Skip to main content

Ο Γκριεζμάν αποσύρθηκε από την Εθνική Γαλλίας

Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου το 2018 με τους «Τρικολόρ»

Ο Αντουάν Γκριεζμάν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το διεθνές ποδόσφαιρο σε ηλικία 33 ετών, με 137 συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών της Γαλλίας και 44 γκολ, επίδοση που τον καθιστά τον τρίτο σε εμφανίσεις και τέταρτο σκόρερ της χώρας του, όλων των εποχών.

Ο Γκριεζμάν ήταν βασικός παράγοντας της ομάδας που κατάκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 2018. Έχει απολαύσει μια διεθνή καριέρα 10 ετών και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του σε έξι μεγάλες διοργανώσεις.

«Με μια καρδιά γεμάτη αναμνήσεις κλείνω αυτό το κεφάλαιο της ζωής μου», έγραψε ο Γκριεζμάν στα social media. «Σας ευχαριστώ για αυτή την υπέροχη “τρικολόρ” περιπέτεια και τα λέμε σύντομα».

Ο Ντιντιέ Ντεσάν εξήγησε ότι η απόφαση του Γκριεζμάν ήρθε μετά από μια μακρά συζήτηση μεταξύ του ζευγαριού. Απότισε φόρο τιμής στην ανιδιοτέλεια του επιθετικού της Ατλέτικο Μαδρίτης και τον αποκάλεσε «έναν από τους μεγαλύτερους» παίκτες στην ιστορία της Γαλλίας.

«Μετά από μακρά και προσεκτική σκέψη, ο Αντουάν αποφάσισε να θέσει τέλος στη θαυμάσια διεθνή καριέρα του», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «Μπλε».

«Ο Αντουάν ήταν και θα παραμείνει μνημείο του γαλλικού ποδοσφαίρου, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του. Εκτός από τα 44 γκολ και τις 30 ασίστ του, η συμβολή του στα αποτελέσματα που πετύχαμε την τελευταία δεκαετία είναι τεράστια.

Καθοδηγούμενος από ένα συλλογικό πνεύμα ανά πάσα στιγμή και μια ανιδιοτέλεια που είναι σπάνια μεταξύ των επιθετικών παικτών, ο Αντουάν ήταν πάντα ένα κόσμημα για το ποδόσφαιρο και τη μπλε φανέλα. Από τα βάθη της καρδιάς μου, σε ευχαριστώ για όλα».

Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης έκανε το διεθνές ντεμπούτο του εναντίον της Ολλανδίας τον Φεβρουάριο του 2014 και αργότερα συμπεριλήφθηκε στην ομάδα του Ντεσάν για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αργότερα εκείνο το έτος.

Σκόραρε έξι γκολ σε επτά συμμετοχές στο Euro 2016, συμπεριλαμβανομένων των δύο στον ημιτελικό νίκη επί της Γερμανίας. Η Γαλλία τελικά ηττήθηκε από την Πορτογαλία στον τελικό, αλλά ο Γκριεζμάν αναδείχθηκε παίκτης του τουρνουά και κέρδισε το χρυσό παπούτσι.

Η Γαλλία πήγε ακόμα καλύτερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο δύο χρόνια αργότερα και ο Γκριεζμάν μέτρησε τέσσερα γκολ και δύο ασίστ στη διοργάνωση, ενώ αναδείχθηκε παίκτης του αγώνα για την απόδοσή του στο 4-2 επί της Κροατίας στον τελικό.

Η Γαλλία έφτασε ξανά στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον Γκριεζμάν να δίνει τρεις ασίστ σε όλη τη διοργάνωση και να αναδεικνύεται ο παίκτης του αγώνα μετά τη νίκη επί του Μαρόκου στον ημιτελικό.

Το 2024, έπαιξε στον 84ο συνεχή διεθνή αγώνα του, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Γαλλίας για το Euro 2024 κι εμφανίστηκε έξι φορές στο τουρνουά, καθώς η ομάδα του Ντεσάν έφτασε στα ημιτελικά.

Μιλώντας μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του στον ημιτελικό με την Ισπανία, όπου μπήκε ως αλλαγή για τα τελευταία 28 λεπτά, ο Γκριεζμάν ρωτήθηκε για την πιθανή αποχώρησή του και είπε ότι στόχευε να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Η τελευταία εμφάνιση για τη χώρα του ήρθε από τον πάγκο κατά τη νίκη της Γαλλίας στο Nations League επί του Βελγίου, τον Σεπτέμβριο.