Skip to main content

Ο Μακρόν θέλει να δημιουργήσει εθνική ημέρα αθλητισμού

Teresa Suarez/Pool via REUTERS

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας το ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien

Καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να πει το τελευταίο αντίο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού σήμερα (14/9) με μια παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει μια «εθνική ημέρα αθλητισμού» κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να ενωθούμε γύρω από ένα δημοφιλές αθλητικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στους δρόμους, τα σχολεία και τα ειδικά αθλητικά κέντρα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien ο Μακρόν .

Η Γαλλία έχει ήδη ένα ετήσιο μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στις 21 Ιουνίου και είναι γνωστό ως «Fete de la Musique», το οποίο προσφέρει δωρεάν συναυλίες κι επιτρέπει στους εκκολαπτόμενους μουσικούς να εκφραστούν.

Περίπου 70.000 θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν μια παρέλαση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλητών, εθελοντών κι εργαζομένων στο δημόσιο τομέα σήμερα, ενώ θα ακολουθήσει δωρεάν υπαίθρια συναυλία στην Place de l’Etoile, όπου βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου.

Μετά την παρέλαση, η οποία πραγματοποιείται σχεδόν μια εβδομάδα μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων, ο Μακρόν θα απονείμει σε πολλούς από τους νικητές των μεταλλίων της Γαλλίας το κορυφαίο βραβείο της χώρας, το Legion d’Honneur.

Περίπου 4.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, με τις υπηρεσίες ασφαλείας να αντιμετωπίζουν μια τελευταία δοκιμασία αφότου κατέστησαν τους Αγώνες του Παρισιού ασφαλείς για χιλιάδες αθλητές και τους 12 εκατομμύρια θεατές τους.

Η γαλλική ομάδα τερμάτισε με ρεκόρ μετάλλων 64, συμπεριλαμβανομένων 16 χρυσών, εξασφαλίζοντας την πέμπτη θέση στον πίνακα.