Skip to main content

Ο WADA αμφισβητεί την αθωότητα του Σίνερ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ θα ασκήσει έφεση στην απόφαση με την οποία απαλλάχθηκε ο Ιταλός τενίστας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά του ευρήματος «χωρίς υπαιτιότητα ή αμέλεια» στην υπόθεση αντιντόπινγκ του Γιανίκ Σίνερ.

Ο WADA επιδιώκει μια «περίοδο τιμωρίας ενός ή δύο ετών», κατά την οποία ο Νο1 τενίστας στην παγκόσμια κατάταξη και δύο φορές πρωταθλητής Grand Slam θα αποκλειστεί από το άθλημα σε όλα τα επίπεδα.

Ο Σίνερ κέρδισε το US Open στη Νέα Υόρκη, μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο Ιταλός βρέθηκε θετικός στην ουσία clostebol (κλοστεβόλη), ένα απαγορευμένο αναβολικό στεροειδές, σε δύο περιπτώσεις: στις 10 Μαρτίου στο Indian Wells της Καλιφόρνια και στις 18 Μαρτίου, εκτός κάποιας διοργάνωσης.

Ένα ανεξάρτητο δικαστήριο που συγκλήθηκε από την International Tennis Integrity Agency (ITIA) και διεξήχθη από την Sports Resolutions έκρινε σε ακρόαση στις 15 Αυγούστου ότι ο Σίνερ δεν έφερε «καμία υπαιτιότητα ή αμέλεια» γι΄ αυτά τα θετικά τεστ.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, βρήκε τον Σίνερ να έχει διαπράξει δύο παραβάσεις κατά του ντόπινγκ, για τις οποίες του αφαιρέθηκαν οι βαθμοί κατάταξης, τα χρηματικά έπαθλα και τα αποτελέσματα από εκείνη τη διοργάνωση.

Το δικαστήριο δέχθηκε την εξήγηση του αθλητή ότι ο τότε φυσιοθεραπευτής του, Ουμπέρτο Φεράρα, είχε φέρει στο Indian Wells, χωρίς ιατρική συνταγή, ένα φαρμακευτικό σπρέι που περιείχε κλοστεβόλη.

Ο προπονητής του, Τζάκομο Νάλντι, έκοψε το χέρι του και συνέχεια χρησιμοποίησε το σπρέι σε αυτό το κόψιμο. Στη συνέχεια, ο Νάλντι έκανε μασάζ στον Σίνερ, το οποίο οδήγησε σε διαδερμική μόλυνση με την κλοστεβόλη από το φαρμακευτικό σπρέι.

Ο Σίνερ χώρισε το δρόμο του με τους Νάλντι και Φεράρα την παραμονή του U.S. Open.

Τώρα, ο WADA αμφισβητεί την απόφαση ότι ο Σίνερ δεν έφταιγε για την παράβασή του. Σε δήλωση που δόθηκε σήμερα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ανέφερε:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) επιβεβαιώνει ότι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, άσκησε προσφυγή στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) για την υπόθεση του Ιταλού τενίστα Γιανίκ Σίνερ, για τον οποίο ανεξάρτητο δικαστήριο του International Tennis Integrity Agency (ITIA) αποφάνθηκε ότι δεν φέρει καμία υπαιτιότητα ή αμέλεια, αφού βρέθηκε δύο φορές θετικός στο clostebol, μια απαγορευμένη ουσία, τον Μάρτιο του 2024».

«Κατά τον WADA η διαπίστωση “χωρίς σφάλμα ή αμέλεια” δεν ήταν σωστή, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Ο WADA επιδιώκει μια περίοδο μη επιλεξιμότητας μεταξύ ενός και δύο ετών. Ο WADA δεν επιδιώκει τον αποκλεισμό οποιουδήποτε αποτελέσματος, εκτός από αυτό που έχει ήδη επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο».

Ένα θετικό τεστ για clostebol συνεπάγεται υποχρεωτική προσωρινή αναστολή από το τένις.

Η ολοκλήρωση της έρευνας από την ITIA για την υπόθεση Σίνερ είχε προκαλέσει αντιδράσεις από άλλους τενίστες και ισχυρισμούς για δύο μέτρα και σταθμά.

naftemporiki.gr