Skip to main content

Θα αποκλείσει η FIFA το Ισραήλ από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις;

Το δίλημμα πάντως της FIFA είναι μεγάλο σχετικά με την εμπλοκή του αθλητισμού στα παγκόσμια γεωπολιτικά ζητήματα

Στις 3 Οκτωβρίου, στη Ζυρίχη, το  Γενικό Συμβούλιο της FIFA θα εξετάσει το αίτημα για αναστολή συμμετοχής της εθνικής ομάδας του Ισραήλ από τις επίσημες διοργανώσεις, πρώτα από όλα τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 .

Τον Μάιο, η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (PFA) ζήτησε την αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ, διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας . «Η Παλαιστινιακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία κατήγγειλε την καταστροφή της ποδοσφαιρικής υποδομής και τον θάνατο παικτών στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, μετά τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην προσφυγή στη FIFA.. Ταυτόχρονα, «οι Ισραηλινοί ποδοσφαιρικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται επίσης για συνενοχή σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την κυβέρνησή τους , καθώς και για διακρίσεις σε βάρος Αράβων ποδοσφαιριστών, αλλά και για ένταξη ομάδων από εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης στο ισραηλινό πρωτάθλημα».

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης, η ηγεσία της FIFA θα κληθεί να αποφασίσει με βάση το αίτημα της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, που είναι πλήρες μέλος στον μεγαλύτερο υπερεθνικό οργανισμό του πλανήτη , που έχει 211 συνδεδεμένες ομοσπονδίες

Η λήψη απόφασης έχει αναβληθεί αρκετές φορές και στις 3 Οκτωβρίου τα 37 μέλη του Γενικού Συμβουλίου της FIFA θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι τη διαδικασία για την αναστολή της συμμετοχής της εθνικής ομάδας του Ισραήλ από τις επίσημες διοργανώσεις της  Αν υπάρξει θετική γνώμη , η « μπάλα» θα πάει στο ποδοσφαιρικό αντίστοιχο τμήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ  και στις μεμονωμένες ομοσπονδίες.

Ένα μεγάλο μέρος των αφρικανικών και ασιατικών ομοσπονδιών, που αποτελούν  το 50% των μελών της FIFA και μαζί με κάποιες Ευρωπαϊκές και Νοτιο-Αμερικανικές, θα μπορούσαν να ταχθούν κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.  Η FIFA, εξάλλου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα σε θερμό κλίμα μετά την κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο.

Στις 3 Οκτωβρίου η απόφαση της FIFA γι΄ αποκλεισμό του Ισραήλ

Πολιτική και αθλητισμός

Η Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ifa) καταγγέλλει πάντως την κίνηση αυτή ως μια “κυνική απόπειρα” επίθεσης στο εβραϊκό κράτος «για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό», όπως λέει ο πρόεδρός της, Σίνο Μοσέ Ζουάρες.

Το δίλημμα πάντως της FIFA είναι μεγάλο σχετικά με την εμπλοκή του αθλητισμού στα παγκόσμια γεωπολιτικά ζητήματα. Στη Ρωσία για παράδειγμα, επιβλήθηκαν κυρώσεις μέσα σε λίγες μέρες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση,  η απόφαση της FIFA θα προκαλέσει διαμάχη. Αν γίνει δεκτό το αίτημα της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας, θα έλθει σε ρήξη με την ευρωπαϊκή ομοσπονδίας, την UEFA, που έχει απορρίψει κάθε συζήτηση για τον αποκλεισμό των ισραηλινών ομάδων από τις διασυλλογικές διοργανώσεις, όπως το Champions League.

Αλλά, ο αθλητισμός είναι και πολιτική, ακόμη και στο «ναό» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.