Μια καινοτόμα δράση, μέρος της δέσμης των μέτρων που λαμβάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα, σε στενή συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Αθλητισμού.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του νέου αναμορφωτικού μέτρου «συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία», που εισάχθηκε στο άρθρο 122 του Ποινικού Κώδικα με τον ν.5090/2024 (ΦΕΚ Α’ 30, 24/2/2024).
Στο πλαίσιο του προγράμματος της «φιλικής δικαιοσύνης για ανηλίκους», με την ένταξη και του Αθλητισμού στα αναμορφωτικά μέτρα αναγνωρίζεται και αξιοποιείται η ισχυρή επίδρασή του ως αντίδοτο στην παραβατικότητα.
Ήδη, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τα δύο υπουργεία έχει προβεί στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε τους προσεχείς μήνες να εφαρμοστεί η συμμετοχή σε αθλητικά σωματεία των ανηλίκων (12-18 ετών, με ήπια παραβατικότητα), πιλοτικά σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Αττική, Ιωάννινα, Χανιά, Καστοριά και Λασίθι), πριν εκκινήσει η καθολική εφαρμογή από το δικαστικό έτος 2025-2026.
Έπειτα από τις συναντήσεις με τα αθλητικά σωματεία των Χανίων και του Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, σειρά για να ενημερωθούν είχαν τα πολυαθλητικά σωματεία της Αττικής (μεταξύ άλλων, οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Πανελλήνιος, Πανιώνιος, Μίλωνας, Δούκας, ΝΟΒ, Πρωτέας Βούλας, Εθνικός Πειραιά κ.ά.), σε σχετική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ έπονται ενημερωτικές συναντήσεις σε Καστοριά και Ιωάννινα.
Παρουσία των γενικών γραμματέων Δικαιοσύνης, Πέλοπα Λάσκου και Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, αλλά και της διευθύντριας του υπουργού Δικαιοσύνης (και προέδρου της ΕΑΟΜ ΑμεΑ), Ιωάννας Καρυοφύλλη, τα αθλητικά σωματεία πληροφορήθηκαν για τον σχεδιασμό και την επικείμενη υλοποίηση της βέλτιστης πρακτικής με κοινωνικό πρόσημο από τους:
- Ιωάννη Παναγόπουλο, Εισαγγελέα Πρωτοδικών (ειδική νομική υπηρεσία υπουργείου Δικαιοσύνης)
- Δρ. Ευτυχία Κατσιγαράκη, Εγκληματολόγο (γενική διευθύντρια ειδικών νομικών ζητημάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης)
- Δρ. Βασίλη Κάκκο (διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού του υπουργείου Αθλητισμού)
- Δρ. Σωτήρη Ευστρατιάδη (διευθυντή υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Αθηνών)
- Μυρσίνη Πυκνή, Κοινωνιολόγο (προϊσταμένη Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά)
- Γιώργο Παντελίδη, πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά (Δικαστή Ανηλίκων Πειραιά)
Αναλύθηκαν οι προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληρούν τα σωματεία, τα οποία θα δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά και οι διαδικασίες από την ώρα επιβολής του αναμορφωτικού μέτρου, η απαιτούμενη συνεργασία με τους Επιμελητές κλπ.
Τα σωματεία συμφώνησαν στον κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσουν και για την ευκαιρία που θα παράσχουν σε παιδιά ήπιας παραβατικότητας, προκειμένου εκείνα να επωφεληθούν από τα ευεργετήματα που προσφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον.
Κι όπως τόνισε ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, στην κατακλείδα της ενημερωτικής συνάντησης, «κάθε παιδί που επανεντάσσεται μέσω του αθλητισμού και σώζεται έτσι από ένα δυσοίωνο μέλλον, ίσως αξίζει περισσότερο από τους τίτλους και τα Κύπελλα».