Skip to main content

Η UEFA απειλεί την Αγγλία με αποβολή

Αιτία το σχέδιο του πρωθυπουργού Στάρμερ για ρυθμιστική αρχή στο ποδόσφαιρο της χώρας

Η UEFA προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η Αγγλία κινδυνεύει με αποκλεισμό από το τουρνουά του Euro 2028, το οποίο θα διοργανώσει, εάν ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προχωρήσει στα σχέδια για μια ρυθμιστική αρχή ανδρικού ποδοσφαίρου, ανέφεραν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Σε επιστολή προς την γραμματέα Πολιτισμού Λίζα Νάντι, την οποία έλαβαν επίσης οι Times και το BBC, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμία κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ποδοσφαίρου».

Σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Θεοδωρίδης προειδοποίησε ενάντια στα σχέδια που περιγράφονται στο King’s Speech, σύμφωνα με τα οποία θα δοθεί στη νέα ρυθμιστική αρχή η εξουσία να επιβλέπει συλλόγους στα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα της Αγγλίας.

«Ένας ιδιαίτερος τομέας ανησυχίας πηγάζει από μία από τις θεμελιώδεις απαιτήσεις της UEFA, η οποία είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ποδοσφαίρου», έγραψε ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

«Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που προφυλάσσουν από αυτό προκειμένου να εγγυηθούμε την αυτονομία του αθλητισμού και τη δικαιοσύνη του αθλητικού ανταγωνισμού· η τελική κύρωση θα σήμαινε αποκλεισμό της ομοσπονδίας από την UEFA και των ομάδων από τους αγώνες».

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πέρυσι σχέδια για διορισμό ρυθμιστή, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να προστατευθούν οι σύλλογοι από την οικονομική κακοδιαχείριση και να σταματήσουν οι πλούσιες ομάδες να σκέφτονται την ένταξη σε αποσχισμένα πρωταθλήματα.

Η κυβέρνηση του Στάρμερ δεσμεύτηκε στη ρυθμιστική αρχή στο μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος μετά την εκλογή του τον Ιούλιο.

«Το νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου θα δημιουργήσει μια νέα Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ποδοσφαίρου που θα επαναφέρει τους φιλάθλους στην καρδιά του παιχνιδιού και θα αντιμετωπίσει θεμελιώδη προβλήματα διακυβέρνησης για να διασφαλίσει ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι βιώσιμο προς όφελος των κοινοτήτων των συλλόγων στο μέλλον», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου Πολιτισμού, ΜΜΕ κι Αθλητισμού.

Η Αγγλία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ιρλανδία, η Σκωτία και η Ουαλία συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2028.