Skip to main content

Λασανά Ντιαρά, ο Μποσμάν του 21ου αιώνα

Για την περίπτωσή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι κανονισμοί μεταγραφών της FIFA θέτουν σημαντικούς νομικούς, πολύ υψηλούς οικονομικούς και αθλητικούς κινδύνους

Από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε το νέο πλήγμα κατά της FIFA, χτυπώντας τη βάση πάνω στην οποία εδράζεται το ποδοσφαιρικό μεταγραφικό σύστημα.

Σύμφωνα με το όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένοι κανόνες που σχετίζονται με τη μεταγραφική αγορά είναι αντίθετοι με το κοινοτικό δίκαιο.

Αυτό εξήγησε με επίσημη δήλωση το ίδιο το Δικαστήριο, που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για την υπόθεση του Λασανά Ντιαρά.

Ο 39χρονος Γάλλος πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αμφισβήτησε μια σειρά κανόνων που υιοθέτησε η FIFA, υποστηρίζοντας ότι αυτοί εμπόδισαν την απασχόλησή του σε βελγική ποδοσφαιρική ομάδα.

Τον Αύγουστο του 2013 ο Ντιαρά υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο την Λοκομοτίβ Μόσχας. Το επόμενο έτος ο σύλλογος τερμάτισε το συμβόλαιο για λόγους που σχετίζονταν με κάποια συμπεριφορά του παίκτη.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από το Επιμελητήριο Επίλυσης Διαφορών της FIFA να διατάξει τον Ντιαρά να καταβάλει αποζημίωση 20 εκατομμυρίων ευρώ για «άδικη λύση του συμβολαίου», σύμφωνα με τους «Κανονισμούς της FIFA για την Κατάσταση και τις Μεταγραφές Ποδοσφαιριστών».

Τον Μάιο του 2015, το Επιμελητήριο αποδέχθηκε εν μέρει το αίτημα του συλλόγου, υποχρεώνοντας τον παίκτη να καταβάλει αποζημίωση ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Σαρλερουά ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του Γάλλου αλλά τελικά αποσύρθηκε, επειδή δεν ήθελε να επιβαρυνθεί με ενδεχόμενες οικονομικές απαιτήσεις.

Αυτοί οι κανονισμοί, αποφάσισε το Δ.Ε.Ε., «είναι πιθανό να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που θα ήθελαν να αναπτύξουν την δραστηριότητά τους πηγαίνοντας να εργασθούν σε έναν νέο σύλλογο, που εδρεύει στην επικράτεια άλλου κράτους-μέλους της Ένωσης».

Το δικαστήριο θεωρεί ότι οι κανονισμοί «θέτουν σημαντικούς νομικούς κινδύνους, απρόβλεπτους και δυνητικά πολύ υψηλούς οικονομικούς κινδύνους, καθώς και σημαντικούς αθλητικούς κινδύνους, που στο σύνολό τους, είναι πιθανό να εμποδίσουν τη διεθνή μεταγραφή των παικτών.

Επιπλέον, αυτοί οι ίδιοι αμφισβητούμενοι κανόνες προορίζονται να περιορίσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, στον οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην Ένωση».

Ο Βέλγος δικηγόρος, Ζαν Λουί Ντιπόν, ο οποίος υπερασπίζεται τον 39χρονο Ντιαρά και ήταν εκείνος που άλλαξε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κερδίζοντας την περίφημη υπόθεση Μποσμάν, χαιρέτισε αυτήν τη «μεγάλη απόφαση για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό».

«Όλοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν επηρεαστεί από αυτούς τους παράνομους κανονισμούς και μπορούν πλέον να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις απώλειές τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το τίμημα για την παραβίαση των νόμων της ΕΕ θα υποχρεώσει -επιτέλους- τη FIFA να προσαρμοστεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της διακυβέρνησης», αναφέρει γραπτή δήλωση των δικηγόρων του Ντιαρά, Ζαν-Λουί Ντιπόν και Μάρτιν Χίσελ.

Είναι η συνέχεια της υπόθεσης Μποσμάν;

Η απόφαση Μποσμάν, το 1995, αφορούσε κάθε παίκτη και την ικανότητά του να φύγει ελεύθερα από έναν σύλλογο στο τέλος του συμβολαίου του.

Εν τω μεταξύ, μπορεί να μην θέλει κάθε παίκτης να δεχτεί την επιλογή να σπάσει το συμβόλαιό του, αλλά μια απόφαση κατά της FIFA θα σήμαινε ότι ένας παίκτης θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ομάδα του σε οποιοδήποτε σημείο του συμβολαίου του.

Να σημειωθεί πως ουδείς εγγυάται ότι το Δικαστήριο θα συμφωνήσει με το επιχείρημα του γενικού εισαγγελέα ή θα το τηρήσει πλήρως.

Επιπλέον, όπως συμβαίνει συχνά, αυτή η απόφαση δεν θα είναι η τελική ετυμηγορία, με την υπόθεση να επιστρέφει στα βελγικά δικαστήρια.

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες;

Μια απόφαση ενάντια στους κανόνες της FIFA θα μετατόπιζε θεμελιωδώς τη διαπραγματευτική δύναμη στις διαπραγματεύσεις για μεταγραφές και συμβόλαια μακριά από τους συλλόγους και προς τους παίκτες (και τους μάνατζέρ τους).

