Skip to main content

Επτά οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΔΟΕ

REUTERS/Denis Balibouse

Η λίστα επιβεβαιώθηκε σήμερα από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιβεβαίωσε την Δευτέρα (16/9) μια λίστα υποψηφίων επτά ατόμων για να διαδεχθεί τον Τόμας Μπαχ στην προεδρία.

Ο Μπαχ, χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία, κατείχε τη θέση για 12 χρόνια, αλλά θα αφήσει τον ρόλο τον επόμενο χρόνο.

Ο Ολυμπιονίκης Σεμπάστιαν Κόε, ο οποίος κατάκτησε δύο φορές το χρυσό για τη Μεγάλη Βρετανία και βοήθησε το Λονδίνο να κερδίσει το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, είναι ένας από τους κορυφαίους υποψήφιους για τη διαδοχή.

Το ίδιο ισχύει για τον πρίγκιπα της Ιορδανίας Φεϊσάλ Αλ Χουσεΐν και τον Ισπανό Χουάν Αντόνιο Σάμαραντ Τζούνιορ, ο πατέρας του οποίου υπήρξε πρόεδρος της ΔΟΕ για 21 χρόνια.

Η Κίρστι Κόβεντρι, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης της κολύμβησης για τη Ζιμπάμπουε, είναι η μόνη γυναίκα στη λίστα των υποψηφίων. Η ΔΟΕ δεν είχε ποτέ γυναίκα πρόεδρο στα 130 χρόνια ιστορίας της.

Υπόλοιποι υποψήφιοι είναι οι, Γιόχαν Ελίας (Μεγάλη Βρετανία, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας), Νταβίντ Λαπαρτιάν (Γαλλία, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας) και Μορινάρι Γουατανάμπε (Ιαπωνία, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής).

Οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στην ολομέλεια της ΔΟΕ τον Ιανουάριο του 2025, σε συνεδρίαση στη Λοζάνη. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο της 143ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (18-21 Μαρτίου 2025).

Ο Μπαχ, 70 ετών, διαδέχθηκε τον Ζακ Ρογκ στην προεδρία το 2013, αφού κέρδισε άλλους πέντε υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του σπουδαίου αθλητή του άλματος επί κοντώ, Σεργκέι Μπούμπκα.

Έκτοτε προήδρευσε σε τρεις θερινούς και τρεις χειμερινούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.

naftemporiki.gr