Skip to main content

Η Μπαρτσελόνα κατέγραψε ζημία 91 εκ. ευρώ 

Το «κόκκινο» προήλθε από αθέτηση πληρωμών κάποιων εκ των εταίρων του συλλόγου που μετέχουν στο ψηφιακό πρότζεκτ Barça Vision

Με μια ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, η Μπαρτσελόνα δήλωσε ότι αναγκάστηκε να διαγράψει 141 εκατομμύρια ευρώ μετά τη «μη πληρωμή από ορισμένους επενδυτικούς εταίρους» που συμμετέχουν στο ψηφιακό σχέδιο Barça Vision.

Τον Αύγουστο του 2023, οι Καταλανοί πούλησαν μερίδιο 29,5% της Bridgeburg Invest, της εταιρείας χαρτοφυλακίου της Barça Vision (πρώην Barça Studios) στη γερμανική Libero Football Finance και την ολλανδική επενδυτική εταιρεία Nipa Capital, σε μια συμφωνία που συγκέντρωσε 120 εκ. ευρώ.

Εκείνη την εποχή, η Μπαρτσελόνα περιέγραψε τις συμφωνίες ως μοχλούς ανοιχτούς προς τους διευθυντές του συλλόγου για να καθαρίσουν τα χρέη, τα οποία εκτιμήθηκαν σε 1,35 δισ. ευρώ το 2021, προκειμένου να πληρούνται οι αυστηροί οικονομικοί κανόνες της LaLiga.

Η διαγραφή 141 εκατομμυρίων ευρώ σημαίνει ότι αντί για καθαρά κέρδη, ο σύλλογος κατέγραψε ζημία 91 εκ. ευρώ για το 2023-24, ενώ πέρυσι είχε ανακοινώσει κέρδη 304 εκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος 2022-23.

Η απώλεια 2023-24 καταγράφηκε παρά τις αρκετές θετικές εξελίξεις στους τομείς της χορηγίας, των εμπορευμάτων, του μισθολογικού κόστους και των εσόδων από μεταγραφές.

Ο σύλλογος έλαβε έσοδα από χορηγίες ύψους 210 εκατ. ευρώ (από 200 εκατ. ευρώ το 2022-23), ενώ το τμήμα εμπορευμάτων BLM συνεισέφερε 110 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό μετά την πανδημία.

Τον περασμένο χρόνο, ο σύλλογος ανανέωσε μια από τις πιο προσοδοφόρες και αμφιλεγόμενες χορηγικές συμφωνίες υπογράφοντας πενταετή παράταση με την εταιρεία στοιχημάτων 1XBet.

Επίσης, προχώρησε σε τριετή συμφωνία στη Λατινική Αμερική με την εταιρεία τεχνολογίας και παράδοσης κατ’ οίκον Rappi, η οποία θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2026, διατηρώντας παράλληλα τη συμφωνία της με την ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών Konami.

Το μισθολόγιο μειώθηκε από 670 εκ. σε 500 εκ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις παικτών απέφεραν 80 εκ. ευρώ από τις αποχωρήσεις των Ουσμάν Ντεμπελέ, Φρανκ Κεσί και Μαρκ Γκουιού.

Η προσωρινή μετακόμιση του συλλόγου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης μείωσε τα εισιτήρια και τα έσοδα του γηπέδου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, οι «Μπλαουγκράνα» σχεδιάζουν να επιστρέψουν στο ανακαινισμένο «Καμπ Νου» στα μισά της σεζόν 2024-25 κι έχουν  προϋπολογίσει συνολικά κέρδη 5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024-25.

Τον Αύγουστο, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε επένδυση 40 εκ. ευρώ από τον πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας κι εστίασης Aramark, συμφωνία που βοήθησε τον σύλλογο να εξισορροπήσει τους λογαριασμούς του ενόψει της σεζόν 2024-25 στη LaLiga.

naftemporiki.gr