Η FIFA απέφυγε γι΄ άλλη μια φορά να αποφασίσει ως προς το αίτημα της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας γι΄ αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.
Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επέλεξε και αυτή τη φορά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, παρότι η ίδια είχε ανακοινώσει (μετά από αρκετές αναβολές) ότι θα λάμβανε απόφαση στις 3 Οκτωβρίου.
Αντ΄ αυτού, ο πρόεδρος Τζιάνι Ινφαντίνο επέλεξε να ξεκινήσει δύο νέες έρευνες: η αφορά την κατηγορία για «διάκριση» που άσκησε η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία και η άλλη τη συμμετοχή σε ισραηλινές διοργανώσεις ποδοσφαιρικών ομάδων του Ισραήλ που φέρονται να έχουν έδρα στο παλαιστινιακό έδαφος.
Πρόκειται για συλλόγους που αγωνίζονται στην Δυτική Όχθη, σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς. Κατά τη διάρκεια του 74ου Συνεδρίου της FIFA, τον Σεπτέμβριο, ο Ινφαντίνο αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τις κυρώσεις που ζήτησε η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία (PFA) κατά της Ισραηλινής (IFA).
Το παντοδύναμο Συμβούλιο της FIFA, που συνήλθε την Πέμπτη, αντί για απόφαση ενέκρινε τα συμπεράσματα ανεξάρτητης νομικής έκθεσης αξιολόγηση, που είχαν ζητήσει οι Παλαιστίνιοι, επιλέγοντας ουσιαστικά έναν συμβιβασμό.
Το πόσο θα διαρκέσει μια τέτοια έρευνα και ποιο μπορεί να είναι το συμπέρασμά της είναι εικασία του καθενός. Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις μαίνονται στη Γάζα και τον Λίβανο.
Στο συνέδριο της FIFA στην Μπανγκόκ, τον Μάιο, η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (PFA) ζήτησε την αναστολή της ιδιότητας μέλους του Ισραήλ και τον αποκλεισμό των ομάδων του από τις διοργανώσεις της, λόγω της καταστροφής της Γάζας.
Από τότε έχουν υπάρξει κάθε είδους καθυστερήσεις, με τη FIFA να επιβεβαιώνει τελικά τον περασμένο μήνα ότι το θέμα θα συζητούνταν την Πέμπτη, καθώς ήταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο ενέκρινε τις συστάσεις και τα συμπεράσματα που συνήχθησαν κατά τη νομική επανεξέταση της υπόθεσης και αποφάσισε ότι η πειθαρχική επιτροπή της FIFA θα εξουσιοδοτηθεί να διερευνήσει το υποτιθέμενο αδίκημα της διάκρισης.
Ταυτόχρονα, η επιτροπή διακυβέρνησης, ελέγχου και συμμόρφωσης «θα έχει την αποστολή να ερευνήσει – και στη συνέχεια να συμβουλεύσει το Συμβούλιο της FIFA για – τη συμμετοχή σε ισραηλινές διοργανώσεις ισραηλινών ομάδων ποδοσφαίρου που φέρεται να έχουν έδρα στο έδαφος της Παλαιστίνης».
Ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, προέβη σε μια δήλωση γενικευμένη και άνευ ουσίας, που παραπέμπει σε ευχολόγιο και.. έκθεση ιδεών:
«Η συνεχιζόμενη βία στην περιοχή επιβεβαιώνει ότι πάνω από όλα χρειαζόμαστε ειρήνη. Καθώς παραμένουμε σοκαρισμένοι από αυτό που συμβαίνει και οι σκέψεις μας είναι με αυτούς που υποφέρουν, προτρέπουμε όλα τα μέρη να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην περιοχή με άμεση ισχύ».
Πριν από τη συνάντηση, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ και η αντιπρόεδρός του, Σουζάν Σαλαμπί, βρέθηκαν στη Ζυρίχη για να ασκήσουν πίεση.
«Εμπιστεύομαι και περιμένω ότι η FIFA θα λάβει τη σωστή απόφαση», είπε ο Ραγιούμπ στο Associated Press πριν από τη συνάντηση. «Ζητώ από το Συμβούλιο να ακολουθήσει το καταστατικό του».
Ο Σίνο Μοσέ Ζουάρες, ο πρόεδρος της ισραηλινής Ομοσπονδίας, απέρριψε τους ισχυρισμούς. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κυνική πολιτική και εχθρική απόπειρα της παλαιστινιακής ένωσης να βλάψει το ισραηλινό ποδόσφαιρο», ισχυρίστηκε.
Ενώ η απόφαση της Πέμπτης ήταν αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το πότε και εάν ένα τόσο ευαίσθητο ποδοσφαιρικό ζήτημα θα επιλυθεί ποτέ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ο Ινφαντίνο αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τις κυρώσεις που απαιτούνται από την PFA και η τελευταία διαδικασία ακολουθεί ένα μοτίβο παλαιστινιακών αιτημάτων προς τη FIFA να τηρήσει τους νομικούς κανόνες της, μόνο και μόνο για να μεταφέρεται πάντα το θέμα σε διάφορες επιτροπές.
Οι υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης κατηγορούν τη FIFA για διπλά μέτρα και σταθμά επειδή δεν εφάρμοσε την ίδια τιμωρία που επιβλήθηκε στη Ρωσία, η οποία αποβλήθηκε από τις διοργανώσεις της FIFA εντός ημερών από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η διαφορά, μπορεί να υποστηρίξουν ορισμένοι, είναι ότι το Ισραήλ ενήργησε ως αντίποινα σε μια τρομοκρατική πράξη –αν και δυσανάλογα– ενώ η Ρωσία εισέβαλε σε μια κυρίαρχη χώρα. Η FIFA δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες που ζήτησε.
Εν τω μεταξύ, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ άσκησε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη FIFA λέγοντας ότι τουλάχιστον οκτώ σύλλογοι έχουν αναπτυχθεί ή αναγνωριστεί ότι έπαιζαν σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ ο ένατος έπαιζε ορισμένους εντός έδρας αγώνες σε έναν οικισμό.
Οι ειδικοί είπαν ότι η δραστηριότητα αυτών των ομάδων ισοδυναμούσε με το να συνεισφέρει σιωπηρά η ισραηλινή ομοσπονδία στην «παράνομη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».
«Αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπαν, καλώντας το Συμβούλιο της FIFA «να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις του είναι σύμφωνες με τους μη υποκείμενους κανόνες του διεθνούς δικαίου».