Skip to main content

Πέθανε ο Σαλβατόρε «Τότο» Σκιλάτσι σε ηλικία 59 ετών

Φωτ. Facebook/ Nazionale Italiana di Calcio

Θρήνος στην Ιταλία και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 59 ετών ο Σαλβατόρε «Τότο» Σκιλάτσι, βυθίζοντας στη θλίψη τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ο Σκιλάτσι νοσηλευόταν στο πνευμονολογικό τμήμα του δημοτικού νοσοκομείου του Παλέρμο, στη νότια Ιταλία, όπου είχε γεννηθεί.

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του έξω από το νοσοκομείο, εκφράζοντας τη θλίψη τους.

Ο «ήρωας» της εθνικής ομάδας της Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1990, προ δύο ετών είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο και τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση.

Πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ του 1990

Ο Σκιλάτσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 με 6 γκολ, βοηθώντας την Ιταλία να κατακτήσει την 3η θέση στη διοργάνωση, την οποία φιλοξενούσε.

Σε συλλογικό επίπεδο φόρεσε τις φανέλες των Μεσίνα, Γιουβέντους, Ίντερ και Τζούμπιλο Ιβάτα.

Την αγωνιστική περίοδο 1988-89 ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας, πετυχαίνοντας 23 τέρματα με τη Μεσίνα.

Την επόμενη χρονιά φόρεσε τη φανέλα της Γιουβέντους, σκοράροντας 15 φορές στο πρωτάθλημα και 21 σε όλες τις διοργανώσεις, με την ομάδα του να κατακτά τους τίτλους του Κυπέλλου Ιταλίας 1989–90 και του Κυπέλλου UEFA.

Μετά τη Γιουβέντους φόρεσε τη φανέλα της ;Iντερ κερδίζοντας το κύπελλο UEFA το 1994, ωστόσο δεν είχε τις εμφανίσεις που περίμεναν οι «νερατζούρι» και τελικά έφυγε για την Ιαπωνία, όπου κέρδισε ένα πρωτάθλημα.

Με την εθνική Ιταλίας αγωνίστηκε σε 16 παιχνίδια πετυχαίνοντας 7 γκολ, ενώ θεωρήθηκε «ήρωας» για τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ του 1990.