Skip to main content

Έρευνα για απάτη και πλαστογραφία στο «δεξί χέρι» του Ινφαντίνο

Ο εξ απορρήτων του προέδρου της FIFA στην Αφρικανική Συνομοσπονδία είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες στην Ελβετία

Ο γενικός γραμματέας της Αφρικανικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (CAF), Βερόν Μοσένγκο-Ομπά, περνάει δύο κακούς μήνες.

Η εισαγγελία του Φράιμπουργκ διερευνά μια σειρά από ύποπτες πληρωμές σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας, είδηση που ακολουθεί την έκθεση ελέγχου της CAF, η οποία ζητούσε την αναστολή καθηκόντων του.

Η λεπτομέρεια της ελβετικής έρευνας, που αναφέρθηκε από την ερευνητική ιστοσελίδα Gotham City, προέκυψε μέσω δημόσιας αποκάλυψης του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου (FCC) στις 2 Οκτωβρίου, που ανέφερε ότι ο Βερόν βρίσκεται υπό έρευνα μετά από υποψίες για ανέντιμη διαχείριση, απάτη και πλαστογραφία εγγράφων.

Η εισαγγελία του Φράιμπουργκ, η οποία ερευνά την υπόθεση, είπε ότι το θέμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη φήμη της Ελβετίας.

Ο Μοσένγκο-Ομπά είναι από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σε μια συνομοσπονδία που αποτελεί το θεμέλιο της βάσης υποστηρικτών του Ελβετού παράγοντα στο κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η υπόθεση άνοιξε επίσημα στις 20 Φεβρουαρίου 2024, μετά από έρευνα της εισαγγελίας του καντονίου του Φράιμπουργκ. Ορισμένες αναφορές ύποπτων συναλλαγών σε ελβετικούς λογαριασμούς στάλθηκαν στο Γραφείο Αναφορών για το Ξέπλυμα Χρήματος (MROS).

Ένα θέμα που επισημάνθηκε ήταν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο Μοσένγκο-Ομπά έλαβε μπόνους 5 φορές υψηλότερα από το μέγιστο προβλεπόμενο στη σύμβαση εργασίας του με την CAF.

Το MROS μιλά για μια «δέσμη αποδεικτικών στοιχείων που θεμελιώνουν υποψίες για πράξεις απίστευτης διαχείρισης, προς όφελος του Μοσένγκο-Ομπά».

Οι αρχές του Φράιμπουργκ δήλωσαν ότι οι «επιπτώσεις» των υποψιών που στοχεύουν τον Αφρικανό αξιωματούχο θα είναι «ακόμη πιο σημαντικές στη φήμη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIFA)».

Η εισαγγελία του Φράιμπουργκ παρέπεμψε το θέμα στο ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο.

Τα νέα για την ποινική έρευνα στην Ελβετία ακολουθούν την επιβεβαίωση της CAF στις αρχές Αυγούστου ότι διερευνά καταγγελίες για διαφθορά στη γραμματεία της, μετά από ισχυρισμούς των ΜΜΕ για σοβαρή ανάρμοστη συμπεριφορά από τον Μοσένγκο-Ομπά.

Με δήλωσή της η CAF ανέφερε ότι διορίζει μια διεθνή δικηγορική εταιρεία ή μια διεθνή υπηρεσία ελέγχου κι επαγγελματικών υπηρεσιών, η οποία θα αναφέρεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της.

Ο επικεφαλής διακυβέρνησης, κινδύνου και συμμόρφωσης (GRC) της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας υπέβαλε έκθεση ισχυριζόμενος ότι ο Μοσένγκο-Ομπά, ο οποίος διορίστηκε τον Μάρτιο του 2021, «εμπόδισε» τα μέλη του τμήματος της GRC να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Η ίδια έκθεση ζητούσε επίσης την αναστολή καθηκόντων του γενικού γραμματέα.

naftemporiki.gr