Θα οδηγούσε σε περισσότερα «σπασμένα» συμβόλαια και μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τα έξοδα μεταγραφής. Θα απαιτούσε πιθανώς τη δημιουργία ενός νέου φορέα για να καθορίσει ποια αποζημίωση, εάν υπήρχε, οφείλεται (και από ποιον) σε έναν σύλλογο, σε περίπτωση που ένας παίκτης αποχωρήσει.

Τα αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να είναι τεράστια. Για πολλούς συλλόγους στην Ευρώπη, οι μεταγραφές είναι ένα ζωτικό μέσο για να κρατούν το κεφάλι τους πάνω από το νερό.

Μια απόφαση κατά της FIFA θα ενεργούσε ενάντια σε αυτό και, πιθανώς, υπέρ μεγαλύτερων συλλόγων που θα μπορούσαν να πείσουν τους παίκτες να εγκαταλείψουν τα συμβόλαιά τους με τρόπο που τώρα δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

Το νόημα της απόφασης

Συνοπτικά, η σημερινή απόφαση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση απελευθέρωση και επ΄ ουδενί επιτρέπει στους παίκτες να αποχωρήσουν από τα συμβόλαιά τους χωρίς συνέπειες.

Εάν συνέβαινε αυτό ο αντίκτυπος στον κόσμο του ποδοσφαίρου θα ήταν, σε άμεσο επίπεδο, να εξαφανιστούν τα δελτία των παικτών και οι μισθοί να ανέβουν σημαντικά, καθώς οι ομάδες με μεγάλους πόρους θα συμφωνούσαν απευθείας με τον παίκτη παραμερίζοντας το σύλλογό του.

Αντίθετα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθόρισε ότι οι κανονισμοί της FIFA σε περιπτώσεις διακοπής συμβολαίων στις οποίες δεν υπάρχει η λεγόμενη «δίκαιη αιτία», δεν μπορούν να εμποδίσουν τη μεταγραφή ενός παίκτη a priori απειλώντας με ευθύνη τον σύλλογο που τον αγοράζει ή με άρνηση έκδοσης του πιστοποιητικού διεθνούς μετεγγραφής.

Επομένως, ο παίκτης θα μπορεί να μετακινηθεί σε νέο σύλλογο αφού απελευθερωθεί από την προηγούμενη σχέση εργασίας, αλλά η ομάδα που επηρεάζεται από την «απώλεια» θα εξακολουθεί να μπορεί να μηνύσει τον παίκτη και τον σύλλογο που αποφασίζει να τον εγγράψει.

Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στη FIFA να καθορίσει τις ευθύνες και να ποσοτικοποιήσει τυχόν ζημίες.

Η μεταγραφική βιομηχανία

Το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό για τη μεταγραφική αγορά και ειδικά τη θερινή, στη διάρκεια της οποίας διακινούνται πολύ μεγάλα ποσά.

Η εφετινή έκθεση της FIFA ανέφερε 11.000 μετακινήσεις παικτών για το 2024, αριθμός-ρεκόρ για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ταυτόχρονα, η μεταγραφική δαπάνη ανήλθε σε πάνω από 6,40 δισ. κι αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει σημειωθεί ποτέ.

Από αυτά τα χρήματα η συντριπτική πλειοψηφία (σχεδόν 5,58 δισ. δολάρια) διακινήθηκε στη Γηραιά Ήπειρο, αναμφισβήτητη πρωταγωνίστρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό το μεταγραφικό παζάρι αποτελεί ένα μεγάλο σύστημα, έναν άλλον κόσμο στον οποίο τα συμφέροντα είναι μεγάλα, για πολλές πλευρές.

Τι λένε οι δικηγόροι της FIFPro και της FIFA

«Ολόκληρη η οικονομική λογική πίσω από τη μεταγραφική αγορά έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση σήμερα», δήλωσε στο AFP ο Πίτερ Παέπ, δικηγόρος της Διεθνούς Ένωσης Ποδοσφαιριστών (FIFPro).

«Το Δικαστήριο δεν λέει ότι οι παίκτες έχουν το δικαίωμα να λύσουν το συμβόλαιό τους χωρίς συνέπειες, αλλά ότι η αποζημίωση είναι δυσανάλογη και ότι το αναπόσβεστο ποσό της μεταγραφής δεν μπορεί να συμπεριληφθεί. Η FIFA προβλέπει επίσης μια αθλητική κύρωση σε βάρος του παίκτη και είναι επίσης δυσανάλογη για το Δικαστήριο της ΕΕ», πρόσθεσε ο Παέπ.

Ο Εμίλιο Γκαρσία, νομικός διευθυντής και διευθυντής συμμόρφωσης της FIFA, είναι της ίδιας γνώμης: «Λάβαμε υπόψη την ετυμηγορία που εκδόθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την υπόθεση του Λασανά Ντιαρά. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι αυτή η απόφαση δεν αλλάζει καθόλου τις θεμελιώδεις αρχές του μεταγραφικού συστήματος», εκτίμησε.

«Η FIFA βελτιώνει συνεχώς αυτό το σύστημα εδώ και πολλά χρόνια, όχι για δικό της όφελος, αλλά προς όφελος των παικτών, των συλλόγων, των πρωταθλημάτων και των συνδεδεμένων ενώσεων, για να διασφαλίσει ότι οι παίκτες μπορούν να προπονούνται, να εξελίσσονται και να έχουν σταθερότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ακεραιότητα των διοργανώσεων μέσω της εφαρμογής ενός στέρεου ρυθμιστικού πλαισίου για το διεθνές σύστημα μεταγραφών», κατέληξε.

naftemporiki.gr