Skip to main content

Πώς οι κανόνες της ΔΟΕ μπορούν να επηρεάσουν τις υποψηφιότητες για την προεδρία

REUTERS/Denis Balibouse

Πάντως, οι πρόεδροι της ΔΟΕ μπορούν να προωθήσουν εύκολα τις αλλαγές κανόνων είτε μέσω εκτελεστικών συμβουλίων είτε αλλαγών στο καταστατικό.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Παγκόσμιου Στίβου Σεμπάστιαν Κόε, αντιμετωπίζουν ένα σύνολο εκλογικών κανόνων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψηφοφορία το 2025 για τον νέο επικεφαλής της.

Ο 67χρονος παλαίμαχος Βρετανός Ολυμπιονίκης και ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ Τζούνιορ, ο 64χρονος γιος του εκλιπόντος πρώην προέδρου της ΔΟΕ, είναι δύο από τους πιθανούς υποψηφίους που προσβλέπουν στην κορυφαία θέση στο Ολυμπιακό όργανο.

Μια επιστολή που εστάλη αυτή την εβδομάδα από τον επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας της ΔΟΕ Μπαν Κι-μουν σε όλα τα μέλη, ανέφερε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα πρέπει να είναι μέλος της ΔΟΕ καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ενώ το όριο ηλικίας για την ιδιότητα μέλους της ΔΟΕ είναι τα 70 έτη, ακόμη και για την ανώτατη θέση, με μόνο μία πιθανότητα τετραετούς παράτασης.

Η πρώτη θητεία για έναν πρόεδρο της ΔΟΕ είναι οκτώ χρόνια, που σημαίνει ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ο Κόε και ο Σαμάρανκ, εάν εκλεγούν, θα υπερβαίνουν το όριο ηλικίας κατά τα πρώτα χρόνια της θητείας τους.

Τα μέλη της ΔΟΕ εκλέγονται είτε μέσω των θέσεων τους ως επικεφαλής διεθνών ομοσπονδιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, είτε ως μεμονωμένα μέλη.

Ο Κόε βρέθηκε στη ΔΟΕ το 2020 μέσω της θέσης του ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου. «Σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, ο πρόεδρος της ΔΟΕ πρέπει να είναι μέλος της κατά τη στιγμή της εκλογής και καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου», ανέφερε η επιστολή.

Οι κανόνες δεν δημιουργούν κάποιο άμεσο πρόβλημα για τον Κόε ή τον Σάμαρανκ στη διεκδίκηση της θέσης, θα μπορούσαν ωστόσο να αποτελέσουν εμπόδιο κατά τη διάρκεια μιας πιθανής προεδρίας εάν ο Κόε, για παράδειγμα, χάσει τη θέση του στον Παγκόσμιο Στίβο, καθώς αυτή συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή του στη ΔΟΕ.

Ωστόσο, οι πρόεδροι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι σε θέση να προωθήσουν τις αλλαγές κανόνων πολύ εύκολα, είτε μέσω αποφάσεων εκτελεστικών συμβουλίων είτε μέσω αλλαγών στο καταστατικό.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τα μέλη της ΔΟΕ τον Μάρτιο του 2025 στη σύνοδο της αρχαίας Ολυμπίας και θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο του ίδιου έτους, είπε ο Μπαχ. Η ΔΟΕ θα ανακοινώσει τη λίστα των επιλέξιμων υποψηφίων στις 16 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Reuters