Skip to main content

Η UEFA αλλάζει τον κανόνα για την πολυϊδιοκτησία

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αποφάσισε να συντομεύσει τις προθεσμίες προκειμένου οι εταιρείες που ελέγχονται από τον ίδιο μέτοχο να συμμορφωθούν με τα κριτήρια

Η πολυϊδιοκτησία στα ευρωπαϊκά Κύπελλα αλλάζει. Η UEFA «σφίγγει» τα πράγματα στις περιπτώσεις συλλόγων που ελέγχονται από τον ίδιο ιδιοκτήτη και οι οποίοι βρίσκονται να παίζουν την ίδια διοργάνωση, σε διεθνές επίπεδο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε μια τροποποίηση στο άρθρο 5.01 του κανονισμού αγώνων ομάδων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την περίοδο 2025-26.

Αυτή η αλλαγή αφορά την ημερομηνία αξιολόγησης για τα κριτήρια που συνδέονται με την πολυϊδιοκτησία, δηλαδή την προθεσμία μέχρι την οποία οι σύλλογοι που αποτελούν μέρος μοντέλων αυτού του τύπου θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Η νέα ημερομηνία αξιολόγησης θα συμπεριληφθεί στον κανονισμό αγώνων συλλόγων της UEFA 2025-26, ο οποίος θα υποβληθεί για πλήρη έγκριση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Σύμφωνα με την UEFA, είναι θεμελιώδους σημασίας να προστατεύεται η αθλητική ακεραιότητα των διασυλλογικών διοργανώσεων και να είναι αδιαμφισβήτητη η αντιληπτή ακεραιότητά τους.

Για το σκοπό αυτό, το άρθρο 5 του Κανονισμού αγώνων συλλόγων περιέχει ειδικές διατάξεις που εμποδίζουν έναν μέτοχο να ελέγχει ή να ασκεί αποφασιστική επιρροή στις αποφάσεις περισσότερων του ενός συλλόγων που συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση.

Για τη σεζόν 2024-25 η ημερομηνία αξιολόγησης ορίστηκε στις 3 Ιουνίου 2024 για τις διοργανώσεις Ανδρών (μία από τις περιπτώσεις αυτή τη σεζόν αφορούσε τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Χιρόνα) και την 1η Ιουλίου 2024 για τις γυναικείες διοργανώσεις.

Η αλλαγή που εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA μεταφέρει την ημερομηνία αξιολόγησης στην 1η Μαρτίου για όλες τις διοργανώσεις συλλόγων.

Αυτή η αλλαγή κρίθηκε απαραίτητη λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από το Όργανο Οικονομικού Ελέγχου του οργανισμού (CFCB), το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση θεμάτων πολυϊδιοκτησίας.

Η νέα ημερομηνία αξιολόγησης στοχεύει να παρέχει επαρκή χρόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων της UEFA.

Η αλλαγή έχει εγκριθεί και κοινοποιηθεί εκ των προτέρων για να επιτραπεί στους συλλόγους να προετοιμαστούν και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 5.01 έως τη νέα προθεσμία για τη σεζόν 2025-26.

Για να διασφαλιστεί λοιπόν η ακεραιότητα των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA, η ομάδα πρέπει να αποδείξει ότι, από την 1η Μαρτίου που προηγείται της αγωνιστικής περιόδου, έχουν εκπληρωθεί τα ακόλουθα κριτήρια και ο σύλλογος πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τα ακόλουθα κριτήρια από εκείνη την ημερομηνία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Κανένας σύλλογος που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA δεν μπορεί, άμεσα ή έμμεσα:

  • να κατέχει ή να διαπραγματεύεται τίτλους ή μετοχές άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διοργάνωση της UEFA
  • να είναι μέλος άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διοργάνωση της UEFA
  • να εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαχείριση, τη διοίκηση και/ή την αθλητική απόδοση άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διοργάνωση της UEFA ή
  • να έχει οποιαδήποτε εξουσία στη διαχείριση, διοίκηση και/ή αθλητικές επιδόσεις άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διοργάνωση της UEFA.
  1. Κανείς δεν μπορεί να εμπλακεί ταυτόχρονα, άμεσα ή έμμεσα, με οποιονδήποτε τρόπο στη διαχείριση, διοίκηση και/ή αθλητικές επιδόσεις περισσότερων του ενός συλλόγων που συμμετέχουν σε διοργάνωση της UEFA.
  2. Κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχει έλεγχο ή επιρροή σε περισσότερους από έναν συλλόγους που συμμετέχουν σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA, αυτός ο έλεγχος ή η επιρροή ορίζεται σε αυτό το πλαίσιο ως:
  • διαθέτων την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων
  • έχων το δικαίωμα να διορίσει ή να αφαιρέσει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διοικητικού ή εποπτικού οργάνου του συλλόγου
  • να είναι μέτοχος και να ελέγχει μόνος του την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων βάσει συμφωνίας με άλλους μετόχους του συλλόγου
  • να μπορεί να ασκήσει αποφασιστική επιρροή στις αποφάσεις του συλλόγου με κάθε μέσο.

naftemporiki.gr