Η Μάντσεστερ Σίτι προκάλεσε βαριά ήττα στην Πρέμιερ Λιγκ, αφού οι κανόνες που διέπουν τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ συλλόγων και σχετικών εταιρειών κηρύχθηκαν παράνομοι.
Σε μια ιστορική απόφαση, που θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις για την κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, κρίθηκε ότι η Σίτι εμποδίστηκε άδικα να ολοκληρώσει δύο μεγάλες χορηγικές συμφωνίες νωρίτερα φέτος.
Αυτό ανοίγει το δρόμο για τους πρωταθλητές Αγγλίας να συνάψουν σημαντικά υψηλότερες συμφωνίες χορηγίας με συνδεδεμένα μέρη από ό,τι επιτρεπόταν προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών με την Etihad, τον χορηγό της φανέλας και κάτοχο των δικαιωμάτων ονομασίας του σταδίου, καθώς και να ζητήσουν αποζημίωση από την Πρέμιερ Λιγκ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Μια ανεξάρτητη επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κανόνες ήταν παράνομοι επειδή δεν έλαβαν υπόψη τα άτοκα δάνεια που δίνουν οι μέτοχοι σε συλλόγους.
Η απόφαση -εξηγεί η αγγλική εφημερίδα Times- θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους αντίπαλους συλλόγους της Σίτι, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιους δανεισμούς, ενώ πιθανότατα θα οδηγήσει σε αλλαγή των κανόνων.
Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι, από τα 4 δισεκατομμύρια λίρες σε συνολικά δάνεια στην Πρέμιερ Λιγκ, το 1,5 δισεκατομμύριο προέρχεται από ιδιοκτήτες και μετόχους συλλόγων.
Εάν αλλάξουν οι κανόνες, εφαρμοστούν εμπορικά επιτόκια σε αυτά τα δάνεια και συμπεριληφθούν στον υπολογισμό της κερδοφορίας και της βιωσιμότητας ενός συλλόγου, πολλές ομάδες θα μπορούσαν να βρεθούν ότι παραβιάζουν τους κανόνες του αγγλικού Financial Fair Play.
Οι κανόνες για τις συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη (APT) εισήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2021, μετά την εξαγορά της Νιούκαστλ από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF).
Οι κανόνες σχεδιάστηκαν για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα της Πρέμιερ Λιγκ, εμποδίζοντας τους συλλόγους να διογκώνουν εμπορικές συμφωνίες με εταιρείες που συνδέονται με τους ιδιοκτήτες τους. Οι συναλλαγές αξιολογούνται ανεξάρτητα για να διασφαλιστεί ότι έχουν «εύλογη αγοραία αξία».
Έτσι, η Σίτι είχε κινηθεί νομικά κατά της Πρέμιερ Λιγκ ισχυριζόμενη ότι οι κανόνες της APT ήταν αντίθετοι με τον νόμο περί ανταγωνισμού του 1998. Αν και ορισμένα στοιχεία του ισχυρισμού της Σίτι απορρίφθηκαν, η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας δημοσιεύτηκε από τον ίδιο σύλλογο του Μάντσεστερ, διαπίστωσε ότι:
- Ορισμένοι από τους νέους κανόνες που εισήγαγε η Πρέμιερ Λιγκ νωρίτερα αυτό το έτος, οι οποίοι περιλαμβάνουν το βάρος της απόδειξης για να αποδειχθεί ότι οι συμφωνίες έχουν εύλογη αγοραία αξία, είναι παράνομοι.
- Οι κανόνες είναι επίσης παράνομοι επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τα άτοκα δάνεια που χρησιμοποιούν οι μέτοχοι για να εισφέρουν κεφάλαια στους συλλόγους τους.
- Τόσο οι αρχικοί όσο και οι τροποποιημένοι κανόνες είναι άδικοι επειδή ένας σύλλογος δεν έχει πρόσβαση στις συγκρίσιμες ρυθμίσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Πρέμιερ Λιγκ για να καθορίσει την εύλογη αξία της αγοράς.
Η ακρόαση γι΄ αυτήν την υπόθεση επικεντρώθηκε σε τρεις ευκαιρίες χορηγίας που είχε η Μάντσεστερ Σίτι: με την Etihad Aviation Group, την First Abu Dhabi Bank (FAB) και την Emirates Palace.
Η επιτροπή έκρινε ότι η συμφωνία με την Etihad μπλοκαρίστηκε άδικα νωρίτερα φέτος, επειδή η Σίτι δεν είχε την ευκαιρία να απαντήσει στην ανάλυση που είχε κάνει η Πρέμιερ Λιγκ για να τη συγκρίνει με συγκρίσιμες συναλλαγές από άλλους συλλόγους. Η τρέχουσα συμφωνία χορηγίας της Σίτι με την Etihad πιστεύεται ότι αξίζει περίπου 80 εκατομμύρια λίρες ετησίως.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η συμφωνία με την FAB μπλοκαρίστηκε επίσης άδικα, επειδή η Σίτι δεν έλαβε πληροφορίες για χορηγίες που υποβλήθηκαν από άλλους συλλόγους στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί η Πρέμιερ Λιγκ για τον προσδιορισμό της δίκαιης αγοραίας αξίας.
Η Πρέμιερ Λιγκ κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των κανόνων της, επειδή χρειάστηκε αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποφασίσει για τις συμφωνίες με την FAB και την Emirates Palace, θυγατρική της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι που κατέχει το ξενοδοχείο Emirates Palace Mandarin Oriental.
Η Σίτι ισχυρίστηκε ότι οι νέοι κανόνες της APT είναι συνέπεια της «πολιτικής του τρόμου», μετά την αγορά της Νιούκαστλ από τη Σαουδική Αραβία.
naftemporiki.gr