με την εξέλιξη των μορφών δέσμευσης νέας γενιάς.

Η βιομηχανία του διαδικτυακού αθλητικού στοιχήματος έχει εκραγεί, επηρεάζοντας τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, τις χορηγίες, τα βίντεο και όχι μόνο. Η παγκόσμια ανάπτυξη σταδίων συνεχίζει να προχωρά.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Goldman Sachs είναι στρατηγικός σύμβουλος σε μερικές από τις πιο εμβληματικές αθλητικές συναλλαγές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπτυξε μια σειρά στρατηγικών λύσεων ανάπτυξης με χρηματοδότηση κι επενδύσεις.

Το 2023 επισημοποίησε αυτήν την παγκόσμια προσέγγιση με τη δημιουργία του Sports Franchise στο τμήμα Investment Banking, με επικεφαλής μια παγκόσμια ομάδα με δεκαετίες κοινής εμπειρίας στον αθλητισμό.

Η δημιουργία μιας αφοσιωμένης ομάδας

Η δημιουργία αυτής της ομάδας χρονολογείται πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, όταν δημιουργήθηκε μια ομάδα επαγγελματιών που συνδέονται με εταιρικές εξαγορές για να επικεντρωθεί η τράπεζα ιδιαίτερα στον κόσμο του αθλητισμού.

Η Goldman Sachs διόρισε τον Ντέιβ Ντας και τον Γκρεγκ Κάρεϊ (πρώην επικεφαλής του αθλητικού χρηματοοικονομικού τμήματος της τράπεζας) ως συν-διευθυντές του νέου τμήματος στον αθλητικό τομέα.

Η νέα εσωτερική αθλητική ομάδα ειδικότερα εστιάζει «στο παγκόσμιο αθλητικό οικοσύστημα σε όλους τους μεγάλους αθλητικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιών, πρωταθλημάτων, franchises και συλλόγων, καθώς και εταιρειών που σχετίζονται με αθλητικά μέσα, ψυχαγωγία και τεχνολογία».

Ο Ντας ήταν επικεφαλής της νοτιοδυτικής περιοχής των ΗΠΑ στην Goldman, ενώ ο Κάρεϊ πρόεδρος του δημόσιου τομέα και των υποδομών. Η Στέισι Σόνενμπεργκ συνέχισε να ηγείται της αθλητικής οικονομικής μονάδας της Goldman, ενώ ο Μάικ Κενγουόρθι χειρίζεται επιχειρήσεις στην Αμερική.

Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης

Η έκθεση που εκπόνησε η Goldman Sachs εστιάζει συγκεκριμένα σε ορισμένα σημεία συγκεκριμένα, τα οποία, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, είναι οι τάσεις που οδηγούν τις επενδυτικές ευκαιρίες:

  • Ένα εξελισσόμενο τοπίο των μέσων ενημέρωσης διαμορφώνει μια νέα εποχή για τα αθλητικά δικαιώματα: το τοπίο των αθλητικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, με σημαντικές αλλαγές σε εξέλιξη. Η άνοδος της μεγάλης τεχνολογίας και των πλατφορμών ροής απευθείας στους καταναλωτές έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανακάλυψης τιμών, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να καταλάβουν πόσα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οι οπαδοί για να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ομάδες, προκαλώντας ένα κύμα συμφωνιών, αποδεσμεύσεων και στρατηγικές συνεργασίες.
  • Οι μειοψηφικές μετοχές διαφοροποιούν τη διάρθρωση του κεφαλαίου: Οι μέτοχοι μειοψηφίας έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος της κεφαλαιακής διάρθρωσης καθώς οι αποτιμήσεις των αθλητικών ομάδων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Καθώς οι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να κοιτάζουν πέρα ​​από τις παραδοσιακές αγορές, οι ευκαιρίες σε καθιερωμένα franchises, αναδυόμενα πρωταθλήματα και γυναικεία αθλήματα προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον.
  • Το εύρος των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον αθλητισμό επεκτείνεται: καθώς οι εμπορικές και κεφαλαιουχικές ανάγκες για ιδιοκτησία αθλημάτων εκτοξεύονται, σημειώθηκε έκρηξη σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό με στόχο να βοηθήσουν τα πρωταθλήματα και τις ομάδες να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους, να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων και να κερδίσουν αξία.
  • Τα σύγχρονα στάδια δημιουργούν νέους δρόμους για τη δημιουργία εσόδων: οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αθλητισμό γίνονται όλο και πιο κεντρικές στο επενδυτικό τοπίο. Ενώ η πρόσφατη νομιμοποίηση του αθλητικού στοιχήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων, οι επενδυτές αξιοποιούν επίσης τις αναδυόμενες ευκαιρίες στην ανάλυση δεδομένων, τις πλατφόρμες αφοσίωσης οπαδών κ.α.

naftemporiki.gr